info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 1. 2007

Nov vodnik po arhitekturi Maksa Fabianija
V sredo, 31. januarja 2007, ob 13. uri bo v prostorih Ministrstva za zunanje zadeve na Prešernovi 25 v Ljubljani potekala predstavitev knjige »Maks Fabiani, vodnik po arhitekturi v Sloveniji in Italiji«. Predstavila ga bosta urednik prof. Janez Koželj in soavtorica besedila Tina Jazbec. Gost predstavitve bo arhitekt Jurij Kobe. Vodnik želi Maksa Fabianija, arhitekta monarhije, predstaviti še z druge plati – kot človeka vezanega na rodni kraj in domačo pokrajino.

Predstavljena so številna dela, ki govorijo o njegovi humanistični naravi, strokovni zavesti in kulturnem prizadevanju, po katerem ga prepoznamo tudi v vlogi ljudskega arhitekta. Vodi nas po arhitektovih reprezentančnih stavbah, palačah in cerkvah, zgrajenih v mestnih središčih, kot tudi po številnih manjših krajih in vaseh, kjer je Fabiani z občutkom za ravnovesje med izročilom in napredkom oblikoval stavbe in prostore za vsakdanje življenje.

Maks Fabiani (1865-1962) je bil mislec in izumitelj, doktor tehničnih ved in profesor na dunajski Politehniki, arhitekt in urbanist mednarodne veljave. Svoje velike arhitekturne in urbanistične zamisli je uresničil na Dunaju, v Ljubljani, Trstu in drugih evropskih mestih. Z mogočnimi stavbami in širokopoteznimi zasnovami mest se je opredelil do duha tedanjega časa in dal svoj prispevek k razvoju evropske arhitekture. Leta 1917, ob koncu prve svetovne vojne, je na višku svoje akademske kariere zapustil svetovljanski Dunaj in se vrnil domov, v Gorico in na Kras. Tukaj se je posvetil perečim problemom povojne obnove dežele, izdeloval je regulacijske načrte za rekonstrukcijo krajev in vasi na Goriškem in na Krasu, projektiral prenovo v vojni porušenih stavb. V letih od 1935 do 1945, ko je bil župan Štanjela, si je prizadeval povrniti kraju nekdanji pomen.

Njegovo delo je pomembno za slovensko, italijansko in avstrijsko kulturo. V istem duhu predstavlja tudi ta vodnik most razumevanja med sosedi.

Dogodek je omogočilo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, ki domuje v Mladiki, nekdanjem dekliškem liceju, eni od znamenitih javnih stavb arhitekta Maksa Fabianija v Ljubljani. Avtorji so vodnik posvetili nedavno umrlemu profesorju Marku Pozzettu iz Trsta, ki je večji del svojega življenja posvetil raziskovanju življenja in dela Maksa Fabianija, profesorja, urbanista, arhitekta in misleca.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh