info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 11. 2005

EUPHORIA - 3. mednarodni arhitekturni bienale Ljubljana
EUPHORIA - 3. mednarodni arhitekturni bienale Ljubljana, se bo v odvijal v Tobačni tovarni na Tobačni ulici 5 od četrtka, 17. novembra do srede, 30. novembra. Bienale vključuje predavanja arhitektov, oblikovalcev in teoretikov - med njimi so: Rem Koolhaas, Ora Ito, United Nude (Rem D. Koolhaas in Galahad J.D. Clark), Gabriele Mastrigli, IaN+ (Luca Galofaro), Jakob+MacFarlane (Dominique Jakob in Brendon MacFarlane) in Rudy Ricciotti.

Bienale, ki bo potekal v prostorih Tobačne Ljubljane, se bo začel s predstavo Sanje Neškovič Peršin »Druga z leve« in razstavo Mesto nebotičnikov, kjer bodo predstavljeni nagrajeni projekti istoimenskega mednarodnega natečaja. Odločitev o nagrajencih - izbrala jih je mednarodna žirija pod vodstvom dekana ljubljanske fakultete za arhitekturo dr. Petra Gabrijelčiča - bo znana na uradni otvoritvi. Bienale ponuja vrsto predavanj, okrogle mize, razstave, dokumentarne filme in video projekcije ter vrsto spremljevalnih dogotkov. Eden od njih bo modna revija, na kateri bodo prikazani čevlji in oblačila Rema D. Koolhaasa in Galahada J.D. Clarka, bolj znanih kot United Nude. Poleg svoje nove kolekcije oblek Undress bosta predstavila tudi čevlje Euphoria, ki sta jih oblikovala posebej za ljubljansko prireditev. Čevlje in obleke bodo obiskovalci lahko tudi kupili na prizorišču, v enem ljubljanskih modnih butikov in na dražbi 25. novembra.

Slovenski publiki se bo predstavil tudi francoski oblikovalec Ora Ito, ki bo svoja dela pokazal na razstavi Ustvarjanje iluzij. V baru, ki bo del razstavne ponudbe, bodo obiskovalci lahko pili Ora Ito coctail, vodo Ogo in pivo iz nagrajene aluminijaste steklenice Heiniken. V času bienala bodo naprodaj tudi knjige predavateljev iz založbe Vale Novak in spominki, združeni pod naslovom Euphoria, ki so jih izdelali slovenski umetniki, arhitekti in modni oblikovalci. Del biennala bodo tudi zabave, na katerih bodo lahko obiskovalci poplesavali ob glasbi izpod rok različnih dj-jev.

Po besedah direktorice bienala dr. Špele Hudnik, želijo z bienalom spodbuditi razpravo o različnih kontekstih novih socialnih in urbanih struktur, umeščenosti arhitekture in njenih konceptov v sodobne kulturne prakse ter o pomenu arhitekture kot blagovne znamke. S slavnimi gosti bodo poskušali odgovoriti tudi na vprašanji kakšno je mesto sodobne družbe in kakšna je družba sodobnega mesta. Organizatorji mednarodnega bienala so bienalsko dogajanje zasnovali brez slovenskih predstavnikov.


Več:
>>www.architecturebiennaleljubljana.si
e-mail: info@architecturebiennaleljubljana.si


 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

babalu
Brez naslova, 7.11. 2005, 17:02

cevlji, prav res.

tazaresni VIRTUALNI dogodek arhitekture, ki je poleg tega se pompozen. KJE je arhitektura in kaj je tako bienalno?
en dolg spozoriran (MOL!) žur za ljubljansko dolgočasje.
tole bo kvečjemu neškodljivo.
glede na to, da tako previdno oglašujejo tudi pravega koolhaasa (ne onega s čevlji), ki je edina vaba za nakup vstopnice, me zanima ali se bo gospod res prikazal.


muni
kvačkanje s familijo koolhaas, 8.11. 2005, 00:10

Prav firbčna sem kaj bo organizatorjem storiti čez dve leti... Morebiti nas namamijo na vesoljčka Iga Bibo.

JakaV
Brez naslova, 20.11. 2005, 03:00

Po dveh dneh bienala se že riše tisto ker smo po tihem pričakovali: veliko besed za nič! Ora Ito najprej zamudi en dan po krivdi organizatorjev, potem ne more predavat zaradi tehnične NEpodpore. Zatem Ricciottija prav amatersko prevajajo v slovenščino. Kljub temu nisem razočaran, ker bi bil lahko kvečjem presenečen če bi stvar normalno stekla.
VEČ IMIDŽA, MANJ ARHITEKTURE ! To bi bil lahko moto za monocrom arhitekta. Pa še to: če Koolhaas res pride, kako bomo vedeli da je to res on? Bolj zabavno bi bilo, da natopi klovn COOLHOUSE!


Andraz
Z naslovom, 20.11. 2005, 13:20

hehe, kaksn fleten bienale, ze dolgo ni bilo nobenega podobnega temu :D... in upam da ga tudi ne bo.
Poleg vseh tezav pri organizaciji (ora ita se na net niso uspel povezat, da bi pokazu kej vec kot se samo hvalil kaj je delal do sedaj; slabo prevajanje R. Riccottia - oz. da ne recem amatersko ...; in se in se bi lahko nasteval) so se organizatorji izkazali le pri pobiranju denarja za to lame prireditev in v tam postavljenem 'elitnem' baru z EVIAN vodo, kakor se za tako fensy prireditev spodobi... ...aja tudi to ni slo najbolje - organizatorji naj ne bi vracali denarja za karte, vendar bogim studentkam na blagajni tudi tega niso povedali, tako da so 'z veseljem' vracale denar vsakemu ki se je pritozil in NI NAS BILO MALO...
Aja pa ocitno je zabava pomembnejsa kot predavanja sama - sam tolk da se ves fensy folk tam mal pokaze pred kamerami.
Glede Koolhasa - ce bo res prisel, ga je lahko sram, da pride na tako prireditev, za kaj veliko bolje organiziranega pa si ne more vzeti casa.
morda bo pa res nek Coolhouse na nekem neosvetljenem odru z 'rahlo' hripavim glsom, pol bo pa vse povabu na afterparty v KMŠ kjer bo nastopil kot MC - MC Coolhouse :P


olga
Brez naslova, 21.11. 2005, 22:23

popolnoma se strinjam s prejšnjima dvema komentarjema... organizacija je več kot "poden"! Mislim, da bi bilo bolje, če bi se organizatorji bolj ukvarjali s tem kako bodo vse prikazali kot s tem, kako SE bodo pokazali!
Višek vsega pa je bil, ko je "bistra" moderatorka celo zvalila krivdo za to, da internet ni delal kar na Ora Ita, češ, da bi tako moral priti prejšnji dan!!!!
Mogoče bo bolje, če Koolhaasa ne bo, si vsaj sramote ne naredimo!


nada
Brez naslova, 22.11. 2005, 13:16

pavšalno pljuvanje, negativizem in privoščljivost.
če je za nekoga edina vaba R. Koolhaas, je nekaj narobe z njim in ne z bienalom.
nedostojno je naštevati samo napake, ki so na žalost neizogibne pri vsakem projektu, a tisti, ki nič ne počne, tega seveda ne more vedeti in sprejeti. prvi teden bienala je ponudil tudi veliko zanimivega. in ni še konec!


JakaV
Brez naslova, 22.11. 2005, 18:26

Govort to da je nekej narobe s tistim za katerega je Koolhaas edina vaba je prav tako pavšalno pluvanje in nič drugega. Mogoče je res, da pričakujemo preveč in smo zato vedno znova razočarani. Sedaj vemo, da je edina vaba, navidezna vaba.
Zanima me zakaj so potem v Zagrebu toliko bolj uspešni? Pa še grede izjave, da kdor ne proba tudi ni deležen napak in spodrsljajev. Delno drži! Po drugi strani pa je veliko bolje ne organizirati, če logistično ekipa ali organizator ne zmore zalogaja.


babalu
Brez naslova, 22.11. 2005, 18:43

ta bienale je organiziran kot ena sama velika napaka. naj se klice kako drugace oz. naj se ne ima za to kar ni. pa bi bilo bolj simpatično.
vsi, ki se spravljamo na ta ubogi bienalcek smo pac provincialni in privoscljivi, ker se nam zdi neumno marsika,j npr. se v imenu arhitekture grebsti za cevlje. nekateri znajo narediti bienale, drugi znajo delati arhitekturo. in ce je "umescenost arhitekture v sodobni kulturni kontekst" tole, potem nam ostalim prisotnim te sorte arhitektura ne odgovarja. ker je prazna.


babalu
Brez naslova, 22.11. 2005, 18:57

in ne smemo pozabiti, da organizatorji vsega tega ne pocnejo iz ciste ljubezni do arhitekture, sodobne urbane druzbe itd. ampak...
vsekakor pa znajo pridobiti sponzorska sredstva in medijsko promocijo na lepe oci oz. slepe misi, kar pa je pohvalno in tudi, da, sodobno.


vernik
babalublablablabla, 23.11. 2005, 10:58

Kako prikladni so taki dogodki za zdravit komplekse raznih babalujev. Ker zaradi duševne omejenosti ne najdejo zase nič zanimivega bodo babaluji krivili organizatorje. Če se pojavi nekaj novega in drugačnega, babaluji ne razumejo, mislijo da jih napada NLP. Babaluji so veliko breme v poklicu in je še vedno bolje, da zdravijo komplekse na forumih kot pa pri projektiranju. Bogi, siromašni babaluji.

babalu
Brez naslova, 23.11. 2005, 14:51

prav vseeno.
euphoria je se vedno nateg ljudstva.


LAIN
karte na mizo, 23.11. 2005, 20:40

Dragi organizatorij EUPHORIE!

Najprej bi želel pohvaliti MONOCHROME arhitekte, da se lotijo tako ambicioznega projekta, kot je bienale sodobne arhitekture. Trenutna sodobnost je naravnana k potrošnji in POPu, kar pravgotovo velja tudi za arhitekturo. In če želiš predstavljati POPhitekturo, moraš imeti pophitekte na svoji listi.

Vsekakor je organizacija takega dogodka težka in zahteva ogromno časa. Kljub vsemu, bi si upal trditi, da bi bil lahko bienale bolj kvaliteten, kot se kaže da je / bo. Veliko bi pripomogla že bolj konsistentna tehnična organizacija (update page s spremembami urnika, NET kabel namesto wireless-a za predavanje)

Razlog za višja pričakovanja je pravkotovo tudi prvo bienale v tej seriji; BIONIC TERRITORIES, ki je bilo nedvomni presežek v slovenskem prostoru; Kas Osterhuis (NOX), Jan Kaplitcky (Future Systems), Greg Lynn, I. Kebel (za UN Studios - van Berkel) če naštejem le nekaj izmed POPhitektov, ki so predavali. Mislim, da se upravičeno pričakuje, vsaj malo ponovljene slave! In če pogledamo, da je bilo takrat kar 9 PREDAVANJ (plus 13 drugih dogodkov), vse skupaj tudi izvedeno (nič ni odpadlo!), bi morda lahko pričakovali tokrat vsaj polovično merico in bi šli vsi domov nasmejanih ust!

Glede Koolhaasa: Glede na zgoraj navedeno, bi si upal trditi, da na takih arhitekturnih prireditvah rabiš vsaj malo pop blišča, saj to navsezadnje prodaja! Glede na image, ki ga je EUPHORIA ponudila je bil to clear statement. Vsekakor pa ne moreš stavit vse na enega; zvezdniki so muhasti (ali pa zelo zasedeni).

Projekt je velik in rizičen, zahteva vso resnost in pozornos; še tako majhne stvari se ne sme prepustiti naključju. Upam, da je tokratni neuspeh zgolj izkušnja, ki bo naslednji bienale naredila boljšega.


Matej
Brez naslova, 30.11. 2005, 22:27

Tri tedne prej sem v Zagrebu , v enem vikendu dosti več zanimivega zvedel in videl, kot v vsem tem času tu.
Zato si Euphoria po moji oceni zasluži oceno 3 (od 10 možnih). Ker nisem slišal enega dobrega predavanja. Ne vem zakaj niste imeli več filmov na lagarju, pa bi rešili povprečje. ,,, saj vem lahko je bit pameten.
Kar se tiče Koolhasa, sem optimist in se pustim presenetit.
Drgač pa veliko uspeha naslednje leto.


nebodigatreba
CENZURA EUPHORIE, 5.12. 2005, 10:08

kje je pa forum na Euphoriji? slabi odzivi = cenzura? ne se hecat

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
EUPHORIA - 3. mednarodni arhitekturni bienale Ljubljana
Datum: 17.11. – 30.11.2005
Prizorišče: Tobačna tovarna, Tobačna ulica 5
Organizacija: Monochrome arhitekti
Pokrovitelji: Trimo Trebnje, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.

Več:
>>www.architecturebiennaleljubljana.si
E-mail:
press@architecturebiennaleljubljana.si
monochrome@monochrome.sina vrh