info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 11. 2005

Prvi obsežnejši pregled slovenske arhitekture in urbanizma na spletu
V sredo, 16. novembra vas vabimo na predstavitev Trajektovega spletnega arhitekturnega vodnika, ki jo bo spremljalo predavanje Metke Dolenec o arhitektu Savinu Severju. Predstavitev in predavanje bosta ob 19.00 v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo.

Spletni arhitekturni vodnik je prvi obsežnejši pregled slovenske arhitekture in urbanizma na spletu. Zasnovali in izvedli smo ga v sodelovanju Zavoda Trajekt, študentov ljubljanske Fakultete za arhitekturo in podjetja Telekom. Projekt sta si zamislila in ga vodita Anja Planišček in Tadej Glažar. Celostna podoba arhitekturnega vodnika je delo studia Aparat, programiral pa ga je Gregor Cilenšek.

Vodnik je namenjen spoznavanju arhitekture in urbanizma v naših mestih: podaja osnovne informacije o zanimivih in pomembnih stavbah, urbanističnih in krajinskih ureditvah ter kulturno – zgodovinskih spomenikih. Projekte predstavlja kratko in zgoščeno: s fotografijami, načrti, zemljevidi lokacij in opisi. Razvršča jih kronološko, krajevno, tipološko in po avtorjih, kar so tudi osnovni parametri iskanja informacij.

Spletni vodnik kot alternativa tiskanim arhitekturnim vodnikom deluje kot odprti arhiv, ki ga bomo postopno dopolnjevali in vanj vnašali nove podatke. Začenjamo z Ljubljano in prvimi 130 stavbami iz različnih zgodovinskih obdobij. V sledečem letu bomo ‘ljubljanski’ arhiv dopolnili, sledili pa bodo vnosi stavb iz ostalih slovenskih mest. V prihodnosti bomo v vodnik vključili tudi predloge za različne tematske ture po mestih - npr. po sodobni arhitekturi, arhitekturi 60.-70. let, stanovanjskih soseskah in druge.

Pri zasnovi vodnika smo sodelovali s podjetjem Telekom in našo stran povezali s spletnim elektronskim imenikom TIS: osnovne informacije o stavbah iz vodnika so na voljo v TIS-u, vodnik pa uporablja TIS-ove zemljevide. Na ta način se bo znanje o slovenski arhitekturi in urbanizmu širilo v širšem krogu uporabnikov - tudi med tistimi, ki grajeno okolje vsakdan doživljajo ne da bi se podrobneje zavedali njegovega pomena.

Glede na to, da spletni vodnik začenjamo z Ljubljano, bo njegovo predstavitev spremljalo predavanje Metke Dolenec o delu arhitekta Savina Severja v Ljubljani. Savin Sever je v Ljubljani zgradil atrijske hiše za Bežigradom, serijo garažnih hiš Triplex, garažno hišo ob Poljanski, poslovno – tehnični center AMZS, tiskarno Mladinske knjige, poslovno – trgovski kompleks Astre in žal že porušene Učne delavnice ZGM za Bežigradom.

Predstavitev vodnika poteka v okviru novembrskih dogodkov Dežnik Arhitektura, skupnega projekta TrajekTa, Piranskih dnevov Arhitekture, Arhitekturnega muzeja Ljubljana, Fakultete za arhitekturo in Oddelka za krajinsko arhitekturo BF. Vljudno vabljeni na predstavitev in predavanje.


Več:
>>www.arhitekturni-vodnik.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

samo
ekskluziva, 15.11. 2005, 16:43

Ko clovek za trenutek ze pomisli, da se je zgodil pozitiven premik v dokumentiranju sodobne slovenske arhitekture, kaj kmalu opazi, da gre spet za promocijo pescice in nekaterih starosta slovenske arhitekturne stroke. Ce naj bi to bil vodnik, naj bo le-ta popoln, pregleden, o kvaliteti arhitekture pa naj sodi vsak sam, sicer je bolje, da ga ni, ker se na ta nacin nacrtno ustvarja zmedo in preferira dolocene avtorje. Za moje pojme ste v prvem sklopu spustili nekaj najbolj dovrsenih stavb v Ljubljani nastalih v zadnjem desetletju, spet pa ste not porinili vse profesorje ter clane Arheja. Kaj niste ze siti samih sebe in vase ignorance. Tudi tak kakrsen je vodnik ni popoln, saj pri nekaterih avtorjih sploh ni navedenih del, pri drugih pa je dokumentacija dalec od popolne. Kaksen smisel ima potem tak vodnik. Izdajte raje se eno tiskano publikacijo in v njej objavite vsa, po vašem "najboljša" dela ter pripišite "Glazar's choice", uvodnik pa naj napise Hrausky!

nika
uau, 15.11. 2005, 19:09

popolnoma presenečena in navdušena. čestitam! končno nekje pregledno in urejeno gradivo o slovenski arhitekturi. upam, da vam bo uspelo stvar sproti dopolnjevati in ohranjati aktualno.

