info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 10. 2005

Openhousenewyork Weekend

Tina Rugelj
New York, 8. in 9. oktobra - Openhousenewyork (OHNY) je arhitekturni in oblikovalski dogodek, ki omogoča obisk 150-ih zgradb, interierjev in parkov, ki načeloma niso na vpogled javnosti. Dogodek spremlja katalog z zemljevidom, na katerem so prikazane lokacije. Projekti so označeni z naslovom in uro možnega obiska, krajšim opisom vsebine in imenom arhitekta ali arhitekturnega biroja.

Dnevi odprtih hiš se v okviru arhitekturnega tedna odvijajo že tretje leto zapored. Zajemajo vse vrste arhitekturnega ustvarjanja: od zgodovinskih do sodobnih zgradb, javnih prostorov, družbenih in stanovanjskih zgradb, privatnih hiš, industrijskih hal...

Namen dogodka je promocija arhitekture in oblikovanja, spoznavanje z različnimi arhitekturnimi principi, prikazovanje prostorske kulture širši javnosti, poučevanje, diskusija, ohranjanje dediščine in promocija mesta.

Najzanimivejši del je, da imajo vse zgradbe, interierji in parki organizirano vodstvo. Obiskovalec spoznava prostor in arhitektov koncept oblikovanja. V določenih primerih so vodiči kar arhitekti sami.

New York ni edino mesto, ki vrata svoje arhitekture odpira javnosti. Sledi mu London in verjetno še kakšno drugo evropsko mesto. Res je, da Ljubljana ni milijonsko mesto, kar pa ne pomeni, da nimamo arhitekture na katero bi lahko bili ponosni. Prav gotovo bi dnevi odprtih hiš z ustreznim vodstvom prispevali k boljšemu razumevanju in vrednotenju tako pretekle kot sodobne slovenske arhitekture.>>www.ohny.org
>>www.londonopenhouse.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh