info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 12. 2005

Razpet med arhitekturo in slikarstvom
V torek 13. decembra 2005 bo v Galeriji Cankarjevega doma otvoritev razstave o arhitektu in slikarju Borisu Kobetu. Razstava bo postavljena ob 100 letnici Kobetovega rojstva.

Ustvarjalnost Borisa Kobeta(1905–1981), Plečnikovega učenca, je bila ves čas razpeta med arhitekturo in likovno umetnostjo, zato želi jubilejna razstava predstaviti vse razsežnosti njegovega raznolikega opusa.

Po študiju in izpopolnjevanju v Parizu je bil pred vojno imenovan za mestnega arhitekta, po njej pa je vse do leta 1974 predaval na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Sodeloval je že pri izvedbi nekaterih Plečnikovih del v Ljubljani, je avtor številnih pomembnih arhitekturnih projektov; predvsem se je posvečal revitalizaciji in prostorski ureditvi Stare Ljubljane. Pomemben je tudi njegov prispevek k arhitekturnim rešitvam in parkovnim ureditvam spomenikov NOB, v knjižni ilustraciji ter gledališki in filmski scenografiji.

Kobetovo slikarstvo je še posebej zanimivo, ker kaže probleme, s katerimi so se umetniki srečevali ob ponovnem rojstvu slovenske moderne v petdesetih letih 20. stoletja. Ta leta so slogovno odločilno zaznamovala njegov slikarski opus in likovni jezik. Morda še bolj kot v slikah je ta izoblikovan v njegovih monotipijah, ki so eno bistvenih odkritij razstave.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog, besedila zanj pa so prispevali: dr. Lev Menaše, dr. Breda Mihelič, Maruša Avguštin, Vid Razinger in Stojan Pelko.


Več:
>>Cankarjev dom

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Cankarjev dom


na vrh