info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 10. 2005

Češki in Slovaški tipografski eksperimenti
V četrtek, 13. oktobra 2005, bo ob 18. uri v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani otvoritev razstave sodobnih čeških in slovaških črkovnih vrst . Pred otvoritvijo bo v MGLC ob 16. uri tudi predavanje kuratorjev razstave Johanne Bilakove in Alana Zárube.

Razstava se osredotoča na projekte, ki dokumentirajo razvoj oblikovalčevih idej. Posebna pozornost je namenjena postopkom kreiranja inovativnih rešitev na področjih oblikovanja črkovnih vrst in tipografije, ki pogosto zaobjemajo eksperimentalne procese kot namen raziskovanja neznanih področij.Tako ideja kot tudi postopek in končano delo so osrednji elementi zasnove. Namen e-a-t ni kronološko raziskovati projektov z ozemlja Češke in Slovaške; namesto tega želi opozoriti na izbor inteligentnih zasnov, ki naslavljajo okolje, izzivajo tehnologije, zaobsegajo subjektivno in osebno itd. e-a-t razstava prikazuje različne projekte oblikovanja črkovnih vrst na posterjih velikega formata (1.5 m x 1 m), ki združujejo obliko in vsebino z namenom podpore posameznih zgodb. Kreativni procesi so dokumentirani v velikem številu risb in skic.

Cilj e-a-t je posredovati informacijo o novih projektih. To namerava doseči z razstavami, stalnim posodabljanjem spletne strani e-a-t.org, serijo predavanj in publikacijo “Želimo, da ljubite črke” (We Want You To Love Type). Upamo, da nam bo uspelo zanetiti razpravo znotraj strokovne javnosti kot tudi med širšo publiko, ki prihaja v stik s fonti dan za dnem.

Razstavo si lahko ogledate od 14. oktobra do 13. novembra 2005 vsak dan, razen ob ponedeljkih in torkih, od 11.do 18. ure. V času razstave bo v galeriji na voljo tudi katalog razstave We Want You To Love Type (The Hague: Typotheque, 2005).


Več:
>>Fundacija Brumen
>>MGLC
>>e-a-t

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
E-a-t (eksperiment in tipografija) je projekt, ki ponovno združuje oblikovalce iz Češke in Slovaške republike. e-a-t je platforma, na kateri se predstavljajo tipografska dela iz obeh držav in kjer se priznava dejstvo, da sta bili Češka in Slovaška nekoč ena država. Prva e-a-t razstava je predstavila 35 avtorjev, kolekcija pa se ves čas širi z novimi, prej nepoznanimi deli zadnjih 20 let. e-a-t je nastal na pobudo oblikovalcev/kuratorjev Alana Zarube (Češka) in Johanne Bilak (Slovaška), ki ju podžigajo tipografska dela domačega in tujega porekla.


na vrh