info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 1. 2007

Orodja urbane politike EU in smeri njihovega razvoja

Marko Peterlin
Sofinanciranje malih podjetij v degradiranih urbanih območjih, investicije v javne odprte prostore in urbano opremo, pobude za mreženje, izobraževanje ter vse vrste izmenjave izkušenj. To je nekaj tipičnih ukrepov urbane politike, ki so se v evropskem kontekstu razvili predvsem v okviru programov URBAN I in II ali URBACT, verjetno najbolj znanih orodjih urbane politike EU. Več o njih, o njihovem dosedanjem razvoju in predvidenih smereh bodočega razvoja bo moč slišati na predavanju v okviru ciklusa na temo urbane politike Evropske unije, ki ga v sredo, 31. januarja ob 18h v prostorih Predstavništva Evropske Komisije v Sloveniji na Bregu 14, Ljubljana, organizira Inštitut za politike prostora.

Urbana politika se je na ravni Evropske unije začela razvijati v drugi polovici osemdesetih let. Čeprav gre za finančno izrazito obrobno evropsko politiko je s pomočjo neposredno vidnih ukrepov na lokalni ravni pridobila prepoznavnost in popularnost. Mnoga mesta so v njih prepoznala inštrument, ki jim je pomagal do vsaj delne finančne neodvisnosti od nacionalnih in regionalnih politik. Zaradi močnega vpliva posameznih evropskih mest in njihovih združenj pri oblikovanju urbane politike, ter zaradi pragmatičnega pristopa pri razvoju politike je ta pridobila močan značaj politike oblikovane od spodaj, princip subsidiarnosti oz. izvajanja politike na čimbolj lokalni ravni pa je vgrajen v samo logiko urbane politike.

Orodja urbane politike EU in kontekst razvoja urbane politike bosta predstavila Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora ter Tanja Bogataj z Ministrstva za okolje in prostor, vodja projektne enote za predsedovanje EU v okviru Direktorata za prostor. V prvem delu predavanja bo predstavljena kratka zgodovina urbane politike na evropski ravni in različne poti njenega oblikovanja, na kratko bodo predstavljena njena glavna orodja, predočeni pa bodo tudi izzivi, pred katerimi se je znašla v zadnjem času. Drugi del pa bo predstavil urbano politiko v luči slovenskega predsedovanja EU in politični kontekst, v katerem se ta oblikuje. V razpravi po predavanjih naj bi se dotaknili tudi vsebinskega poudarka slovenskega predsedovanja EU na področju prostora, to je prostorske koherentnosti politik.


Več:
>>www.ipop.si
>>ec.europa.eu/slovenija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh