info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 9. 2005

Novega Kolizeja in stadiona v Ljubljani zaenkrat ne bo

Matevž Čelik
Projekt za Novi Kolizej je za nekaj časa zaustavljen, prav tako pa novega ljubljanskega stadiona ne bodo mogli zgraditi kar preko Plečnikovega stadiona za Bežigradom. V današnjem Uradnem listu RS je namreč Ministrstvo za kulturo objavilo akta o začasni razglasitvi Kolizeja in Bežigrajskega stadiona za kulturna spomenika državnega pomena. Akta pričneta veljati jutri, 27. septembra.

Ljubljanska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ima zdaj nalogo, da v pol leta pripravi strokovne podlage za razglasitev odloka o trajni razglasitvi obeh objektov za spomenik in predlaga ustrezno varstveno ureditev.

Novi vodja direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Damjan Prelovšek je že ob svojem nastopu napovedal, da se bo zavzel za ohranitev Kolizeja. Prelovšek je v junijski izjavi za Delo dejal tudi, "da dosedanja zaščita kulturnih spomenikov ni bila učinkovita, vendar bo po njegovem to v temeljih spremenil nov in bistveno strožji zakon o varovanju kulturne dediščine, ki bo v parlamentarnem prvem branju predvidoma marca prihodnje leto. Z njim nameravajo onemogočiti vse tiste, ki zdaj špekulirajo in namenoma puščajo propadati stare stavbe, ki jih je potem hočeš nočeš treba podreti. Predvidene so sankcije in učinkovitejši nadzor nad ravnanjem lastnikov spomenika pri vzdrževanju in obnovi. Prepričan je, da je potrebno zaščiti tudi Cukrarno kot edini preostali industrijski objekt neoklasicistične arhitekture in druge spomenike, kot so tovarna Rog, Tobačna tovarna Ljubljana, Kozolec ...

Plečnikov nogometni stadion naj bi imel izjemen kulturni pomen za državo, saj zaznamuje nekdanje predmestje Bežigrad in območje glavne mestne vpadnice ter je hkrati najstarejši stadion v Ljubljani in edini tovrstni objekt, ki ga je načrtoval arhitekt Jože Plečnik. Država je zato, da bi stadion obvarovala pred morebitnimi stihijskimi prenovami ali uničevanjem, odredila, da se vsi posegi na območju spomenika podrejajo prvinam spomenika. Lastniki ljubljanskega osrednjega nogometnega stadiona (MOL, SCT in Olimpijski komite Slovenije) so tako od slovenske vlade dobili jasen signal, da z bežigrajskim stadionom ni mogoče početi karkoli.

V primeru že zaščitenega Kolizeja se je ministrstvo za kulturo odločilo za njegovo dodatno in strožjo začasno državno zaščito, saj na zdajšnjega skoraj stoodstotnega lastnika Kolizeja letijo očitki, da že nekaj časa zanemarja spomenik. Projekt za Novi Kolizej, ki ga je lastnik Kolizej d.o.o. lani pridobil na svojem mednarodnem natečaju je trenutno pod vprašajem. Benedictovega Kolizeja iz 19. stoletja naj bi zdaj vsaj leto dni ne bilo mogoče nekaznovano porušiti. Lahko pa se seveda zgodi marsikaj, saj lastnik že nekaj časa dopušča zamakanje strehe, objekt pa tudi ni ustrezno opremljen za primer požara.

Z akti nove vlade so zadovoljni številni nasprotniki gradnje stadiona preko obstoječega za Bežigradom in tisti, ki so se zavzemali za ohranitev Benedictovega Kolizeja iz 19. stoletja. Vendar zaenkrat pretiranih razlogov za zadovoljstvo ni, saj razglasitev za spomenik brez vizije in mehanizmov za aktivno prenovo lahko pomeni le nadaljnje počasno umiranje zapuščenih in zanemarjenih objektov. Poleg stroge zaščite bi bilo za njihovo ohranitev potrebno delovati predvsem v smeri zagotavljanja virov in partnerstev za njihovo kvalitetno prenovo. In vprašanje je, če na ta vprašanja lahko odgovori samo še en nov Zakon o varovanju kulturne dediščine. Zgolj s sankcijami in nadzorom lastnikov že ne...


Več:
>>Akcije / Novi Kolizej

Starejši prispevki:
>>Sprememba telovadnega v nogometni / Trajekt, 14.09.2004
>>Kolizej "v mestu Gogi" / Trajekt, 13.12.2004
>>Investitor z javnim mnenjem... / Trajekt, 03.12.2004
>>Kolizej, novo kulturno srce Ljubljane? / Trajekt, 23.11.2004
>>Odločitev o novem prostorskem aktu... / Trajekt, 3.11.2004
>>Kdo je zagotavljal Prevent Investu... / Trajekt, 27.10.2004
>>Kolizej med zvezdniškim natečajem... / Trajekt, 12.10.2004
>>Ljubljanski urbanisti kršijo... / Trajekt, 6.10.2004
>>Obdobje problematičnih vabljenih... / Trajekt, 14.07.2004

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Študent
Predlog, 26.9. 2005, 19:43

Predlagam, da se poišče nekoga, ki se bo "ponesreči" zaletel v ta Kolizej. Za Plečnikov stadion pa podpiram njegovo zaščito, ker je kot takšen tudi lahko uporaben. Žalostno je, da nekateri posamezniki zavirajo postavitev novega nacionalnega stadiona v Stožicah, ker v njem ne vidijo dovolj velikega dobička, ki jim ga drugače lahko ponudi parcela. Upam, da se bo zgodba rešila v zadovoljstvo vseh. Stadioni po svetu: www.worldstadiums.com

Anonimnež
Brez naslova, 26.9. 2005, 21:14

Tale s stadionom je res zanimiva.Po eni strani kujejo Plečnika v zvezde.Sej kaj pa bojo ko edino njega poznajo.(podobno kot je 70% slovencem najljubsi pesnik Preseren,najljubsi pisatelj pa Ivan Cankar).Po drugi strani so pa hoteli v njegovo svetost posegat z neko prenovo,mocno sporno se zaradi cesa drugega ne le zaradi avtorstva dela arh.Plecnika( zaprta mestna struktura,parkingi,vandalizem,primernost obstoječega objekta).Sam kaj pa naj....Vatikan je mesto ze nategnil za zamenjavo stadiona za zemljisca,cerkvi se stadiona tako ali tako ne splaca obnavljat,niti ga nima za kaj imet.Sploh ker prisege nacifašizmu kar v parlamentu opravijo.Plecnik je pa ze tud mrtev,da bi prisostoval.

lojze_z_doline
Mrš pa ministri, 26.9. 2005, 21:18

Res je fino gledati ene ruralne bedake od kulturnih ministrov, ki so kulturni ministri samo zato, ker plešejo, kot njhov šef poje, pametovati o nekih kvazi kulturnih spomenikih, kjer se je dogajala kolaboracija, priseganje raznim Hitlerjem in podobno sranje. Podret' tisto kamneno ograjo od bežigrajskega štadijona, in ogabni kolizej in zgraditi karkoli drugega! Namesto kolizeja naj bo novi kolizej, namesto štadiona karkoli drugega (samo NE tisto sranje od grafitov polnih brezokusnih sten, in napol rjastih par desetmeterskih lamp....to je pa itak vse, kar je...), novega pa zgraditi v Stožicah.

vernik
calling Maitreya, 27.9. 2005, 12:12

Temu propadajočemu svetu ni več pomoči. Žalostno za jokat... Ta svet je izžet. Ni energije, ni vizije...

student dva
Brez naslova, 28.9. 2005, 15:22

"Temu propadajočemu svetu ni več pomoči. Žalostno za jokat... Ta svet je izžet. Ni energije, ni vizije..."

Oprosti, ampak take patete mi na ARHITEKTURNEM forumu ni za prenašat. Lahko pa začneš jokat, daj. Pomaga.


Anonimnež
Brez naslova, 28.9. 2005, 16:38

neverjetna zavzetost!
skoda ker so toliko spomenikov ze podrli ali delno unicili...
poleg plecnikovih so bili ohranitve vredni se marsikateri objekti, npr. severjevi/preglejte knjigo metke dolenec; lajovic / hotel prisan kr gora podrt 2004... zalostno res.


Blaz B.R.
Žalostno..., 28.9. 2005, 20:46

Morda je najbolj žalostno pri vsem tem odziv mestnih oblasti. Očitno jim spomeniki res ne pomenijo prav dosti več kot le oviro. To ni kulturna oplemenitev mesta,ni nadaljevanje zgodovinske niti v vsej svoji pomenskosti, ni njegova svojskost, posebnost. Ugotavljenje in razglašanje najvišjih kakovosti naših ustvarjalnih naporov in najpomembnejših zaznavnih ostankov kolektivnega spomina (ne le ljubljanskih!) ne more biti drugega kot... polena pod noge in politične igre. Podobna logika je na delu tudi pri urbanističnemu razmišljanju: povečati stadion v prometno že tako zadušenem delu mesta ne zveni najbolj smotrno. Prav malo se pa oddalji tudi naslednja primerjava, ki jo glasno zagovarjajo: če obnovimo Plečnikov, in ne postavimo novega, privarčujemo 20 milijonov €. Ne vidijo pa, da če zgradimo novega, dobimo za teh 20 mil. več dva stadiona... ohranimo spomenik... imamo stadion na bolj primerni lokaciji... dodatno rekracijsko površino za javnost... In kar na enkrat se spomnim izjave enega od mestnih uradnikov, ki pravi, da je razglasitev stadiona za spomenik oviranje javnega interesa.
Žalostno... ali bolje: nesmiselno, nerazumljivo, nerazumno!


JakaV
Brez naslova, 29.9. 2005, 18:43

Nekateri komentarji v tem nizu brez dvoma napeljujejo na nestrpno ravnanje, če ne drugega gre za vulgarne izraze, ki na noben način ne pojasnujejo problematike. Zanima me zakaj uredništvo ne odstrani žaljivih komentarjev, če pravi da si pridržuje to pravico?

Kar se tiče zaščite kulturnih oziroma arhitekturnih spomenikov, menim da se je treba preudarno lotiti prioritetne liste. Predvidevam, da denarja za vzdrževanje spomenikov ni neomejeno. Spremeniti status Kolizeja iz lokalnega v spomenik državnega pomena, prav zaradi problematičnih okoliščin, pa ni najbolj razumna odločitev. Zakaj se vedno začne razprava šele po provokaciji? Vprašati se moramo kaj nam ta objekt zares predstavlja in zakaj ima prednost pred drugimi. Je nasprotovanje 'projektu Kolizej' edini razlog da postane državni spomenik? Menim, da je njegova odstranitev enako objektivna kot ohranitev, ker smo zares dobri v iskanju primernih 'argumentov'.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Simulacija prenove Bežigrajskega stadiona, Mladina, 21.06.2004
na vrh