info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 6. 2005

Mednarodni arhitekturni bienale Rotterdam (IABR) - "Poplava"

Jana Kocbek
Od 26. maja 2005 je na ogled v nekdanjem skladišču Las Palmas in v NAI (Nederlands Architectuurinstituut) v Rotterdamu na Nizozemskem 2. Mednarodni arhitekturni binale Rotterdam (IABR). "Poplava" (The Flood) je naslov letošnjega bienala, katerega kurator je nizozemski krajinski arhitekt Adriaan Geuze.

Poplava, piše v udvodnem tekstu kataloga razstave Geuze, kot Nizozemski fenomen kulture, narave in arhitekture ter tradicije urbanističnega načrtovanja. Namen bienala je neposredno učenje iz tradicije nizozemskih mest za reševanje izzivov, ki jih prinaša prihodnost.

Razstava bienala je sestavljena iz 5 sklopov (del, razstavljen v Las Palmas-u in del v Nizozemskem arhitekturnem inštitutu - NAI), spremljajo jo izdaje 3 publikacij (2 knjigi in katalog), konference in okrogle mize ter masterclass, ki ga vodi ameriški arhitekt Greg Lynn.

Water Cities: prikazuje zgodovinski razvoj nizozemskih mest ob vodi in projekte za nova vodna mesta.

Mare Nostrum: vabljeni kuratorji s teami arhitektov raziskujejo pomen in moč, ki jo ima vsesplošna turistična kolonizacija obale in obalnega pasu. Navkljub različnosti so vsi soočeni s podobno nalogo, sprijazniti se z veliko dinamiko obalnega turizma s specifičnimi lokalnimi kulturnimi in naravnimi kvalitetami.

Polders: je rezultat sistematične raziskave 4000 polderjev na Nizozemskem.

Three Bays: analiza in primerjava nastanka in širitve treh mest; Amsterdama, Benetk in Tokia.

Flow: devet izbranih projektov mladih arhitektov ki se med seboj razlikujejo v kontektsu, merilu in vsebini. Skupno jim je izhodišče, da vodo na nekonvencionalni način izkoristijo kot orodje za oblikovanje krajine.

Mestni programi: galerije, muzeji in druge kulturne institucije v Rotterdamu se tekom bienala s svojim programom vsebinsko navezujejo na temo vode.

Masterclass: Berlage Institut v sodelovanju z NAI, TU Delft in Rotterdamsko akademijo za arhitekturo in urbanizem organizira masterclass z naslovom "Flood resistant housing", ki ga vodi ameriški arhitekt Greg Lynn.

Žirija, v sestavi predsednik, Reyn van der Lugt (NAI), Kees Kaan (Claus en Kaan Architecten), Bart Lootsma (arhitekturni kritik) in George Brugmans (direktor IABR), je tudi letos podelila nagrado za najboljšo prezentacijo, najboljši projekt in posebno nagrado. Posebno nagrado je dobil Ed Taverne, za najboljšo prezentacijo skupina Spacegroup in za najboljši projekt skupina Supersudaca. Žirija je pohvalila tudi pomol Rusije (Dache na rokavu Volge) in pomol Hrvaške (Novi svetilniki).

Mare Nostrum je projekt, ki raziskuje, kako masovni turizem kolonizira obalo. 17 kuratorjev iz 17 držav oz. regij je bilo povabljenih, naj analizirajo razvoj obale in predstavijo različne pristope k reševanju problema ogrožanja lokalne kulture in naravne identitete.

Države in kuratorji, ki sodelujejo na Mare nostrum delu bienala so: Avstralija - Leon van Schaik, Belgija - Katrien Vandemarliere, Brazilija - Celso Pazzanese, Hrvaška - Vedran Mimica, Florida - Marilys Napomenchie, Marta Canaves, Izrael - Sigal Barnir & Yael Moria, Južna Afrika - Lindsay Bremner, Karibi - Supersudaca, Libanon - Hashim Sarkis, Mediteran - Multiplicity, Mehika - Jose Castillo, Rusija - Bart Goldhoorn, Škotska - Morag Bain, Španija - Manuel Gausa, Jose Miguel Iribas, Luis Falcon, Silvia Banchini, Tajvan - Jou Min Lin, Turčija - Arman Akdogan in Ukrajina - Oleg Drozdov.

Hrvaški arhipelago, Novi svetilniki; Projekti sedmih skupin arhitektov skušajo odgovoriti na vprašanje, kako ohraniti preostalo naravno bogastvo in hkrati omogočiti, da država in lokalne skupnosti od njega živijo. Kurator projekta je Vedran Mimica, iniciatorja Berlage Institute in Društvo hrvaških arhitektov.
Razstava je sestavni del Matra projekta, programa nizozemskega ministrstva za zunanje zadeve, katerega cilj je podpirati procese družbenih sprememb v državah centralne in vzhodne Evrope. Cilj projekta novih svetilnikov je implementacija sedmih pilotskih projektov vzdolž jadranske obale, ki bi služili kot izhodišče novemu načinu reševanja odnosov med kolonizacijo turizma in lokalnimi entitetami.

Obravnavane lokacije in skupine si sledijo od Labina; LABIN IS MINE: Lada Hršak, Platforma 981 (Dafne Berc, Luciano Basauri, Damir Blažević, Marko Sančanin, Jerolim Mladinov) in Sanja Jerković, preko otoka Krka; PLATEAU FOE HALF A MILLION PEOPLE: Randić – Turato (Saša Randić, Idis Turato, Iva Ćuzela, oliver Čikeš, Gordan Resan, Branka Juras), Golega otoka; RE: ISLAND 44°52´N 14°49´E: Studio UP (Lea Pelivan, Toma Plejić, Marina Dilberović, Marina Smokvina, Danka Tišljar), Zadra; SYMBIOTIC: de Architekten Cie (Branimir Medić, Pero Puljiz, Sunčana Rapaić, Zvonimir Marčaić, Ida Polzer) Dugega rata; URBOTANSCAPE: Ante Kuzmanić (Ante Kuzmanić, Samuel Martin, Dujmo Žižić, Mihaela Bašić, Andrej Čikeš), Starega grada na otoku Hvaru; MY SWEET WATER: Produkcija 004 (Davor Katušić, Jana Kocbek, Juri Armanda, Ranko Lipovac) do Dubrovnika; NEVER ENDING SUMMER: 3LHD (Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić, Silvije Novak, Silke Fischer).

Voda ni nova tema, še najmanj pa kot tema bienala na Nizozemskem. Po nedavnem katastrofalnem cunamiju v Aziji in vrsti naravnih nesreč, ki smo jim vsak dan priča po celem svetu, tematizacija vode ni nobeno naključje. Spremembe v klimi, bolj vlažne zime in bolj suha poletja, reke, ki poplavljajo, dvigajoča se gladina morja je alarm, ki opozarja, da je spremembe jemati resno, predvsem pa takoj.

IABR je raziskovalna razstava, ki postavlja nova vprašanja, je platforma za iskanje rešitev, je mednarodna, ker prikazuje, kako probleme z vodo rešujejo zunaj Nizozemske in kako tujci rešujejo nizozemske probleme. Schiphol, eno največjih letališč na svetu je danes -4.1m pod gladino morja. Ščiti ga krožni nasip zgrajen v 19 stoletju. Dejstvo, da je velik del Nizozemske pod gladino morja, daje strahu pred vodno katastrofo popolno legitimnost. Ob-vodna mesta so rezultat lokacij in pogojev, ki jih je ustvaril človek, ko jih je iztrgal morju.

2. IABR je torej apel, alarm institucijam, vladi in v njih odgovornim, da kar najhitreje možno sprejmejo odločitve, ki bodo prebivalcem zagotovile nadaljnjo zaščito pred "vodo" in usmerile načrtovalce, da načrtujejo nova mesta in infrastrukturo na bolj varen način.

Škoda, da se ob 17 državah oz. regijah na Mare Nostrum-u ne predstavlja tudi Slovenija s svojo fenomenalno obalo, dolgo le 46km.


povezave:
>>www.biennalerotterdam.nl
>>www.nai.nl

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
fotografije:
Saša Begović
Marko Dabrović
Jana KocbekLas Palmas


Watercities
Marenostrum


3 bays
Novi Svetilniki


Poldersna vrh