info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 10. 2005

Pionir finskega industrijskega oblikovanja v arhitekturnem muzeju
Včeraj popoldne je bila na dvorišču Arhitekturnega muzeja Ljubljana na Fužinskem gradu otvoritev gostujoče razstave Tapio Wirkkala - legenda finskega oblikovanja. Razstavo v Ljubljani prireja Arhitekturni muzej Ljubljana ob podpori Finskega veleposlaništva v Ljubljani.

Razstava je na ogled na približno 600 m2 razstavnih prostorov Fužinskega gradu, zaradi njenega obsega pa so bili v AML primorani celo pospraviti že nekoliko zaprašeno plečnikovo razstavo iz leta 1986. Postavitev razstave je zasnoval znani finski arhitekt Juhani Pallasmaa, ki je bil tudi osebni prijatelj Wirkkale. Ogledovanje najrazličnejših izdelkov je zaradi posebej oblikovanih in osvetljenih vitrin še poseben užitek. Do vsega izraza pride spretnost oblikovalca, ki je znal izkoristiti naravna lastnosti materialov, od lesa, kovine in keramike, še posebej pa stekla. Številni stekleni predmeti izgledajo, kot bi bili zares izklesani iz ledu. Tudi obseg razstavljenih predmetov je izjemen, od vsakdanjih izdelkov za gospodinjstvo, do steklenic za znamenito finsko vodko in celo ribiških vab. Posebej razstavo začinijo še skulpture iz laminiranega brezovega lesa, ki so razmeščene po vseh razstavnih prostorih in razstavo na preprost način tudi povezujejo.

Tapio Wirkkala je bil najplodovitejši in najvplivnejši finski oblikovalec 20. stoletja. Kombinacija preprostih in čistih oblik, za katere je dobil navdih v naravi in drobni umetnostni obrti, je po vojni pripeljala moderno skandinavsko oblikovanje v sam svetovni vrh. Skupaj z rojakom Alvarjem Aaltom je Wirkkalova vizija v 50. in 60. letih pomagala spremeniti mednarodno podobo o Finski, v sodobno, napredno državo, zazrto v prihodnost.

Otvoritvi razstave je prisostvovala tudi predsednica Republike Finske Tarja Halonen, odprla pa je finska ministrica za kulturo Tanja Karpela.


Več:
>>Tapio Wirkkala
>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh