info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 11. 2005

Predavanje Sodobna slovenska arhitektura 1995-2005

uredništvo
Švicarski arhitekt Christoph Luchsinger, kurator arhitekturnega dela razstave TERITORIJI, IDENTITETE, MREŽE (Slovenska umetnost 1995-2005, Moderna galerija Ljubljana), bo v torek 8.11.2005 ob 18h v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo predaval o konceptualnih eksperimentih v novejši slovenski arhitekturi.

»Spomnimo se, da je bil znotraj arhitekturnega diskurza o prihodnosti modernizma pred kakimi petnajstimi ali dvajsetimi leti postuliran tako imenovani »kritični regionalizem«. Tega ni več. Ni več regionalizma v smislu, da bi neka lokalna kultura navdihovala arhitekturne strategije in jezike, ali pa je tega zelo malo. Način, na katerega danes delamo arhitekturo, je postal povsem mednaroden. Po drugi strani pa se tudi zavedamo, da produkcija arhitekture upošteva zelo lokalne pogoje določenih problematik. To pomeni, da kakovost v arhitekturi – in zgoraj smo opisali nekatere od njenih zelo profiliranih predstavnikov v Sloveniji – temelji na spretni interpretaciji omejitev in vzdušij vsakdanjih »biotopov«, ali drugače povedano, na spretnem kombiniranju pragmatizma in domiselnosti, kar samodejno vodi k specifičnim formalnim izrazom krajevnih kultur. To bi bil lahko program in nekaj je že privržencev tovrstnih strateških interpretacij specifičnega regionalizma – ali bi morali morda reči specifičnosti v konceptualnih eksperimentih?«
iz kataloga, Slovenska umetnost 1995-2005, Moderna galerija, Ljubljana

Christoph Luchsinger je študiral arhitekturo na Švicarski tehniški univerzi (ETH) v Zürichu. Pozneje je začel poučevati na Inštitutu za zgodovino urbanizma na ETH v Zürichu in na Tehnikumu v Winterthuru. Obenem je delal kot svobodni arhitekt, najprej v Zürichu, zdaj pa, skupaj z Maxom Bosshardom, v Luzernu. Med letoma 1990 in 1999 je bil glavni urednik revije za arhitekturo Werk, Bauen + Wohnen. Zdaj poučuje arhitekturo in analizo urbanizma na Tehnikumu v Winterthuru, bil pa je tudi gostujoči profesor na ETH v Zürichu.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

blaz
datum?, 7.11. 2005, 21:39

kdaj bo to predavanje?

urednistvo
Brez naslova, 8.11. 2005, 08:22

predavanje bo v torek 8.11.2005 ob 18h v Plečnikovi predavalnici na FA

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

bevk perović arhitekti, rezidenca veleposlanika kraljevine nizozemske, ljubljana
na vrh