info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 9. 2005

Na Zbornici o normiranih honorarjih

Uredništvo
Zbornica za arhitekturo in prostor je danes organizirala posvet v okviru seje mednarodne komisije ACE (Architects Council of Europe) oz. Work Group for legal framework and competition policy.

Posvet je vodil predsednik komisije g. RAFAEL PELLICER, odvetnik, pravni svetovalec ACE, UIA (International Union of Architects) ter Združenja strokovnih organizacij svobodnih poklicev v Španiji.

Tema posveta je sovpadala s prizadevanji Zbornice za spremembo sistemske zakonodaje, ki bi omogočila vzpostavitev poklica arhitekta na primerljivih osnovah kot v državah članicah EU, kot svobodnega poklica z visoko stopnjo regulacije ki vključuje omejitev svobodne gospodarske pobude na tem področju, osebno odgovornost in strokovno neodvisnost, regulacijo projektantskih družb oz. uradov in omejitev lastništva le teh na licencirane strokovnjake ter nenazadnje normiranje honorarjev, vsaj za področje javnega naročanja kot pogoja za vzpostavitev kriterija kakovosti in stabiliziranja trga projektantskih storitev.

Osnovno vprašanje je kako in v imenu katerih vrednot v obdobju evropske deregulacije "regulirati" slovenski trg.


Več:
>>ZAPS

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
hočemo informacije, 20.9. 2005, 14:22

Bodo kdaj, kje objavljene ključne teze s tega posveta? Bo kdo sploh komu povedal vsaj to, kdo je na tem sestanku sedel in kako je ta pogovor potekal? Je uspelo organizatorjem splejati produktivno razpravo s predstavniki slovenske države ali ne? Je možno, da je poiklic arhitekta v Sloveniji res na evropsko neprimerljiih osnovah? Če je temu tako, je to posledica socializma ali reform iz zadnjega desetletja pri katerih so še kako sodelovali tudi arhitekti?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh