info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 10. 2005

Poletno vertikalno igrišče sredi Dunaja

Alenka Korenjak
Wallenstenplatz v 20. dunajskem okraju se je za šest poletnih tednov spremenil v vertikalno igrišče. Dvajset metrov visoka skulptura ponuja stanovalcem, mimoidočim in obiskovalcem nove ambiente in drugačne poglede na okolico.

V kovinskem ogrodju se prepletajo kuhinja, jedilnica, oder, zelenjavni vrt, bazen, terasa, razgledni stolp, travnik, kavarna, atelje, glasbena soba in galerija. Posamezni prostori, ki so na več nivojih povezani s stopnicami in mostovi, spreminjajo ustaljene predstave o javnem in privatnem ter brišejo meje med zunaj in znotraj.

Na trgu se vsak večer odvijajo dj nastopi, modne revije, delavnice in predavanja, nastopajoči pa lahko v postavitvi tudi stanujejo ali ustvarjajo. Zjutraj je igrišče polno upokojencev, takoj po šoli se razgledna terasa napolni z osnovnošolci, zvečer pa ob različnih predstavah uživajo vse generacije.

Začasno postavitev je zasnovala skupina arhitektov, asistentov s Tehnične univerze na Dunaju, ki je podoben projekt s študenti pripravila že leta 2003 v Gradcu. Izvedli so ga s pomočjo 'Foruma za umetnost v javnem prostoru', ki na Dunaju deluje od lani in ga sestavljajo predstavniki oddelkov za kulturo, promet in urbanizem mesta Dunaj. Forum je bil ustanovljen z namenom raziskovati javni prostor in ga z različnimi umetniškimi instalacijami oživiti.

Koncept: Peter Fattinger, Veronika Orso, Michael Rieper

Povezave:
>>add-on

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh