info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
5. 9. 2005

Si razdeliva delo? Da!

Uredništvo
V okviru projekta Creative Commons, ki ga izvaja Ljudmila, bo med 26. in 29. oktobrom potekal mednarodni Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture, na katerem bodo objavili slovenske CC licence.

Projekt Creative Commons je globalno gibanje, ki se odziva na spremenjene okoliščine ustvarjanja, kot jih prinaša razvoj digitalnih tehnologij, medijev in načinov kulturne produkcije. Ustvarjalcem ponuja vnaprej pripravljene licence, s katerimi jasno določijo dovoljene in nedovoljene uporabe svojih del, tako da lahko dela svobodneje krožijo med uporabniki. Internet je medij, ki je ponudil izjemne priložnosti za nove načine ustvarjanja in širjenja stvaritev, obenem pa omogočil tudi množične kršitve avtorskih pravic. Vse skupaj je privedlo do pravnega in tehnološkega zaklepanja del in s tem do zaviranja ustvarjalnosti. CC je mediator. CC licence so orodje, da se odškrnejo zaprta vrata – nekatere pravice pridržane. Pozor – ne vse in ne nobene. Le nekatere.

Na festivalu organizatorji pričakujejo vse ustvarjalce, ki podpirajo idejo Creative Commons. Vse, ki črpajo iz družbenega okolja in ga s svojimi stvaritvami bogatijo. Čas je za svobodno kulturo. Ustvarjati je potrebno na temeljih svojih predhodnikov in sodobnikov in obenem za vse, ki bodo sledili.

Na Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture lahko prijavite svoja dela. Izbirate lahko med sledečimi področji: avdio, video, besedila, slike, kombinirani mediji. Izbira teme je svobodna. Edini pogoj za sodelovanje je objava dela v digitalni obliki in prijava dela preko interneta. Na igrišču svobodne ustvarjalnosti je prostor za vse! Projekt CC omogoča izmenjavo izkušenj, zamisli in dela z drugimi ustvarjalci ter predstavitev širšemu krogu ljudi.

Kot kustosi na festivalu sodelujejo Luka Prinčič, elektronski glasbenik, DJ in organizator, Nil Baskar, poznavalec filma, urednik, pisec, selektor in spletni strokovnjak, Dejan Habicht, konceptualni umetnik, fotograf in kustos, Igor Španjol, kustos za medijsko umetnost v Moderni galeriji v Ljubljani in Jaka Železnikar, spletni umetnik, urednik spletne Mladine. Na igrišče jih je povabil Vuk Ćosić, pionir internetne umetnosti.


Več:
>>Creative Commons Slovenija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh