info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 6. 2005

FeRTIK - opuščena industrijska območja

Simona Javornik
V četrtek, 23. junija 2005 bo ob 19. uri v muzejskem razstavišču na ravenskem gradu otvoritev fotografske razstave Blaža Budje z naslovom FeRTIK. Razstava prikazuje opuščena industrijska območja.

Človeštvo se po svoji starodavni navadi še vedno rado naslaja nad podobami - in zgolj podobami - resnice. Fotografska podoba ni ekvivalentna podobam v drugih, starejših likovnih praksah, saj zajema tematsko širši spekter vsebin, ki zahtevajo našo pozornost. Fotografija v tem smislu odpira nov vizualni kod, ki spreminja optiko naših dojemanj in širi občutek, da fotograf gledalca uvaja ne samo v antologijo prepoznavnih podob, ampak tudi v njihovo kontekstualno okolje.

Ključ za razumevanje fotografskega pristopa Blaža Budje je ravno v tovrstni dvojnosti stvarno-kontekstualnega. V avtorjevem razstavljenem opusu z naslovom fe-RTIK se fotografske podobe nanašajo na specifične ambiente opuščenih železarskih stavb, nosilec vizualne zgodbe ni človeška figura, temveč industrijski arhitekturni objekti pred kamero, ki jih avtor, predstavljene bodisi kot zaključene celote ali pa skozi likovno izolirane segmente, transformira v zgovorne subjekte na fotografiji. V tem primeru predstavlja fotografija hkrati nepravo navzočnost in znamenje odsotnosti. Avtorjev okus je globalen, eklektičen, zato je gibanje njegovega pogleda v smeri kompleksnejših kontekstov in odnosov: sobivanja in sozvočja opuščenih industrijskih gigantov znotraj sodobnih bivanjskih skupnosti ter prostorov, neposreden odnos sodobne stvarnosti do ostankov preteklosti, zatečeno stanje zgodovine, ki sicer še priča o skupnem duhu, o stoletjih ustvarjalnega zagona, a tudi o družbeni stvarnosti, prepuščenosti usodi, socialnem prepadu in robu preživetja.

Blaževa fotografija je sicer dokumentarno enostavna, vendar je njen presežek najti tudi v tehnični izpopolnjenosti in rešitvah likovnega značaja. Blaž pri svojem izostrenem avtorskem gledišču ustvarja izključno s pomočjo širokokotnega objektiva, s posledično izrazito širšim vidnim kotom je ustvarjen imaginarni, »psihadelični pogled«, nadrealni prostor pa je dodatno determiniran tudi z izjemnim občutkom avtorja za centralno perspektivo. Tako izrazito arhitekturno pojmovana likovna kompozicija igra v primeru obravnavanega opusa dominantno vlogo.

Fotografski sklop Blaža Budje fe-RTIK predstavlja avtorjev angažiran pogled na svet, ki se problematike sicer loteva z likovnega stališča, a vendar beleži in opozarja na vrzeli v naši miselni podobi sedanjosti in preteklosti. Čar in izzivalnost predstavljenega sklopa fotografij pa je, podprta z izjemno subtilno avtorsko interpretacijo, prav v nemosti tistega, kar je na njih hipotetično doumljivo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

matej bohoric
gremo, 23.6. 2005, 17:02

ja, samo se spalno vreco v stroj vrzem in pridem. Notebook mi drzi 6.5h tako da ni bojazni.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh