info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 1. 2007

AUT discussions - 2
V petek 2. februarja ob 18.00 bo drugi ljubljanski dogodek v seriji AUT discussions, ki predstavlja mlado avstrijsko arhitekturo. Predstavitev in diskusija MADE IN AUSTRIA: kopija ali inovacija se bosta odvili v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Dogodek, katerega namen je bil kritično spregovoriti o mladi slovenski arhitekturni sceni, je v Avstriji pripravil Center za promocijo in mediacijo arhitekture Haus der Architektur Graz (HDA) v sodelovanju s Zentralvereinigung österreichischer Architekten - Sektion Steiermark ter »auszeit-hanns-koren-bedekjahr 2006«. Razprav z naslovi: Mlada slovenska arhitektura: Kulturni import ali kritični regionalizem?, Srednje veliko mesto: Možnost urbanega razvoja Ljubljane in Slovenija in Avstrija:Vsak zase ali v slogi je moč so se udeležili AKSL arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Andrej Hrausky, Bevk Perović arhitekti, Monochrome arhitekti ter Sadar Vuga arhitekti.

V petek se bo slovenski javnosti predstavil drugi 'set' prodornih avstrijskih arhitektov mlajše generacije, diskusijo pa bo vodil Bart Lootsma.
Serijo razprav so pripravili Zentralvereinigung österreichischer Architekten - Sektion Steiermark in Monochrome arhitekti v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana.

Spored:

2. februar 2007 ob 18:00, Mestni muzej
MADE IN AUSTRIA: kopija ali inovacija

Sodobna avstrijska arhitektura ima močan vpliv na slovensko arhitekturo, sama avstrijska arhitektura, še posebno mlajša generacija avstrijskih arhitektov pa je pod močnim vplivom globalnih arhitekturnih trendov. Medtem, ko je mogoče invoacije iz Vorarlberga videti kot lokalni pristop k sodobni arhitekturi, so mednarodne tendence v arhitekturi – nizozemske, britanske ali ameriške – bolj opazne na Dunaju in v Gradcu. Kaj je sodobna arhitekturna inovacija in kaj je kopija? Kakšna so trenutno veljavna merila? In ko gre za arhitekturo kot globalni fenomen: je sploh primerno govoriti o avstrijski oziroma katerikoli drugi nacionalni arhitekturi?

Predavanja:
Raumhochrosen Architekten [Bregenz, A]
querkraft [Dunaj, A]
SPLITTERWERK [Gradec, A]

Moderatorka:
Špela Hudnik [Monochrome arhitekti, SLO]

Okrogla miza:
Raumhochrosen Architekten [Bregenz, A]
querkraft [Dunaj, A]
SPLITTERWERK [Gradec, A]
Bevk Perović arhitekti [Ljubljana, SLO]
Dekleva Gregorič arhitekti [Ljubljana, SLO]

Moderator:
Bart Lootsma [arh. kritik, Rotterdam/Innsbruck, NL/A]

25. januar 2007 ob 18:00, Mestni muzej
UTOPIJA&KAPITAL: Kako se izogniti klišejem globalizacije?

Avstrijsko arhitekturo 20. stoletja močno zaznamuje ideja utopije. V šestdesetih letih 20. stoletja so dela Haus-Rucker-Coja, Güntherja Domeniga, Hansa Holleina in Coopa Himmelb(l)aua izražala željo po spremembi družbene ozkomiselnosti in po radikalni spremembi sveta. Še danes ima ekspresivna arhitektura tedanjega časa močan vpliv na mlajšo generacijo avstrijskih arhitektov, vendar se nahaja v objemu globalnih kapitalističnih lobijev in posameznih povzpetnikov, ki jim ni dosti mar za revolucionarna izhodišča ali družbene ideje, temveč jih privlači le formalni izraz. Številni arhitekti iz šestdesetih let so se spremenili v uspešna podjetja – toda kje so njihove utopične idejo? So jih pogoltnili kapitalistični lobiji? Kakšne so torej strategije njihovih mlajših naslednikov? Kako se izogibajo kapitalističnim pastem?

Predavanja:
Delugan Meissl Associated Architects, [Dunaj, A]
the next ENTERprise [Dunaj, A]
Thomas Pucher, [Gradec, A]

Moderatorka:
Špela Hudnik [Monochrome arhitekti, SLO]

Okrogla miza:
Delugan Meissl Associated Architects [Dunaj, A]
The next ENTERprise [arhitekti, A], Thomas Pucher [Gradec, A]
Sadar Vuga arhitekti [Ljubljana, SLO]
Gregorc Vrhovec arhitekti [Ljubljana, SLO]

Moderator:
Roemer van Toorn [arh. kritik, Rotterdam, NL]

Več o prvem dogodku:
>>AUT discussions 1 - Konec sanj o nebesih

Več:
>>Zentralvereinigung österreichischer Architekten, Sektion Steiermark
>>www.gat.st

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Ferenc
Brez naslova, 22.1. 2007, 11:25

Kak te majo vse to super pošlihtano f Avstriji!!!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Organizatorji dogodka:
Monochrome arhitekti
Zentralvereinigung österreichischer Architekten, Sektion Steiermark
v sodelovanju z Mestnim muzejem

Arhitekti Delugan Meissl


Arhitekti Delugan Meissl: Porsche Museum Stuttgart, izvedba: 2008


Arhitekti the nextENTERprise


Arhitekti the nextENTERprise: Kopališče ob jezeru Caldaro-Kaltern, Italija, 2006


Arhitekti Marte.Marte


Querkraft


Querkraft: ADBC Adidas Adi Dassler brand center, Herzogenaurach, Nemčija


Arhitekti Splitterwerk:Montaža, 2006 - Schönbrunn I (Fischer von Erlach_1688) + Wolkenbügel (Lissitzky_1924) + Buchstabenhäuser


na vrh