info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 8. 2003

Silhueta povojne Prištine

Maja Štefula
V Prištini je od 14. do 16. julija 2003 potekala mednarodna konferenca o prostorskem planiranju, ki so se je udeležili tudi slovenski predstavniki. Ob tej priliki je nastal tudi pričujoči posnetek in zapis o stanju na področju prostorskega urejanja na Kosovu, ki nam ga je posredovala Maja Štefula.

Priština iz zraka je kot mesto v puščavi, obrobljeno z razsežnim pasom naključno posejanih stanovanjskih hiš. Po poti od letališča do mesta se nizajo prizori revščine med ambicioznimi nedokončanimi objekti nedoločljivega namena.

Silhueta povojne Prištine izraža povsem kaotično in nenačrtovano rast mesta tudi v višino, kajti v mestu se je v tem kratkem povojnem obdobju podvojilo število prebivalcev (mesto šteje 600.000 prebivalcev po najnovejših podatkih). Posledično so postopoma zagradili stanovanjske balkone, jih spremenili v dodatne sobe, nadzidali več stanovanjske objekte za eno, dve ali tri etaže. Zelene površine v soseskah so se spremenile v gradbišča, kjer so zrasli mali stanovanjski stolpiči, ki obstoječo sosesko presegajo vsaj za dve etaži. Okna so dobila svoje satelite.

Graditeljev si do pred kratkim ni nihče upal ustavljati pri njihovem početju, saj za to ni bilo ustrezne zakonske osnove. V mesecu juniju so sprejeli Zakon o prostorskem planiranju, ki pa razvoju v prostoru Kosova postavlja le okvirna določila.

Od mestnih planerjev sem dobila pojasnilo, da je bila ob pojavu prvih posegov nadgradnje »na črno« narejena statična ocena za večino večstanovanjskih objektov v Prištini. Izkazalo se je, da bi obstoječe ravne strehe v večini primerov, ob ustrezni statični okrepitvi, lahko nadomestila le še mansardna etaža, lahke konstrukcije, ki bi omogočila sanacijo dotrajanih ravnih streh.

Mestna komunalna in prometna infrastruktura že pred vojno ni bila zadovoljiva, sedaj ne omogoča normalnega bivanja v mestu. Zakaj v mestu ni več zelenih površin, se nihče niti ne sprašuje.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

andrej šmid
prosim za povezavo, 11.8. 2003, 13:47

prosim za naslov avtorice (ali pa da ji posredujete moj naslov), saj bi rad zvedel več o povojni prištivni od tega članka. zaradi že nastavljenih poslovnih kontaktov in poznavanja prištine pred vojno (89) bi potreboval nekaj dodatnih informacij o mestu.
hvala


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
On july 14th-16th 2003 an international conference on urban planning was held in Prishtina, Kosovo. At this occasion Maja Štefula wrote a report about the chaotic state of urban space in areas of Prishtina, where open public space and green areas have been conquered by individuals for their building purposes.


Nove 'hiše' na ravnih strehah Prištine
na vrh