info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 10. 2005

Čeh v DESSI
Danes, v ponedeljek 24. oktobra ob 20.00 bo v galeriji DESSA otvoritev razstave češkega arhitekta Ivana Kroupe. Razstava bo priložnost spoznati stanje v sodobni češki arhitekturi, ki se v zadnjih letih razvija z izjemno naglico.

Kljub temu, da so v Pragi zidali svetovni arhitekti, kot sta Frank Gehry in Jean Nouvel, njihova sodobna arhitektura sledi lastno pot, ki se izhaja iz bogate tradicije njihovega lastnega funkcionalizma. O njegovem pomenu učita tako Vladimir Šlapeta na TU v Pragi kot Emil Prykril, ki vodi arhitekturno šolo na akademiji.

Ivan Kroupa sodi v srednjo generacijo arhitektov (rojen 1960) in velja za "guruja" mlajše generacije. Deluje velikopotezno a z minimalističnim arhitekturnim izrazom. Njegova dela so po velikosti manjša, vendar jih obravnava intelektualno. Zato je njegov vpliv mnogo večji kot pa merilo njegovih del. Razstavljal je veliko, od Barcelone, Berlina do Osla, prejel je tudi veliko nagrad. Ne le nagrado Grand Prix češkega stanovskega društva, ki jo je dobil štirikrat, ampak tudi kulturno nagrado mesta Berlin. Zadnjih nekaj let poučuje tudi na fakulteti za arhitekturo Tehnične univerze v Pragi. V Ljubljani bo predstavil svoja dela iz zadnjih let, v ponedeljek ob 18.00 pa bo predaval v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.


Več:
>>DESSA

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

samo
Brez naslova, 24.10. 2005, 10:38

Kocka na kocko palača! Nekoliko preživeto, predvsem ker namesto iz originalno funkcionalnih, izhaja iz estetskih vzgibov. Precej tipično tudi za "sodobno" slovensko arhitekturo. Plain simple architecture - ali težko gre kaj narobe!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh