info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
31. 1. 2007

Prihajajo mednarodni eksperti

Uredništvo
V zvezi s prispevkom »Zakon za arhitekte« se nam je oglasil g. Vlado Krajcar, ki sodeluje pri pripravi Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. G. Krajcarju se zdi škoda, da se objavlja gradivo internega značaja, ki je bilo namenjeno prvim predstavitvam znotraj strokovnih združenj in še ne za javno obravnavo, ker se še dodeluje. Napoveduje skorajšnjo objavo dodelanega gradiva in javno razpravo.

Že na začetku priprave Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti je bilo določeno, da bo po pripravi osnutka zakona organizirana širša javna razprava z udeležbo mednarodnih pravnih ekspertov za področje regulacije arhitekturne dejavnosti. Kot datum je določen 15.02.2007 od 10.00 – 14.00 ure.

V priponki objavljamo osnutek programa razprave o ZAID-u, ki nam ga je poslal g. Krajcar. Osnutek vsebuje tudi nekaj bistvenih vprašanj, ki jih bodo prevedli in vnaprej, skupaj s prevodom zakona, poslali konzultantom. Vprašanja lahko dopolnite s svojimi predlogi. Rok za dopolnitev vprašanj je 01.02.2007. do 10.00 ure.

Ker je razprava že stekla, pa g. Krajcar dodaja še nekaj referenčnega gradiva, ki je bilo uporabljeno pri pripravi zakona.


Gradivo:
>>Študija o pravni ureditvi poklicne dejavnosti arhitektov, urbanistov in krajinskih arhitektov / Virant, 1998
>>Resolucija Sveta Evropske Unije 2001/C 73/04
>>Direktiva Evropskega Parlamenta in Sveta Evropske Unije 2005/36/EC
>>Direktiva Sveta Evropske Unije 85/384/EEC
>>Gradivo za razpravo o konkurenci in poklicni praksi arhitektov
>>Vprašanja za okroglo mizo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

stanko
denarja mogoče preveč, 2.2. 2007, 06:17

Tole deluje tako kot, da nikakor ne zmoremo razviti lastnega pravnega sistema. Mogoče ga pa nočemo? Tolikero zgledovanje po tujih primerih ne more rešiti domače prakse, kjer se za začetek ne upošteva predpisov, če se le da! Krovni argument arhitektov, da potrebujejo novi zakon je bojda dejstvo, da nekateri kolegi, ki dobro živijo od prodaje materialov, žigosajo načrte in tako delajo sramoto, obirajo že tako obubožane kolege vpraksi itd. Prvič je malo verjetno, da se ne ve, kdo faloti so. Drugič je to prepovedano dejanje in bi zbornica morala ukrepati proti njim že sedaj. Tretjič bi bilo treba pomisliti, zakaj vendar toliko parktikov, ki hoče in zna delati arhitekturo, nima svojega žiga in ukrepati. Novi promocijski ukrepi zaps-a ne gredo v tej smeri, saj želijo dvigniti ugled stroke in zbornice v širši javnosti. Sredstva se porablja za tuje konzultante, prevode tuje zakonodaje, kliping za novinarje, oblikovanje nekakšnih plastičnih zbornikov... bodo pa se tudi za preimenovanje zbornice, nove žige, itd. namesto, da bi se znižalo članarino in uboge kolege pritegnilo v zbornico. Prva in zveličava naloga zaps bi morala biti pridobiti člane! Nikomur ne bi smelo na misel priti delat in ne bit član zbornice. A ja? Jasno in to je očitno za ekipo že v drugem mandatu pretežka naloga. Na zaps se obrača precej denarja in ustanova je prav simpatično nabrala svoje aktiviste...

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Študija o pravni ureditvi poklicne dejavnosti arhitektov, urbanistov in krajinskih arhitektov
>>Resolucija Sveta Evropske Unije 2001/C 73/04
>>Direktiva Evropskega Parlamenta in Sveta Evropske Unije 2005/36/EC
>>Direktiva Sveta Evropske Unije 85/384/EEC
>>Gradivo za razpravo o konkurenci in poklicni praksi arhitektov
>>Vprašanja za okroglo mizona vrh