info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 9. 2005

Prenovljena prenova hotela Palace

M. Č.
V petek je bila v Porotorožu v hotelu Palace predstavljena nova rašitev za dograditev in prenovo tega znanega portoroškega hotela. Po lanskoletni zaustavitvi projekta v piranskem občinskem svetu Istrabenz kot investitor ponuja precej drugačen projekt.

Projekt je Istrabenz že v začetku zaupal Sadar Vuga arhitektom, ki so zmagali na vabljenem natečaju. Kot je znano se je načrtovanje prenove zaustavilo v piranskem občinskem svetu zaradi pomislekov k razgrnjenemu lokacijskemu načrtu, ki so jih občinskim svetnikom posredovali volilci iz Porotoroža.

Na Trajektu smo lani že ugotavljali, da je bil prvotni projekt prenove Hotela Palace lani slabo predstavljen javnosti in občinskim svetnikom, za kar bi moral poskrbeti predvsem investitor.

Istrabenzova služba za stike z javnostjo je od lani naprej očitno pozorno delala na tem, kako informacije o prenovi hotela lansirati v javnost. Kot je možno razbrati iz različnih časopisnih obvestil je bila petkova predstavitev v Portorožu osredotočena na teme, ki ob novogradnjah običajno skrbijo javnost: kako se bo prenovljeni in dograjeni hotel vklapljal v okolje, kako se bo ravnalo z zaščiteno kulturno dediščino in kako bo z ureditvijo okolice, predvsem zelenja?

V sporočilu za javnost je bilo tako večkrat poudarjeno, da bo podoba prenovljenega in dograjenega starega hotela Palace pogreznjena v zelenje. Projekt se po novem imenuje kar "Zeleni objem". Pročelje stare palače ostaja osrednja fasada, tako kot v prejšnjem projektu, novi prizidek pa je popolnoma ozelenjen s pergolami, po katerih se vzpenjajo plezalke.

Istrabenz Hoteli poudarjajo, da so arhitekti zasnovali projekt, ki se spogleduje s preteklostjo in je sočasno inovativen. Staro in novo stavbo povezuje v celoto ne da bi dograditev preglasila staro ali jo napravila za manjvredni del kompozicije.

Istrabenz Hoteli si želijo še, da bi kmalu prišlo do celovite rešitve povezave območja od hotela Palace do morja, kar vključuje novo prometno ureditev in oblikovanje plaže s plažnimi objekti. Predstavljeni idejni projekt pa je že rešil prometno ureditev za hotelom, ki bo potekala v dveh nivojih. Lokalni promet in servisni dostop se bosta odvijala v podvozu, nad katerim bo dostop za goste.

Kljub temu, da je Istrabenz že dobil dovoljenja za rušenje prizidkov ob starem Palaceu, pa je v ozračju, ki obdaja prenovo hotela še vedno čutiti previdnost. Tudi na spletnih straneh arhitekturne pisarne Sadar Vuga, ki sicer redno objavlja vse gradivo, ki nastaja v procesu načrtovanja, projekta prenove Hotela Palace zaenkrat ne boste našli.


Več:
>>Istrabenz
>>Sadar Vuga Arhitekti
>>Kaj je pokopalo Kosovelov zaslon, hotel Palace in hidroelektrarno Moste? / Trajekt, 8.11.2004

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej
Brez naslova, 28.9. 2005, 10:44

What's this some kind of joke!? Ce bo stvar resnično tako patetična kot na renderjih se že bojim, močno pa upam, da je to zgolj posledica slabe montaže, da ne govorim o bedastih zastavicah, vse skupaj je kot božično drevesce.

Anonimnež
Brez naslova, 28.9. 2005, 11:11

hmmm,... sicer nekoliko neumesno vprašanje, ampak vseeno,... če bo pročelje prizidka tako ozelenjena kot tu piše, bo to naravnost idealen habitat za razne stenice, mravlje, stonoge in ostale žužke, katere najbrž elitni gosti ne želijo,... govorim iz oisebnih izkušenj ker smo imeli podobno plezalko doma,...

mk
papir, 30.9. 2005, 08:31

gospoda!
papir prenese vse. to je blef za laično javnost. všečno-zeleno, pa še nekaj jesenskih tonov zraven. realnost bo seveda povsem drugačna, samo prvo stopničko je potrebno preskočit, ko potem poti nazaj ni več - potrditev lokacijskega načrta. pa saj iz tega biroja prihaja predvsem šminka.


Anonimnež
Brez naslova, 1.10. 2005, 16:21

Dobra šminka.

stanko
skrivanje novega, 2.10. 2005, 14:32

Spretno ni kaj, čeprav patetično. Ker se je lokalno okolje postavilo posegu po robu, bo novi poseg zakrti z vegetacijo. Kje so ambicije naših investitorjev, da bi se dokazali kot nosilci napredka tudi s podobami novih objektov, svežih ambientov, kakovostnega okolja? Oziroam drugače. Proti čemu je lokalna skupnost protestirala, da se zdaj vsa energija vlaga v prikazovanje skromnosti novega posega. Zakaj nihče ne protestira, ker je bila iz razprave umaknjena možnost, da bi ukinili avotcesto skozi Portorož? Zakaj nihče ne protestira, ker ob tako pomembni investiciji, ne znamo modro presoditi, kaj vse ji je še treba dodati, da bo rentabilna? Če je Palace res kos nacionalne dediščine, bi investitor moral dobiti za prenovo nekaj tudi od države ne? Če je Palace zgolj staro zidovje brez vrednosti, naj na tem zemljišču zrase nekaj novega z letnico 200*.
Vsekakrro bo zanimivo opazovati, ka jse bo v prostoru zgodilo.


princic ales
spet spomenik, 10.10. 2005, 09:03

genius loci ni kopiranje stare arhitekture in ponavljenje starega stila. genius loci je obcutljivost do prostora, senzibilnost do dane karakteristike prostora, morda je za veliko projektantov je veliko bolj enostavno graditi spomenike kot se potruditi za usklajeni projekt.
priznam da moj komentar lahko deluje povrsen, ampak mislim da je potrebno tudi gledati na stare velike arhitekte, ki morda niso imeli na razpolago tehnoloske arhitekture, ampak objekti se danes stojio.
arhitekt mora graditi prostor za ljudi, tako da se ljudje dobro pocutijo.

v priponki dodajam se uvod ki sem ga imel v catezu 29 septembra.

Udine, 27. sept. 2005

Energija je hrana današnjega sveta
Današnji svet je požrešen na energijo
Kaj lahko naredimo za varčevanje energije?

Nisem tak strokovnjak, da bi lahko dal odgovor na to veliko vprašanje. Lahko samo razložim stališče, ki ga imam kot arhitekt. Sem mnenja, da sta ekologija in kultura bivanja tesno povezani, še več, menim, da kultura in lepota, ki jo dajemo prostoru, potegne za seboj najprej dobro počutje, nato odnos do okolja in s tem tudi spoštovanje le tega.
Cilji, ki jih želimo dosegati z ekološkim ozaveščanjem človeka, so globalni in ne pomenijo le razvoj najsodobnejše tehnologije, ampak predvsem ponovno obujanje skromnosti in preprostosti. V razvoju prostora je potrebno občutiti neskončno skromnost in senzibilnost, da lahko občutimo tudi neskončno spoštovanje kvalitet, ki jih prostor in zgodovinski razvoj ustvarjata.
Tako razumem jaz izraz GENIUS LOCI. Da zgradimo prostor, ki je lep, prijeten, kvaliteten in enostaven, prostor v katerem se človek dobro počuti. Zato je potrebno znati prebrati smernice, ki so že prisotne, vzpostaviti dialog in dati odgovor, ki ni samo primeren, ampak tudi aktualen.
Šele tedaj, ko smo uporabniku prostora omogočili poleg estetskih užitkov tudi prijetno in dobro počutje, lahko tudi od njega zahtevamo, da se bo do svojega novega okolja obnašal na enak način in z enakimi emocijami, kakršne smo sami vložili v njegovo zasnovo.
Ne morem mimo aktualnega problema, frenetični in masovni graditvi prostorov, brez duše, podobnih nekakšnemu »Disneylandu«, ki se ponavljajo iz dežele v deželo, ki so monotoni in vsi enaki. Kolikokrat se moramo za odgovor tej monotoniji soočati s kričečo, izstopajočo arhitekturo, spomeniki brez smisla, atraktorji brez zadoščenja.
Morda smo pozabili na uporabnika?
Uporabnik se npr. dobro počuti v ambientu, ki ga ustavarja staro zgodovinsko mesto. To seveda ne pomeni, da je odgovor sodobni družbi Arcadia, vendar ne smemo pozabiti na kontinuiteto, na logičen razvoj ideje, na kulturo, na realne potrebe običajnega uporabnika okolja.
Projektirati arhitekturno okolje pomeni spoštovati GENIUS LOCI. Ne pomeni posnemati, ne pomeni graditi kričeč objekt, da bi preglasili ostale. Pomeni poslušati, prepoznavati ostale glasove in pomeni izraziti se tudi z novimi besedami. Pomeni biti dovolj pogumen za biti enostaven, preprost in čist.
Največje zadoščenje za arhitekta, ki ustvari en prostor, kamor lahko vstopiš, hodiš, se ustaviš; se dobro počutiš je, da uporabniki tega prostora vstopijo, hodijo, se ustavljajo, razumejo, da se v tem dobro počutijo in ker se dobro počutijo lahko tudi ignorirajo ime arhitekta, ki je to zasnoval.
Biti, pomeni dobro biti v okolju.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

(Klikni za povečavo!)

na vrh