info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 8. 2005

Evforija se začenja z Mestom nebotičnikov

Uredništvo
Na podlagi obvestila, ki ga je svojim partnerjem prejšnji petek poslal UK Trade & Investment, sta sodelovanje na Evforiji že potrdila nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in japonski oblikovalec Ora Ito. Evforija se bo odvijala med 17. in 30. novembrom letos v Ljubljani. Festival arhitekture, ki se je pred leti odvil pod naslovoma Bionični teritoriji in Ultraskin, se je letos preimenoval kar v Mednarodni arhitekturni bienale Ljubljana.

Glede na to, da bo Evforija potekala prav v času Piranskih dnevov arhitekture, gre očitno za načrtno tekmovanje s to tradicionalno prireditvijo. Vprašanje pa je, če na majhnem slovenskem prostoru v spopadu za ozek krog potrošnikov tovrstnih arhitekturnih dogodkov sploh kdo lahko zmaga.

Novopečeni bienale tako kot prejšnja dva festivala organizirata Špela Hudnik in Peter Vezjak, ki nastopata pod imenom Monochrome Arhitekti - Center za sodobno arhitekturo. Zaenkrat organizatorji še niso sporočili podrobnejšega programa, obljubljajo pa zanimive dogodke - razstave, predavanja, projekcije in okrogle mize z mednarodno zvezdniško zasedbo arhitektov, oblikovalcev, glasbenikov in teoretikov. Novi ljubljanski bienale se bo osredotočil na najnovejše "evforije" sodobnega družbenega dogajanja in z njimi povezane arhitekturne projekte, ki jih bomo spoznali skozi različne medije. Razprava na bienalu naj bi bila posvečena umeščenosti arhitekture v sodobne kulturne prakse, različnim kontekstom novih socialnih in urbanih struktur. Organizatorji v napovedi izpostavljajo dve vprašanji: "Kaj je brand?" in "Kaj je spontana tvorba?"

V sklopu bienala pa se že odvija natečaj z naslovom "City of Skyscrapers". Namenjen je mladim arhitektom, oblikovalcem in ustvarjalcem s področja vizualnih umetnosti. Predmet natečaja je arhitekturni koncept, model za življenje v mestu nebotičnikov. Prijave na natečaj sprejemajo od sredine avgusta do 15. oktobra, elaborate pa je potrebno oddati pet dni kasneje, torej 20. oktobra. Trije projekti bodo nagrajeni s po 300 EUR in brezplačno vstopnico za bienale, ki jo bo prejelo še nadaljnjih pet nagrajenih udeležencev natečaja. Podrobnosti si lahko preberete na speltnih straneh bienala.


Več:
>>City of Skyscrapers
>>Euphoria

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

lain
zvezde, 24.8. 2005, 14:06

He he! Kako zanimivo, da se arhitekturna scena vsebolj enaci z zvezdnisko; doloceni arhitekti so vseblizje pop ikonam - naj ji hotej opredelimo kot arhitekturne pop ikone?

Ce bi prisla Zaha Hadid ali Rem Koolhaas, bi bila najverjetneje se Galusova dvorana v Cankarju premajhna. Mladi arhitekti pa bi v vrsti stali za avtograme :)


Anonimnež
ZGOVORNO, 24.8. 2005, 14:30

Čas Piranskih dnevov arhitekture se očitno zdi najbolj primeren tudi organizatorjem redkih drugih arhitekturnih prireditev v Sloveniji.

micka
Brez naslova, 24.8. 2005, 16:26

to samo dokazuje, da so Piranski dnevi odlužili svojemu namenu in da je čas za spremembe, za svež veter in drugačne poglede.

Anonimnež
SVEŽ VETER?, 24.8. 2005, 17:58

Čudni naslovi, kvazi natečaj za 300 eur in bienale, ki je tri mesece pred začetkom še brez programa in sodelujočih imen... brez organizacijskega komiteja, selektorjev ter podobnega... Se mi zdi, da gre spet za eno privatno pasjo procesijo... zatohlo, ne pa svež veter...

Anonimnež
svež veter, ja!, 26.8. 2005, 11:37

rajsi si poglej "zasedbo" iz prejsnjih festivalov www.archnewmedia.org www.archnewmedia.org/bionic/ pol mi pa povej kje si pri nas se kdaj neu priloznost poslusat tak rang predavateljev. prekleta foušija in šinfaštvo slovensko!

blondie
ROMANJE V PIRAN IN MIKROWELLE POP CORN, 26.8. 2005, 12:00

Dejstvo je da so Piranski dnevi že 50 let isti, hkrati pa so postali obvezna romarska pot določene generacije. So tudi empirični dokaz, da zombiji obstajajo. Konec novembra se v Piranu zberejo korifeje slovenske arhitekture, njihovi sledilci, pen frendi iz belega sveta in kopica mrvo pijane študentarije. In začne se bal...
Kaj pa evforija? Da ni to panika, kot posledica ad hoc "naredi si sam bienale " strategije. Obe stanji spadata v kategorijo slabe kontrole, pretiranih reakcij, nenadnosti, nerazsodnosti in zmede. Ali je to koncept organizatorja, se vprašam?


vernik
Brez naslova, 29.8. 2005, 13:25

Ne dvomim, da bo prišel kak zvezdnik. Če bi res prišla Zaha ali Koolhaas, bi zaprli usta celi Sloveniji. In veliko bi jih imelo dolge surle. Čeprav predavanja zvezdnikov običajno niso kaj prida, je prisotnost in karizma guruja celo pomembnejša.

vernik 2
zvezdniki, 30.8. 2005, 16:10

Ne dvomim, da bodo zvezdniki prisli in nam - neukim vzhodno evropejcem - namenili kaj pametnih nasvetov... Morda se kdo od domacih evforikov tudi navzame vsaj malo karizme...

Anonimnež
Brez naslova, 1.9. 2005, 10:35

Ali ni Rem Koolhaas slučajno eden od avtorjev zmagovite rešitve na privatnem natečaju na lokaciji spornega Kolizeja v Ljubljani??
Kdo bo nastopal med financerji in meceni predvidenega "bienala"?
Program se bo že našel, ni problem - samo da se animira nekaj "mladih" iz arhitekturne scene, ki se sicer "usaja" nad sporno rešitvijo spornega (ljubljanskega) natečaja.


vernik
Brez naslova, 2.9. 2005, 10:31

Ta bienale bi bil lahko tudi propaganda ZA uresničitev kolizejske stolpnice. Naj bo aktivističen, sponzor bi bil lahko Anderlič, s tem denarjem bi pa lahko pripeljali vse zvezde na svetu.
Upam, da je Monochrome dovolj pogumen in vizionarski za tako dejanje in da se ne boji sovražnikov.


ORA ITO??
Uredništvo!, 2.9. 2005, 12:21

Ora Ito ni japonski oblikovalec, ampak italijanski z imenom Ito Morabito.

babalu
Brez naslova, 2.9. 2005, 20:35

in rem d koolaas je nizozemski arhitekt, ki izdeluje cevlje.
izbrskano v starem ambientu iz mojega veceja.
ambient, oktober 04 str. 97.
no, to pa se slisi ze bolj realno, kajne.
sicer lepi cevlji, ampak gospod verjetno ne bo znal resiti ljubljanskih urbanisticnih zagat.


babalu
Brez naslova, 2.9. 2005, 20:50

da nadaljujem. Piranski dnevi so vredni svojega imena. Ostale pridobitniske akcije pa niti malo, sicer pa ta posel nic ne pridobi s sedenjem arhitektov med arhitekti, ki poslusajo arhitekte, ki govorijo o arhitektih....
ali pa se motim in pravzaprav cakamo jezusa, da nam pokaze pot?

sicer pa ljubim slovensko arhitekturo. se posebej tiste akterje, malostevilne in zanemarjene, ki DEJANSKO se risejo.


babalu
Brez naslova, 3.9. 2005, 12:00

in se nekaj. ora ito je francoski oblikovalec, pa kaj bi s podrobnostmi...

Anonimnež
Brez naslova, 6.9. 2005, 09:36

"Ito Morabito, born in 1977 in marseille, france." Da ne boste doktorirali.

jrx
OK, 7.9. 2005, 01:28

zakaj takoj napadati vse po vrsti.
jaz sem koncno vesela, da se vsaj nekaj dogaja na podrocju arhitekture.
aja, razen par 'razstav' na leto, kjer meljemo in meljemo o slovenskih arhitektih (ki v svetu ne obstajajo), pljuvamo po vsem videnim in si seveda govorimo da bi sami znali itak boljse.

vsa cast monochrome, da se jim ljubi ukvarjat tako kot s samo izpeljavo takega dogodka (ker itak vsi vemo da kultura in drzava ne sponzorirata nicesar vec razen ljubljanskega estivala za >60 let in podobnih dinozavrov) kot tudi z, kot se strinjam z anonimnezem, slovensko fovsijo. najlazje je pokazat svojo rit v novih dizajnerskih hlacah na dogodku samem, spit zastonjsko vino in s svojim krdelom enako mislocih trosit floskule. naredi sam, pa bomo videli kako je.

so vsaj se ljudje ki ji ni mar, da se v sloveniji gradijo v 99% marmornato steklene palace.


Romar
Stanje duha I., 9.9. 2005, 14:17

Prav težko je brati nekatere odzive na ta "še ne popolnoma razjasnjen" dogodek. Predpostavimo, da imamo dve možnosti: bienala ni in bienale je. Vse kar se od nas (opazovalcev, obiskovalcev) pričakuje je, da spremljamo informacije, čakamo na program in se potem odločimo ali bomo dogodek obiskali ali ne. Simpl. Potem se pa pojavijo tisti temni zafrustrirani duhovi zakoreninjeni v zaplankanih glavah "uh a tko bo? ja sej to je pa kr fajn. a mam jst nej s tem. ne. a gre unim dobro? ja, gre. šit, pol je pa treba poskrbet, da ne bo tko fajn. dej bom jst zdej neki napisu da sesujem te ljudi...". Žalostno ampak realnost je vedno bila žalostna. Namesto elana in kreativnega zagona pri Slovenčkih pač taki dogodki prebudijo zavist in spoznanje o lastni majhnosti.

Ne vem kaj se bo točno dogajalo na bienalu, ne vem kakšni bodo rezultati natečaja a kljub temu POZDRAVLJAM dogodek - če ne drugega da nas blagodejno ozdravi kronične ozkosti.


mitja k
Brez naslova, 13.9. 2005, 13:53

go Monochrome go!!

micka
re zvezde, 15.9. 2005, 17:52

saj Rem pride, lain.

Anonimnež
Brez naslova, 15.9. 2005, 23:13

Mesto nebotičnikov - prvi tovrstni dogodek se napoveduje na ljubljanski železniški postaji - dokument za urejanje prostora je ravnokar javno razgrnjen - kje so analitične ocene in mnenja??

ana
Brez naslova, 12.10. 2005, 19:28

ORA ITO je FRANCOSKI oblikovalec ...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
30. avgust 2005
Na podlagi obvestila, ki ga je svojim partnerjem prejšnji petek poslal UK Trade & Investment, sta sodelovanje na 3. arhitekturnem bienalu v Ljubljani že potrdila nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in japonski oblikovalec Ora Ito.
na vrh