info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 8. 2005

Vodstvo beneškega Bienala jemlje stvari v svoje roke

Matevž Čelik
Odbor direktorjev Beneškega bienala, ki mu predseduje Davide Croff se je 4. avgusta sestal v palači Querini Dubois ter izbral in odobril 10. mednarodno arhitekturno razstavo na Biennalu. Vodstvo Biennala se je odločilo, da bodo tema razstave meta-mesta. Potekala bo od septembra do novembra 2006.

Biennale odslej sam določa teme
Odbor direktorjev je podtrdil odločitev, da Beneški Biennale prevzame neposredno odgovornost za izbiro tem svojih dogodkov in da vodstvo Biennala samo pozove vodilne strokovnjake za izbrano področje k sodelovanju. V zvezi z mednarodno arhitekturno razstavo vodstvo Biennala verjame, da razstava ponuja priložnost za potrditev poslanstva arhitekture. Tako naj bi se namesto v golo razstavljanje razstava v bodoče osredotočila v podajanje predlogov in usmeritev, kot orodij za inovativne prakse in delovanje v lokalnem in mednarodnem okolju ter urbanem kontekstu.

Tema 10. arhitekturne razstave: Meta-mesta
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "spremembe v fizični in socialni morfologiji mesta omogočajo, da zarišemo poteze nove človeške aglomeracije." Meta-mesto je aglomeracija, ki presega tradicionalne oblike in pojmovanja mesta. Podira tradicionalne meje, postavlja nova vprašanja in potrebe, ki zadevajo njegovo upravljanje in se sooča z preobrazbami v sestavi prebivalstva in delovnih navad. 10. arhitekturna razstava v Benetkah se bo soočila s temi temami in skušala ob koncu oblikovati programski dokument ter ga ponuditi vsem, ki nosijo odgovornost za načrtovanje ter upravljanje urbanih sistemov.

4 dogodki
V okviru razstave prihodnje leto naj bi potekali štirje dogodki. Prvi bo Mednarodna razstava, osredotočena na preobrazbo mest in ozemelj, ki ji bo predsedoval britanec Richard Burdett, profesor ekonomije na London School of Economics. Italijanski paviljon bo tokrat namenjen izključno Itaijanom, predvsem specifičnemu pogledu na razmerje med sodobnim in zavarovanim, med zgodovinskimi krajinami in novimi scenariji. Tretji del razstave bo posvečen preobrazbam, ki se odvijajo in načrtujejo v regijah Južne Italije, njegov kurator pa bo Claudio D’Amato Guerrieri, profesor na arhitekturnem oddelku Politehnike v Bariju. Četrti del razstave se bo osredotočil na modele mednarodnih urbanih in teritorialnim sprememb in bo dislociran v enem od južno italijanskih mest. Kuriral ga bo Rinio Bruttomesso, profesor na IUAV v Benekah in direktor Mednarodnega centra za mesta na vodi.


Več:
>>La Biennale di Venezia

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh