info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 6. 2003

Evropska nagrada tudi za blok v Lescah

Uredništvo TrajekTa
V sredo, 25. junija 2003 je v Neaplju svojo odločitev objavila žirija, ki je izbirala med deli za Evropsko arhitekturno nagrado Luigi Cosenza. Žirija je izbirala med 93 predlogi, prispelimi do konca januarja. Nagrado je prejel španski arhitekt Alberto Morell Sixto za hišo Kessler v Madridu. S posebno omembo je žirija odlikovala pet arhitekturnih stvaritev, poleg tega pa je nagradila še štiriintrideset izbranih projektov, ki jim je podelila srebrno plaketo. Med temi se je znašel tudi stanovanjski blok v Lescah, arhitektov Saše Bunčić in Matevža Čelika.

Posebne omembe so bila deležna naslednja dela:
- dograditev pokopališča Giussano v Milanu, arhitekt Gianluca Saibene, Milano, Italija
- politehnična šola v Madridu, skupina arhitektov Inaqui Carnicero, Alejandro Virseda, Miguel Camara, Madrid Španija
- notranje dvorišče v Bottariju na otoku Ortigia, arhitekt Vincenzo Latina, Siracusa, Italija
- poslovna zgradba v Klausu, arhitekt Oskar Leo Kaufmann, Dornbirn, Avstrija
- obnova No 18 Rua Das Aldas v Purtu, arhitekt Pedro Mendes, Portugalska

Stanovanjski blok Lesce je predstavljal tudi edino delo, ki je na razpis za nagrado prispelo iz Slovenije. Sicer so med nagrajenimi predlogi še dela iz Italije, Španije, Portugalske, Švice, Danske, Nizozemske in Avstrije

Evropska arhitekturna nagrada Luigi Cosenza je nagrada za mlade evropske arhitekte. Namenjena je promoviranju novih generacij arhitektov, odkrivanju novih talentov in dobre arhitekture. Zato v izboru za nagrado lahko sodelujejo le avtorji, mlajši od 40 let. Razpis za podelitev nagrade vsaki dve leti objavi založba CLEAN iz Neaplja v Italiji. Nagrado so v spomin neapeljskega modernističnega arhitekta Luigija Cosenze pričeli podeljevati že leta 1990, vendar kot italijansko nagrado. V letu 2000 je bila nagrada prvič, lani pa drugič razpisana kot Evropska arhitekturna nagrada in jo podeljujejo pod visokim pokroviteljstvom predsednika italijanske republike. Letošnjo žirijo so sestavljali arhitekti Gianni Cosenza (Predsednik), Mario Botta, Benedict Gravagnuolo, Vittorio Magnago Lampugnani, Odile Seyler, Alberto Campo Baeza ter asistentka odvetnica Anna Maria Cafiero Cosenza.

Podelitev nagrad in razstava nagrajenih del bo 26. novembra 2003 v Neaplju.

Več o nagradi:
>>CLEAN, Premio Cosenza

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

brane milosevic-berlic
bravo, 30.6. 2003, 11:30

cestitke nagrajencema.

miha kajzelj
uspeh najprej v tujini, 30.6. 2003, 11:58

Bravo obema, vajina hiša se mi je ves čas zdela zelo dobra in očitno so neobremenjeni tujci to tudi opazili. Upam, da bodo zdaj skozi tujo optiko to opazili tudi doma.

komisija
vse lepo in prav, 30.6. 2003, 20:38

V redu, cestitke, ampak vseeno mislim, da so jo doma cisto dovolj opazili...

Maja Simoneti
odlično, 9.7. 2003, 13:17

Res lepo in seveda tudi doma opaženo delo.
Nagarde niso vse, lepo je, da so zadovoljni uporabniki in sosedje in khm, khm tudi stanovski kolegi...in se najdejo novi naročniki in se dviga kulutra bivanja na slovenskem.

Čestitke in dobro voljo za nove stvaritve! Maja


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
The jury of the European Architecture Award Luigi Cosenza 2002 which members were architects Gianni Cosenza (President), Mario Botta, Benedict Gravagnuolo, Vittorio Magnago Lampugnani, Odile Seyler, and Alberto Campo Baeza gathered in Naples on the 6th and 5th June 2003. The jury declared the winners of the European Architecture Award among the 93 proposals which were sent to Naples untill the end of January. The Award was won by Casa Kessler in Madrid, which was designed by spanish architect Alberto Morell Sixto.


S. Bunčić in M. Čelik,
Stanovanjski blok Lesce (Foto: B. Budja)Alberto Morell Sixto
Hiša Kessler, MadridGianluca Saibene,
Pokopališče Giussano, ItalijaI. Carnicero, A. Virseda, M. Camara,
Politehnična šola v Madridu, ŠpanijaVincenzo Latina,
Dvorišče v Bottariju na otoku Ortigia, ItalijaOskar Leo Kaufmann,
Poslovna zgradba v Klausu, Avstrija


na vrh