Matevž Čelik
re: ekskluziva, 16.11. 2005, 11:06

Spostovani Samo!
Naj še enkrat ponovimo, da je arhitekturni-vodnik.org odprt arhiv, ki je v stalnem nastajanju in dopolnjevanju. Ce se vam zdi pomembno opozoriti na projekte, ki bi jih bilo potrebno uvrstiti v imenik, nam posredujte seznam. Lahko bi, preden se lotite pisanja komentarjev, prebrali zgornji prispevek. Tako bi se vam ne bilo potrebno po nepotrebnem razburjati in biti na koncu celo žaljiv. Če boste nadaljevali v takem tonu, vas bomo prihodnjič enostavno zbrisali. Tega pa si v dobro konstruktivne debate nihče ne želi.


evgen
Brez naslova, 16.11. 2005, 15:19

"Spletni arhitekturni vodnik je prvi obsežnejši pregled slovenske arhitekture in urbanizma na spletu." in
"Spletni vodnik kot alternativa tiskanim arhitekturnim vodnikom deluje kot odprti arhiv, ki ga bomo postopno dopolnjevali in vanj vnašali nove podatke."

Pomenljiv zapis "...obsežnejši pregled slovenske arhitekture in urbanizma..." v prvem stavku vašega teksta bo zavedel še marsikoga in ne le Samota. Kljub temu, da vodnik nastaja na FA, ga objavlja Trajekt, zato bi dejansko pričakoval več taktnosti.
Za arhitekturni vodnik, ki ga predstavljate, bi bilo smiselno bolj poudariti, da gre za "odprti arhiv, ki ga bomo postopno dopolnjevali in vanj vnašali nove podatke".
Če pregledate samo podeljene nagrade (recimo Borbina, Prešernova ali kakšna mednarodna) v času po 2. svetovni vojni, bo treba arh. vodnik precej dopolniti. To bi bilo seveda smiselno, če bi uredili sami snovalci (še pred objavo).
Toliko, da ne bo še več nepotrebnih komentarjev tipa ekskluziva in seveda, da ne izgubljate legitimnosti.
In drugo. Omenjen je urbanizem. Pa ga je malo ali nič. Nekatere eminence na področju urbanizma še omenjene niso.
Lepo pozdravljeni.


andrej r.
Brez naslova, 16.11. 2005, 21:06

Če je vaš namen iskren, oziroma vsaj profesionalen, naredite zares odprt arhiv v smislu javnega arhiva, kar pomeni, da lahko vanj prispeva kdorkoli in karkoli, o kvaliteti ponujenega pa naj objektivno odloča uredništvo. Le na ta način bo arhiv zares popoln in bistveno bolj kvaliteten, ker bodo avtorji prispevali najboljša dela, najboljšo fotodokumentacijo, prav tako tekste, na drugi strani mora uredništvo vsako zavrnitev tudi utemeljiti. To bi bilo res veliko delo, ki pa ne bi bilo lahkotno kot izgleda sedaj. Dokler pa je to dejansko ekskluziva, ki bo sem in tja vsakih nekaj mesecev dopolnjena s projektom ali dvema, pa je bore malo vredna.

JakaV
Brez naslova, 20.11. 2005, 19:27

Na žalost se moram strinjat. Podobno kot pri evidenci gre zopet za podobno favoriziranje določenih avtorjev. Predvsem določenih profesorjev: prejšnjih kot današnjih. Menim, da je napaka v pristopu k problemu. Arhitekti se tega lotevamo preveč emocionalno in premalo metodološko, kot bi se na primer morali umetnostni zgodovinarji. Če pa že bi morala biti baza nedvomno večja in manj izključujoča.
Osebno pa menim, da je edini pravi kriterij čas. Tisti, ki je sposoben preživi in je posledično dober oziroma označen kot kulturni spomenik. Zato je brezpredmetno uvrščati na raznorazne sezname celoten opus slovenske povojne arhitekture. Nekaj jih je že padlo in, pa naj se sliši še tako bogokletno, mogoče je prav tako!


JakaV
Brez naslova, 20.11. 2005, 19:47

Še nekaj: mogoče nisem imel čisto prav in se zgornji komentar tiče predvsem Evidence. Če so nameni odprte baze zares resnični potem to pozdravljam!
Kar se tiče žaljivih komentarjev pa še to. Primer Samo, ki ga je g. Čelik tako izpostavil sploh ni žaljiv v primerljavi z nekaterimi komentarji pri drugih temah, ki so bili naravnost vulgarni. Ko smo takrat opozarjali na to se ni zganil noben iz uredništva tako da se kar ponuja misel o še eni pristranskosti?


študent
BRAVO, 28.11. 2005, 18:19

točno tako!!!!!!!!
v zgodovini trajekta so bli že stokrat hujši komentarji pa noben ni rekel nič!

PROSIM NEKOGA IZ UREDNIŠTVA DA TOLE OBRAZLOŽI!!!!!!!!!!!!!


Matevž Čelik
BRAVO, 29.11. 2005, 22:23

Stokrat hujših komentarjev v glavnem niste prebrali, ker smo jih zbrisali brez opozorila.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.arhitekturni-vodnik.orgArhitekturni vodnik je prvi obsežnejši pregled slovenske arhitekture in urbanizma na spletu.


Kratka in zgoščena predstavitev zgradb in ureditev v vodniku: s fotografijami, načrti, zemljevidi lokacij in opisi. Primer veleblagovnice Astra (Savin Sever, 1970)


Detajl okna na veleblagovnici Astra v arhitekturnem vodniku.


na vrh