info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 9. 2005

Interpretacija narave in turizma

Uredništvo
Ministrstvi za okolje in prostor ter gospodarstvo bosta v ponedeljek, 26. septembra 2005, z začetkom ob 9. uri, v kongresnem središču Mons v Ljubljani (Plečnikova dvorana) organizirali seminar Interpretacija narave in turizma.

Interpretacija narave je posebna zvrst komunikacije, s katero med obiskovalci naravnih parkov in rezervatov, muzejev, arheoloških najdišč povečujemo razumevanje narave in kulturne dediščine. Kot predavatelja smo ponovno povabili ameriškega strokovnjaka Johna A. Veverko (dodatne informacije: www.heritageinterp.com). Letošnji seminar bo obravnaval povezavo med interpretacijo narave in turizmom, podrobneje pa bo osvetlil središča za obiskovalce oziroma info centre.

Brezplačnega seminarja se bo udeležilo skoraj tristo naravovarstvenikov, konzervatorjev, turističnih organizacij in podjetij, predstavnikov občin in regionalnih razvojnih agencij. Sledila mu bo dvodnevna delavnica na Bledu, na praktičnem primeru Triglavskega narodnega parka. Nanjo so povabljene občine in organizacije, ki že urejajo središča za obiskovalce. Finančno podporo so si uspele zagotoviti v skladih EU. Tako si v prihodnjih letih lahko obetamo, da se bo doslej edinemu parkovnemu informacijskemu središču – Domu Triglavskega narodnega parka v Trenti – pridružilo več novih: od gradu Grad na Goričkem na vzhodu Slovenije do Škocjanskega zatoka in Sečoveljskih solin na zahodu.

Turizem je ena najhitreje rastočih gospodarskih panog na svetu, cilj turističnega obiska pa so pogosto najvrednejša območja narave in kulturne dediščine. Tudi Slovenija se ponaša z izjemno dediščino, ki je eden od temeljnih kamnov turizma. Postojnska jama in Ljubljanski grad, na primer, sodita med najbolj obiskane točke. V zadnjem času tudi turistične destinacije v njej vidijo učinkovito sredstvo, s katerim obogatijo doživetje gosta. Interpretatorji namreč na privlačen način izluščijo tisto, kar je izjemno in pomembno v nekem kraju. Ker večinoma nagovarjajo ljudi v njihovem prostem času, na izletu, potovanju, si pomagajo s posebnimi prijemi. Če predstavitev
ni privlačna, bo turist pač – pobegnil. Interpretacija tako prispeva k ohranjanju narave ali kulturne dediščine ter hkrati bogati turistično ponudbo in krepi krajevno gospodarstvo. Seminar bo osvetlil nekaj poti, s katerimi lahko izjemno dediščino Slovenije približamo turistom in hkrati podpremo njeno ohranjanje.

Več:
>>Interpretacija
>>John Veverka & Associates

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

miha
primer - mariborski otok, 23.9. 2005, 15:56

Tale prispevek uredništva me je spomnil na primer kopališča na mariborskem otoku. Zadnja dogajanja nakazujejo, da namerava občina na podlagi zelo vprašljive ankete pridobiti podporo javnosti in s tem prisiliti tudi zavod za varovanje kulturne dediščine, da privoli k uničenju enega zadnjih tovrstnih mestnih kopališč. Ne glede na to, da je zapisano v register kulturne dediščine in da že podane smernice zahtevajo ohranitev podobe objekta in kopalne ploščadi v originalni podobi. Ne glede na dogodke, kot je zgoraj predstavljen kongres. Ne glede na možnost pridobitve dodatnih sredstev iz sklada EU. Tega res ne razumem.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Naravoslovna učna pot Štivanski Log

Naravoslovna in rudarska učna pot Javorniški Rovt, Hidrocentrala
na vrh