info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 8. 2005

Poletna delavnica [übergänge 2005]

Matevž Čelik
V istrskem Motovunu bo med 17. in 25. septembrom potekala mednarodna poletna delavnica [übergänge 2005]. Delavnico organizirajo Inštitut za Stanovanja in načrtovanje Tehniške univerze na Dunaju, Tehniška univerza v Zagrebu ter architektur.bn.

Delavnica se bo osredotočila na razvoj novih strategij in prostorskih vidikov stanovanja, dela, turizma, prostega časa in istrske kulture. Eden glavnih ciljev delavnice je s pomočjo novih arhitekturnih modelov in z novo programsko maso določiti nekakšen vmesni prostor. Ta naj bi blažil učinke, ki jih ima masovni turizem in vzpodbujal zdrav turistični razvoj. Vsekakor ne gre za idejo preprostega konzerviranja starodavne idile temveč za premišljeno strategijo, kako zaščitena območja, potem ko se je "tranzicijski prah" že polegel, obravnavati kot prostorske rezerve za nove ustvarjene prostore produkcije, dogajanja in zabave.

Organizatorji delavnice smatrajo, da se mora pričeti delo na strateškem razvoju zapuščenih istrskih mest, ki predstavljajo dragoceno in čudovito dediščino. Koncept novega razvoja naj bi upošteval rabo in določanje prostora v skladu z današnjim načinom življenja in obenem skušal že v začetku izločiti čimveč negativnih stranskih učinkov.

Bistveno za razvoj je programsko miselno vodenje in izdelava koncepta, katerega delovanje je moč spremljati ter podpirati tako na globalnem kot lokalnem nivoju.

Na delavnici bo predavalo več arhitektov iz različnih evropskih držav, med drugim Will Alsop, Jonathan Woodroffe (S333), pa tudi Dean Lah iz ljubljanske Enote.


Več:
>>TU Wien
>> architektur.bn

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh