info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 11. 2005

TEAM 10, prvi kritiki modernistične arhitekture in urbanizma

Vid Možina
Do 8. januarja bo v Rotterdamu, na Nizozemskem inštitutu za arhitekturo (NAI) potekala razstava Team 10, širši publiki morda neznane, vendar zelo vplivna skupine, ki se je oblikovala kot alternativa tedanjemu mainstreamu v arhitekturi in odprla vrsto vprašanj, ki še danes ostajajo aktualna.

TEAM 10 se je imenovala skupina mladih arhitektov iz različnih evropskih držav, ki so v zgodnjih 50-ih letih prejšnjega stoletja med prvimi zavzeli kritično stališče do tedanjih idej modernizma, oz. načel CIAMa glede povojne obnove Evrope. Najožji člani skupine so bili: Jaap Bakema in Aldo van Eyck (Nizozemska), Giancarlo De Carlo (Italija), Georges Candillis in Shadrach Woods (Francija) ter Alison in Peter Smithson (V. Britanija). Razstava je osredotočena na njihova dela in organizirana srečanja od leta 1953 vse do leta 1981, ko se je po smrti Jaap-a Bakema, skupina prenehala sestajati.

Začetek in tudi samo ime skupine segata v 9. kongres CIAMa leta 1953, na katerem so posamezniki s predstavitvami napravili tako močan vtis na vse udeležence, da so jim zaupali organizacijo naslednjega kongresa, ki se zgodi v Dubrovniku leta 1956. Od tod ime Team 10.

Kako ustvariti prostor za avtomobilsko družbo in vdihniti dušo procesu masovne produkcije stanovanjskih enot? Morda je najmočnejša plat razstave prav prikaz aktualnosti posameznih tem, oz. načina s katerim se je skupina lotevala tovrstnih vprašanj s sredstvi, ki so bila takrat na razpolago.

“Team 10 je utopičen glede sedanjosti. Njihov namen ni teoretiziranje temveč grajenje, kajti samo z izgradnjo je mogoče uresničiti utopijo sedanjosti.” Citat Alison Smithson iz leta 1962 označuje, za skupino značilno področje med idealizmom in resničnostjo.

Team 10 za seboj ni pustil enotnega manifesta ali programa. Sestava članov se je pogosto menjala, edino stalnico morda predstavljajo organizirana srečanja med leti 1959 in 1981, na katerih so člani razpravljali o različnih temah, medsebojnih projektih ter svoji vlogi arhitektov v družbi.

Razstava prikazuje dela oz. zapuščino številnih udeležencev glede na teme, ki so bile predmet diskusij na srečanjih kot npr. “Masovna gradnja”, “Mobilnost”, “Rast in spremembe”, “Kolektivnost in identiteta” itd... Tako je mogoče videti celo množico navdihujočih skic, načrtov, modelov in ilustracij in tudi kratkih filmov na temo arhitekture in urbanizma, ki so jih zapustili posamezni člani skupine.

Še posebej nazorno pa so prikazani tudi uresničeni projekti, npr. van Eyckova sirotišnica v Amsterdamu, ker je poleg načrtov in modela prikazan tudi celoten razvoj toka misli in idej, na podlagi katerih je projekt dobil značilno končno obliko.

Na razstavi so, poleg del ožjega kroga skupine, razstavljeni tudi projekti številnih udeležencev Teama 10, med njimi tudi Ralph Erskine, Herman Hertzberger in José Coderch.


Več:
>>www.nai.nl
>>www.naipublishers.nl
>>www.archined.nl

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.nai.nl
>>www.naipublishers.nl
>>www.archined.nl
na vrh