info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 8. 2003

Rogelio Salmona - deveta medalja Alvarja Aalta

Matevž Čelik
1. avgusta 2003 je Finska zveza arhitektov SAFA podelila deveto medaljo Alvarja Aalta. Medaljo je prejel kolumbijski arhitekt Rogelio Salmona. To visoko priznanje je arhitektu na univerzi v Jyväskylä na Finskem ob otvoritvi Aaltovega simpozija podelil predsednik finskega parlamenta Paavo Lipponen. Priznanje so leta 1967 ustanovili Finska zveza arhitektov, Fundacija za muzej finske arhitekture in Arhitekturno društvo Finske. Finci medaljo, ki jo je oblikoval in kot prvi tudi sam prejel Aalto, podeljujejo v petletnih obdobjih za izjemen prispevek k ustvarjalni arhitekturi.

Rogelio Salmona (rojen 1929) je kolumbijski arhitekt, rojen v Franciji. Skoraj deset let (1949-1957) je delal v Le Corbusierovem biroju v Parizu, kjer je spoznal tudi Aalta. Velja za enega redkih še živečih Le Corbusierovih sodelavcev.

Arhitektura Salmone temelji na tradicionalni metodi polaganja opeke v Kolumbiji, zaradi česar ima pridih brezčasnosti. Za eno njegovih glavnih del štejejo stanovanjski kompleks Torres del Parque v Bogoti (1964-1970), ki ima precej skupnega z Aaltovimi stanovanjskimi stolpnicami v Lucernu in Bremnu, velja pa tudi za enega kolumbijskih nacionalnih kulturnih spomenikov. Poleg tega je avtor Casa de Huespedes, rezidence za predsednikove goste v Cartageni (1981), zgradbe Muzeja zlata Quimbaya v Armeinii (1983), zgradbe Narodnega arhiva v Bogoti (1992) in številnih drugih del.

Dela Salmone so zelo osebna in v kontrastu z današnjim mainstreamom. Kar povezuje njegova dela je lokalna nota, duhovita uporaba materialov in bistroumne prostorske rešitve. Gre za vprašanja trajnosti arhitekture in vrednot, ki jih prinaša.

Medalje Alvarja Aalta od 1967 do 2003:
- 1967, Alvar Aalto, Finska
- 1973, Hakon Ahlberg, Švedska
- 1978, James Stirling, Velika Britanija
- 1982, Jorn Utzon, Danska
- 1985, Tadao Ando, Japonska
- 1988, Alvaro Siza, Portugalska
- 1992, Glenn Murcut, Avstralija
- 1998, Steven Holl, ZDA
- 2003, Rogelio Salmona, KolumbijaVeč:
>>SAFA
>>Arqitectura en Colombia

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
The Colombian architect Rogelio Salmona received the ninth Alvar Aalto Medal on August 1, 2003, in conjunction with the opening of the Alvar Aalto Symposium, in the main auditorium of the University of Jyväskylä, Finland. The Alvar Aalto Medal was established in 1967 by the Finnish Association of Architects, the Foundation for the Museum of Finnish Architecture, and the Architectural society of Finland. The Medal can be awarded once in a five year period for significant contribution to creative architecture.


Rogelio Salmona

Torres del Parque, Bogota, 1964-70

Casa de Huespedes, Cartagena, 1981

Muzej Quimbaya, Armenia, 1983
na vrh