info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 7. 2005

Urbana prenova v Sloveniji
Tudi urbana prenova je področje, na katerem se odpirajo poslovne priložnosti. Vzpostavljanje poslovnih stikov med Slovenijo in Veliko Britanijo tudi pri urbani prenovi vzpodbuja Britanska vladna organizacija UK Trade & Investment. UK T&I, ki je zadolžena za iskanje gospodarskih in poslovnih povezav med podjetji po svetu in britanskimi podjetji, urbano regeneracijo prepoznava kot posebno področje.

Letos na podlagi poročil, ki so jih pripravila posamezna britanska veleposlaništva organizira številne aktivnosti, ki so delno povezane tudi z britanskim predsedovanjem Evropski uniji. Poročilo za Slovenijo je izdelal Matevž Čelik. V njem podaja informacije o upravnem sistemu in sistemu prostorskega načrtovanja v Sloveniji ter kot ključna področja, na katerih se odpirajo možnosti za poslovno sodelovanje izpostavlja stanovanjsko gradnjo, turizem in poslovne cone oz. tehnološke parke. V zaključku poročila so predstavljene konkretne priložnosti za sodelovanje, ki se odpirajo s tekočimi in predvidenimi projekti v slovenskih mestih, na Jesenicah, v Celju, Izoli in Kopru.

Matevž Čelik je na podlagi izdelanega poročila predlagal tudi predstavnike, ki so bili v začetku julija povabljeni na obisk v Veliko Britanijo. Obiska so se udeležili član uprave Stanovanjskega sklada RS, Primož Pirc, vodja sektorja za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve pri mestni občini Celje, Miran Gajšek, direktor področja turizem v Savi d.d. Andrej Šprajc ter župan občine Jesenice Boris Bregant. Skupina se je v Veliki Britaniji srečala z vodilnimi predstavniki britanskih podjetj, stanovanjskih zadrug, regionalnih razvojnih agencij, univerze UWE v Bristolu in vodstvom tehnološkega parka Aston v Birminghamu. Britanski gostitelji so jim predstavili svoje izkušnje na področju revitalizacije urbanih središč, s poudarkom na stanovanjski gradnji, turizmu, infrastrukturi, povezovanju javnega in zasebnega kapitala ter financiranju. Povabljena skupina iz Slovenije je obiskala Birmingham, Bristol in Cornwall, kjer si je lahko ogledala tudi zaključene projekte s tega področja.

V nadaljevanju aktivnosti na podlagi izdelanega poročila Veleposlaništvo Velike Britanije v Ljubljani ter UK Trade & Investment pripravljata delovno srečanje v Sloveniji, na eni od urbanih lokacij, kjer bi bila potrebna regeneracija. Na srečanju bodo britanski in slovenski strokovnjaki podali konkretne predloge, kako se lotiti prenove na izbrani lokaciji.


Več:
>>Urban Regeneration in Slovenia / (*.pdf) 1,80 mB

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>
Urban Regeneration in Slovenia
(*.pdf) 1,80 mB

Projekti urbane regeneracije na Jesenicah


Možnosti za urbano regeneracijo v Celju


Tekoči in načrtovani projekti v Izoli.


Priložnosti, ki se ponujajo v Kopru.
na vrh