info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 10. 2005

Študentski natečaj za Trg Republike
British Council v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo razpisuje študentski natečaj »Oblikovanje za vse letne čase«. Natečaj je namenjen študentom arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture. Predmet natečaja je predlog rešitve za prenovo in oživitev Trga Republike v Ljubljani.

Namen natečaja je spodbuditi razmislek in oblikovanje poglobljenih konceptov urbanističnega načrtovanja javnega prostora s poudarkom na njihovem trajnostnem razvoju v kontekstu ekonomske, kulturne in socialne dinamike sodobne družbe.

Trg Republike (prvotno Trg Revolucije) je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja. Skupaj z zgradbami, ki ga obkrožajo so ga gradili več kot dvajset let in ga nikoli niso uradno otvorili. Trg je bil zasnovan kot reprezentančni javni prostor, ki naj bi ga obkrožala vladna in druga poslopja državnega pomena. Namesto vladnih pisarn so v večino zgradb kasneje naselili druge programe. Ploščad pa, razen ob državnih slovesnostih in zborovanjih, nikoli ni zaživela kot trg. Ob tem izjemnem prostoru v središču mesta se je potrebno vprašati tudi, katere originalne Ravnikarjeve rešitve je smiselno ohranjati zaradi njihove kulturne, zgodovinske in tehnološke vrednosti in kaj je smiselno dopolniti in nadgraditi z novimi rešitvami.

Prispele naloge bo ocenila strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali: Robert Monro, British Council Slovenia, Matevž Čelik, www.trajekt.org, Boštjan Vuga, SVA. Rok za oddajo nalog je 22. december 2005. Predloge je potrebno oddati po pošti ali osebno na naslov: British Council, Tivolska 30, 1000 Ljubljana.

Prva nagrada na natečaju je 14-dnevno gostovanje na Manchaster University, podeljene pa bodo še štiri nagrade v obliki strokovne literature.

V organizaciji British Councila in Britanskega veleposlaništva bo 7. novembra 2005 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani potekal seminar o Kreativnih industrijah, kjer bodo obravnavali področja urbanističnega planiranja, oblikovanja tekstila in industrijskega oblikovanja. Namen seminarja je slovenskim študentom predstaviti možnosti podiplomskega študija in raziskovalnega dela v Veliki Britaniji, obenem pa tudi spodbuditi sodelovanje med slovenskimi in britanskimi fakultetami v obliki izmenjave študentov in znanja. Dogodek se bo pričel ob 15. uri in bo potekal v Plečnikovi dvorani.

Seminar je namenjen študentom arhitekture, krajinske arhitekture, industrijskega oblikovanja in oblikovanja tekstila. Poleg slovenskih fakultet Fakultete za arhitekturo, Akademije za likovno umetnost in Naravoslovno tehnične fakultete, oddelka za oblikovanje tekstila, so k sodelovanju povabili še tri britanske univerze in sicer University of Manchester za področje arhitekture, Manchester Metropolitan University za področje oblikovanje tekstila in Royal College of Art za področje industrijskega oblikovanja.

Natečaj je del novembrskega Dežnika Arhitektura.


Več:
>>Oblikovanje za vse letne čase / razpis natečaja

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Oblikovanje za vse letne čase / tu lahko snamete razpis natečaja.
Klikni za povečavo, ki jo lahko uporabiš tudi kot podlogo.
na vrh