info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 12. 2005

Prednovoletni večer v Arhitekturnem muzeju
V Arhitekturnem muzeju na gradu Fužine bo danes 13. decembra 2005, ob 18. uri zadnji letošnji Muzejski večer. Obiskovalcem bodo predstavili knjižnico Arhitekturnega muzeja. Vodja muzejske knjižnice umetnostna zgodovinarka Neli Grafenauer bo predstavila gradivo, delovanje in možnosti, ki jih ponuja knjižnica. Sledila bo predstavitev Muzejskih večerov v letu 2005, napoved prihodnjih dogodkov in prednovoletno druženje.

Arhitekturni muzej Ljubljana je bil ustanovljen leta 1972. Ob njegovi ustanovitvi se je začela oblikovati tudi muzejska knjižnica. Ker je Arhitekturni muzej Ljubljana osrednja slovenska muzejska ustanova na področju arhitekture, urbanizma, industrijskega in grafičnega oblikovanja ter fotografije, se v knjižnici zbira predvsem literatura z omenjenih področij. Knjižnica danes obsega 10.000 enot monografskih publikacij ter 4.000 enot serijskih publikacij. Gradivo je potrebno za nemoteno strokovno delo kustosov, na voljo je tudi širši javnosti. Ob ustanovitvi je bila knjižnica locirana v Plečnikovi hiši, s selitvijo muzeja na Fužinski grad leta 1992 pa se je tja preselila tudi glavnina knjižničnega gradiva. V Plečnikovi hiši je ostala le Plečnikova knjižnica. Delovni čas knjižnice AML na Fužinah je od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro.

Obenem si je v Arhitekturnem muzeju mogoče ogledati razstavo o arhitektu Maksu Fabialniju Adijo Dunaj, pozdravljen Štanjel!, ki so jo otvorili 6. decembra. Razstava je nastala v Štanjelu, v počastitev 140. obletnice Fabianijevega rojstva pa bo na ogled v Arhitekturnem muzeju v Ljubljani. Ne govori o arhitektovih velikih dosežkih v evropskem merilu, pač pa se vrača k izhodiščem. Posvečena je Maksu Fabianiju kot človeku, arhitektu in mislecu, predstavljenemu skozi njegovo delovanje in bivanje v domačem okolju, kateremu je ostal zavezan vse svoje življenje.

Kot arhitekt in urbanist se je Maks Fabiani dokazal z deli na Dunaju, v Ljubljani, Gorici in drugih krajih Habsburške monarhije. Toda velike reprezentančne stavbe niso edino merilo arhitekture, vsakdanje življenje se odvija drugje, največkrat v skromnih poslopjih brez posebnih poudarkov. Takšne, četudi »male« arhitekture, dejansko izražajo razvitost kulture bivanja najširših plasti prebivalstva in ji dajejo mero. Fabiani se jim je posvetil z veliko zavzetostjo, njegovo sicer manj poznano delo še danes daje pečat številnim krajem na Krasu, Goriškem, Vipavskem in v Posočju.

Fabianijeva pot je na razstavi predstavljena skozi tri obdobja njegovega življenja, tesno povezana s Krasom, zlasti Kobdiljem in Štanjelom.


>>Arhitekturni muzej Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

R
UMF, 5.1. 2006, 00:28

povezava na strani Ustanove Maks Fabiani

http://www2.arnes.si/~usmafa1/


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
V petek so na Fužinskem gradu potekali Sedlarjevi dnevi, kjer je župan občine Komen Uroš Slamič predstavil nagrado Maksa Fabianija, ki naj bi jo v bodoče podeljevali kot osrednjo slovensko nagrado za urbanizem.

>>Arhitekturni muzej Ljubljana
na vrh