info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 7. 2003

Razpis evropske nagrade za kulturno dediščino 'Europa Nostra 2003'

Matevž Čelik
Zaščita in izboljšanje stanja evropske kulturne dediščine v vseh njenih oblikah – arhitekturne in z njo povezane premične dediščine, kulturnih krajin in arheoloških najdišč – je med prednostnimi področji programa Evropske unije Kultura 2000. Letos je drugič razpisana evropska nagrada za kulturno dediščino Europa Nostra. Predloge je potrebno poslati na pan-evropsko federacijo za dediščino Europa Nostra do 15. septembra 2003. Na razpis za nagrado se lahko prijavijo posamezniki iz držav članic in kandidatk za članice Evropske unije, ter članice Evropskega gospodarskega prostora, kamor spadajo še Turčija, Norveška, Bolgarija, Romunija in Liechtenstein.

Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino je Evropska komisija prvič razpisala v letu 2002 v sklopu implementacije programa Kultura 2000, podelila pa letos. Za organizacijo, ki je odgovorna za potek te sheme, so na podlagi dolgoletnih izkušenj in javno priznanih referenc s področja dediščine izbrali pan-evropsko federacijo za dediščino Europa Nostra.

Med lanskoletnimi nagradami v kategoriji 1 na področju arhitekturne dediščine najdemo tako restavriranje renesančne kapele "blaženog Ivana Trogirskog" v Trogirski katedrali kot obnovo terminala Kopenhagenskega letališča arhitekta Vilhelma Lauritzena iz leta 1939 ali zgledno obnovo tovarniškega naselja v Nori na Švedskem, delo arhitekta Ralpha Erskina iz leta 1961.

Cilji nagrade Evropske unije za kulturno dediščino, nagrade Europa Nostra so promovirati visoke standarde v praksi zaščite dediščine, vzpodbuditi izmenjavo znanja in izkušenj na področju vse Evrope in opogumiti odgovorne za nadaljnje napore na tem področju z močjo nagrajenih zgledov. To naj bi dosegli z javnim priznanjem pobud, ki izstopajo iz povprečja in najboljših praks, tako posameznikov kot organizacij, ki prispevajo k zaščiti in izboljšavam na področju evropske kulturne dediščine.

Izjemni dosežki na področju dediščine bodo letos nagrajeni z šestimi denarnimi nagradami po 10.000 € ter medaljami in diplomami. Nagrade se podeljujejo v naslednjih kategorijah:

1. Izjemni projekti na področju:
a. Arhitekturna dediščina
b. Kulturna krajina
c. Umetniške zbirke
d. Arheološka najdišča
2. Izjemna študija s področja kulturne dediščine
3. Predano delo posameznikov ali skupin pri zaščiti dediščine

Predlogi se lahko gibljejo od večjega do manjšega merila, od lokalnega do mednarodnega, predstavljali pa naj bi standard dela, ki je izjemen v evropskem okviru. Projekti in študije morajo biti dokončani v zadnjih treh letih. Material je potrebno predložiti v angleškem ali francoskem jeziku. Predloge bo ocenjevala žirija evropskih neodvisnih strokovnjakov. Določila jih bo Europa Nostra v sodelovanju z Evropsko komisijo. Člani žirije bodo upoštevali poročila, ki jih bodo za posamezne predloge izdelali lokalni strokovnjaki. Kriteriji za ovrednotenje in presojo poslanih predlogov so kvaliteta izvedenega dela, njegov kulturni, izobraževalni in družbeni pomen ter predhodno izdelane raziskave. V presoji bosta upoštevana tudi celovitost obravnave in kvaliteta prezentiranega materiala. Prijavljeni bodo o odločitvi žirije obveščeni do aprila 2004. Nagrade bodo podeljene v juniju 2004, ko bo žirija javno objavila nagrajence.


Več:
>>Europanostra
>>Kultura 2000
>>Poziv k prijavi Call for Entries 2003
>>Pogoji za prijavo Conditions of Entry
>>Obrazec za prijavo v kategoriji 1 Entry Form for Category 1
>>Obrazec za prijavo v kategoriji 2 Entry Form for Category 2
>>Obrazec za prijavo v kategoriji 3 Entry Form for Category 3

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
The call for entries for the European Union Prize for Heritage / Europa Nostra Awards (EU member states and candidates) and for the Europa Nostra Awards Scheme (non-EU countries) have been posted on the Internet.

The European Union Prize for Cultural Heritage was launched in 2002 by the European Commission as part of the implementation of the Culture 2000 Programme. Europa Nostra, the pan-European Federation for Heritage, has been selected as the organisation responsible for the running of this Scheme on the basis of its long experience in publicly recognising individual or joint excellence in the heritage field.

Arhitekturna dediščina, obnova, diploma 2002,
Tovarniško naselje v Nori na Švedskem,
Ralph Erskine, 1961Arhitekturna dediščina, obnova, medalja 2002,
Terminal Kopenhagenskega letališča,
Vilhelm Lauritzen, 1939Arhitekturna dediščina, obnova, diploma 2002,
Renesančna kapele "blaženog Ivana Trogirskog",
Trogir, Hrvaška


na vrh