info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 11. 2005

Piranski dnevi zaključujejo vzneseni arhitekturni november
Novembrski arhitekturni nemir, ki se je pričel s 1. kongresom arhitektov in nadaljeval z bienalom Evforija v Tobačni Tovarni Ljubljana, bodo skušali realnosti približati 23. piranski dnevi arhitekture. Njihova tema bodo Arhitekturne politike. V povezavah na desni si lahko preberete povzetke dopoldanskega dela predavanj (Tvorci politik).

Letošnje prireditve se pričenjajo v petek 25. novembra ob 18.00 z otvoritvijo z otvoritvijo razstave modelov Giovannija Franziana v Galeriji sv. Donat in otvoritvijo razstave za nagrado Piranesi ob 20.30 v Mestni galeriji v Piranu.

V dopoldanskem delu sobotnega programa bodo predavatelji iz Nizozenske, Velike Britanije, Finske in Avstrije predstavili kulturne politike povezane z arhitekturo, ki jih izvajajo vlade v teh državah.

V popoldanskem delu bodo delujoči arhitekti iz istih držav prikazali svoje delo, ki je rezultat teh politik. Tako bo na piranskih dnevih mogoče dobiti kritičen vpogled v arhitekturne politike držav, ki tovrstne akte že dolgo izvajajo.

Nedeljski program je namenjen ameriškemu arhitektu Louisu Kahnu. Projekciji filma "Louis Kahn, moj arhitekt?" bodo sledila tri predavanja o njegovem delu, ob 14.00 pa bodo v gledališču Tartini slovesno podelili nagrado Piranesi 2005. Nagrajencem jo bo izročil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan Žekš.

Kotizacija je precej nižja kot lansko leto a žal še vedno visokih 25.000 sit. Za študente nekoliko bolje, 5.000 sit. Na voljo pa so tudi dnevne karte po 15.000 sit.

Piranski dnevi so del prireditev za kakovosten prostor in arhitekturo Dežnik Arhitektura.


Več:
>>Obalne Galerije

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

J
Brez naslova, 27.11. 2005, 17:52

Podajam en predlog in upam, da ne bo kdo razumel kot žalitev.
Namesto, da imamo vedno več raznoraznih bienalov, arhitekturnih dnevom, okroglih miz,... se sprešujem če nebi bilo bolje enkrat za razliko pozabiti na samopromocijo, ego, itd. in stopiti skupaj ter organizirati nekaj zares kvalitetnega. Vsi ti dogotki ostajajo na zelo amaterski, ljubitelski ravni, kar je seveda boljše kot nič in glede na ozadje priprav sploh niso tako zelo slabi. Vprašanje pa je: kako hitro smo sploh zadovoljni?
Glavni problem vidim v že prej omenjeni samopromociji. Za bienalom v Ljubljani stoji Monocrome, za Piranskimi dnevi arhitekt Ravnikar. V tej majhni megledi deželi zgleda, da je tudi slaba reklama lahko dobra!
Če pogledamo nekoliko južno čez mejo, vidimo da se da organizirati prireditev, ki kvalitativno nekajkrat prekaša vse naše.


Anonimnež
Brez naslova, 28.11. 2005, 14:29

Spoštovani J. Strinjam se s tvojimi ugotovitvami, ki zadevajo kvaliteto. Nerazumljiv pa je tvoj predlog. Kaj pravzaprav predlagaš? Da bi vsi skupaj nekaj kvalitetnega naredili in se pri tem zgledovali po Hrvatih. Zakaj pa ravno po njih in kdo smo MI, ki bi to kvaliteto udejanjili in pri tem ne ogrožali spet nekoga, ki bi vse skupaj videl kot zloveščo SAMOPROMOCIJO. Za kvalitativni preskok je potrebna zadostna kritična masa- v tem primeru dogodkov. Če bo pogostnost dogodkov v naslednjem letu še večja, se lahko zgodi tudi kvalitativni preskok. Zato predlagam, da organiziraš arhitekturni dogodek po lastnih kriterijih in tako prispevaš k višji kvaliteti. In če imaš probleme s samopromocijo ostani kot organizator kar anonimen.

J
odgovor, 28.11. 2005, 18:47

V zgornjem odstavku nisem hotel biti žaljiv, sem bil pa mogoče nejasen.
Najprej bi nekej razčistil, ker se stalno ponavlja. Vedno ko napišeš kakršnokoli kritiko ti nekdo vrže nazaj, češ pa sam organiziraj. Potem najbolje da vsak k***** nekej skupi zmeče in imamo 'bienalne dneve'. Priznam, da sam nebi zmogel niti 10% tega kar smo videli na katerikoli prireditvi. Ampak potem še ne pomeni, da ne smem povedat svojega mnenja na prostoru, ki je namenjen prav komentarjem, posledično tudi kritikam!
Kar se tiče komentarja češ zakaj bi se morali zgledovati ravno po Hrvatih? Lahko se tudi po Avstrijcih, Nizozemih, Čehih, Romunih,... - whatever! Njih sem omenil zaradi bližine dnevov Orisa, ki so vrhunsko pripravljeni in na njih dela ekipa ljudi leto oziroma več. S tem se možnost napak občutno zmanjša. V tej relaciji smo zares AMATERJI (verjel ali ne ampak sem imel stik z notranjo strukturo). To pa še ne pomeni, da se stanje ne more izboljšati. Na nek način se to dosega tudi preko negativne kritike. Vsaj upam da se!
V tej smeri zato ne vidim izboljševanje stanja s povečevanjem števila dogodkov, ki tako in tako zadevajo le majhen delež prebivalstva. Ravno zato sta tako bienale kot dnevi na svoj način izključujoča, ker ne pokrivata kompleksnosti arhitekture danes, torej ne omogočata vsakemu posamezniku, ki ga vsaj malo zanima problematika, da najde sebi primernega. Dnevi Orisa so v tej luči nekaj čisto drugega saj so bili zastopani tako superzvezniki kot resni akademiki!
Še enkrat: to je moje osebno mnenje s katerim se lahko strinjaš oziroma ne - še bolje da ne! In še to: ostal bom anonimen kot ti in ne bom organiziral nobenega arhitekturnega dogodka, ker ljudje ne moremo blesteti na vseh področjih enako dobro :)))))))


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Sobota, 26. november 2005

10.00
Tvorci politik / Policy Makers


Bernard Colenbrander / Den Haag
Heritage policies + Architectural policies = Cultural planning

Tiina Valpola / Helsinki
Architectural Policies: Finnish experience

Roland Gruber / Wien
The Austrian Platform for architectural policy and building culture

Fred Manson / London
Sharing the European Spatial Development Perspective

15.00
Prenašalci politik / Policy Transmiters


Dieter Henke & Marta Schreieck / Wien
Henke&Schreieck (Nextroom)

Alex van De Beld / Onix / Groningen
Onix Architekcts

Alex de Rijke / DRMM / London
De Rijke Marsh Morgan Architekcts

na vrh