info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 11. 2005

Dan odprtih vrat na Urbanističnem inštitutu privabil številne obiskovalce

Barbara Goličnik, UIRS
Na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije smo se z navdušenjem odzvali na Trajektovo pobudo dneva odprtih vrat v okviru dogajanj Dežnik arhitektura. V torek 22. novembra smo na hodnikih inštituta razstavili izbrane projekte in v sejni sobi na ogled pripravili dodatna podrobnejša gradiva, makete, vizualizacije in druge digitalne predstavitve ter publikacije. Ker smo na Urbanističnem inštitutu številna in raznovrstna druščina raziskovalcev in strokovnih sodelavcev, smo tudi na vrata posamičnih pisarn nalepili plakate z dežniki in nanje vpisali ključna področja, ki so še posebej značilna za posameznega strokovnjaka.

V okviru organizacije dneva odprtih vrat smo nekaj dni pred osrednjim dogodkom pripravili tudi informativne plakate, s katerimi smo predvsem študente, druge raziskovalce in splošno javnost povabili, da z nami načrtujejo mesta, soseske, trge in parke, razmišljajo o razvoju regij, različnih vplivih na okolje, pobrskajo po znanstvenih in strokovnih revijah, se včlanijo v našo knjižnico ipd. Privabili smo nekaj posameznikov iz akademskih vrst, načrtovalske prakse in študentov. Najbolj zanimiv obisk so bili dijaki Umetniške gimnazije Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz Ljubljane, ki so nas s profesorico Jasno Kralj Pavlovec obiskali v okviru predmeta bivalna kultura.

Povabili smo jih v sejno sobo, najprej na kratko predstavili Trajektovo pobudo dneva odprtih vrat, nato pa osnovne dejavnosti in način dela inštituta. Pogovor med dijaki in organizatorji dneva odprtih vrat in ostalimi sodelavci Urbanističnega inštituta, ki so po naključju ali iz radovednosti prišli pozdravit naše goste, se je spontano razvil. Vzdušje je bilo prijetno in sproščeno. Na konkretna vprašanja, skoraj osebne narave, kot na primer, 'kako izboljšati mojo sosesko?', smo odgovarjali iz različnih strokovnih vidikov in primerjali znanje in bivanjske izkušnje dijakov z našimi pogledi in utemeljitvami. V daljši pogovor na teme urbanističnega načrtovanja, urejanja mestne krajine, interdisciplinarnosti dela ipd. so se dijaki zapletli z Ivanom Staničem in Ino Šuklje Erjavec, ki sta z veseljem, hudomušno, a prepričljivo odgovarjala na njihova vprašanja. V imenu dijakov se nam je zahvalila njihova profesorica in poudarila, da je bilo srečanje izredno zanimivo in poučno za dijake, in da si vsi skupaj še želijo tovrstnih dogodkov ter predlagala vsakoletno ponovitev dneva oprtih vrat.

Tudi nekateri posamezniki, ki so nas obiskali, so bili nad akcijo dnevom odprtih vrat navdušeni. Iz knjige vtisov smo izbrali najbolj nadebudne:

"Zanimivo, dobile nove informacije!", obiskovalki; arhitektki.
"Zanimivo, bi morali še kdaj ponoviti!", obiskovalka; arhitektka.
"V upanju na uspešno sodelovanje!", obiskovalec; raziskovalec.

Obiskovalce je navdušila tudi naša knjižnica. Na dnevu odprtih vrat smo ponudili brezplačen vpis in tako pridobili tudi nekaj novih bralcev. Prav tako kot naši obiskovalci, smo bili tudi zaposleni na Urbanističnem inštitutu zadovoljni z dnevom odprtih vrat. Zahvaljujemo se Trajektu za pobudo in splošno organizacijo in si želimo, da bi s skupnimi močmi širili obzorja kvalitete bivanja, prostorskega planiranja, načrtovanja in urejanja tudi v bodoče.


Več:
>>Dežnik Arhitektura

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Dežnik Arhitektura

foto: Biba Tominc, Matej Nikšič, Nina Goršič in Sabina Mujkić, UIRS

V pričakovanju obiskovalcev
Obisk dijakov Umetniške gimnazije
In še nekaj popoldanskih obiskovalcev...

na vrh