info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 8. 2003

Postmoderno prostorsko planiranje

Maja Simoneti
Dr. Drago Kos nam je prijazno odstopil svoj članek, ki je bil objavljen v zadnji številki časopisa Teorija in praksa (let.40, 4/2003). Teorija in praksa je družboslovna revija, ki je v slovenskem prostoru že od leta 1963. Pokriva področja sociologije, politologije, obramboslovja, antropologije, komunikologije in kulturologije. Članek seveda vsem načrtovalcem toplo priporočamo v branje. Avtor je med drugim lani izdal knjigo Praktična sociologija za načrtovalce in urejevalce prostora.

Za vse, ki dvomijo v vlogo prostorskega planiranja in se hkrati sprašujejo, kako sicer zagotavljati urejen in funkcionalen prostorski razvoj, je končno spisan tekst, ki olajša razmišljanje. Krizo prostorskega planiranja, ki preveva slovensko prostorsko prakso, besedilo umešča med družbene pojave vezane na razvoj moderne države. Domneva, da je prostorskemu planiranju odzvonila zadnja ura, skupaj z drugimi socialističnimi izmišljotinami, se z razlago sprememb na prehodu od moderne do postmoderne države, izgubi. Podpora planiranju je na zahodu ponovno oživela in tudi v Sloveniji nova zakonodaja napoveduje odločnejšo planersko prakso. Kakšno bo to planiranje, koliko bo "moderno", koliko pa bo še vedno centralno plansko naravnano, iz potrebe po prostorski integraciji razmeroma mlade države, je stvar prihodnosti. O tem, kaj značilnosti "novega planiranja": odprtost navzven, prestrukturiranje navznoter, implementacijske razsežnosti in predstavljanje prostorskega razvoja, prinašajo stroki, bo laže razpravljati, če bodo bolj jasne nekatere širše razsežnosti planiranja. K temu lahko prispeva tudi omenjeno besedilo.Več:
>>Postmoderno prostorsko planiranje? / članek
>>Teorija in praksa

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh