info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 5. 2005

Dan nizozemske arhitekture v Sloveniji

Uredništvo
Tri arhitekturne generacije | 3. junij 2005 | Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, Veleposlaništvo kraljevine Nizozemske v Sloveniji, Trajekt - zavod za prostorsko kulturo v Ljubljani in Nizozemski arhitekturni inštitut NAI v Rotterdamu pripravljajo okrepitev kulturnega dialoga med nizozemskimi in srednje evropskimi arhitekti v obliki simpozija z naslovom Dan nizozemske arhitekture v Sloveniji - Tri arhitekturne generacije. Simpozij se bo odvijal 3.junija 2005 v Cankarjevem domu.

Nizozemski arhitekturni kontekst

Delo nizozemskih arhitektov zaznamuje arhitekturno prakso in teorijo v evropskem in svetovnem merilu. To dakuzuje tudi letošnja najvišja evropska nagrada za arhitekturo Mies van der Rohe, ki je bila podeljena dvema stavbama narejenima po načrtih nizozemskih arhitektov. Glavno nagrado je prejel Rem Koolhaas (OMA / AMO) za najboljšo arhitekturno realizacijo v zadnjih dveh letih, za stavbo Nizozemskega veleposlaništva v Berlinu, nagrado za najboljšo arhitekturno produkcijo med mlajšo generacijo arhitektov pa so prejeli arhitekti iz studia NL Architects za košarkaški bar v Utrechtu.

Slovenski kontekst

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, Veleposlaništvo kraljevine Nizozemske v Sloveniji, Trajekt in NAI želijo predstaviti tako strokovni, kot tudi širši javnosti delo nizozemskih arhitektov skozi tri generacije, ki bodo predstavili neprekinjen proces kvalitetne arhitekturne produkcije.

Dan nizozemske arhitekture zaznamuje simpozij, ki se bo pričel 3.junija ob 10. uri z uvodnim predavanjem arhitekturnega kritika Reyn van der Lugt-a iz Nizozemskega arhitekturnega inštituta v Rotterdamu. Sledilo bo predavanje arhitekta Hermana Hertzbergerja, ki predstavlja starejšo generacijo, ki je v arhitekturni praksi neprekinjeno od leta 1960. Nadeljevanje bo sledilo s prezentacijo Reinier de Graaf-a, arhitekta in kreativnega direktorja biroja OMA / AMO. Simpozij se bo končal s predavanjem Willem Jan Neutelingsa iz biroja Neuteling Riedijk iz Rotterdama.

Na Ljubljanskem gradu bo v četrtek 2.junija ob 21. uri odprta arhitekturna razstava del arhitekturnega biroja Neutelings Riedijk z naslovom "Behind the curtains". Dogodek bo imel širši regionalni vpliv s povabilom arhitektom in študentom iz sosednjih krajev Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. V ta namen je za simpozij rezervirana Linhartova dvorana v Cankarjevem domu v Ljubljani.

3. junij 2005

Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana

10.00
Odprtje simpozija

10.00
Reyn van der Lugt - Nizozemski arhitekturni inštitut, uvodno predavanje, Rotterdam
www.nai.nl

11.00
Herman Hertzberger – Architectuurstudio Herman Hertzberger, arhitekt, urbanist, Amsterdam
www.hertzberger.nl

12.00
Reinier de Graaf - OMA / AMO, creative director, arhitekt, urbanist,
Rotterdam
www.oma.nl

13.00
Willem Jan Neutelings – Neutelings Riedijk architects, arhitekt, urbanist, Rotterdam
www.architectuur.org/neutelings

Prijava na simpozij

Udeležba na simpoziju je brezplačna, vendar zaradi velikega zanimanja prosimo obiskovalce, da za rezervacijo sedeža v dvorani pošljejo svojo prijavo po elektronski pošti ali faxu. Rezervacijo je potrebno dvigniti na dan simpozija 3. junija med 8.30. in 9.30. uro v Cankarjevem domu.

Naslov za brezplačno prijavo:
nl@arh.uni-lj.si ali fax: (01) 4257414
V prijavi navedite vaše ime in naslov.

Ljubljanski grad, Ljubljana
2.junij 2005, ob 21.00
Razstava arhitektov Neutelings Riedijk "Behind the curtains"; oprtje razstave

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh