info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 2. 2007

Nominacije Mies van der Rohe 2007
Znana so dela, ki jih je žirija predlagala za letošnjo nagrado Mies van der Rohe, najprestižnejšo evropsko nagrado za sodobno arhitekturo. Odločitev bo znana v sredini aprila.

Nagrado z namenom spodbujajnja kulturnih aktivnosti in kreativnosti podpira Evropska komisija, ki podpira projekt. Izbor del za nagrado naj bi odseval njene glavne cilje – prepoznanje odličnih in inovativnih projektov, ki so bili zgrajeni v zadnjih dveh letih.

Žirija je letos izmed 273 izbrala 33 del, ki bodo zaradi njihove izjemne kvalitete objavljena v katalogu in razstavljena na razstavi – realizacije prihajajo iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Danska, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Španije, Turčije in Velike Britanje. Od slovenskih sta bili izbrani Fakulteta za matematiko Bevk Perovič arhitektov in Hotel Sotelia arhitektov Enote. Dela so predlagali različni neodvsini strokovnjaki in Evropsko združenje arhitektov.

Finalisti so:
Pôle universitaire de sciences de gestion, Bordeaux, Francija
Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal/Lacaton & Vassal Architectes

Centre Chorégraphique National, Aix-en-Provence, Francija
Rudy Ricciotti

Phaeno Science Centre, Wolfsburg, Nemčija
Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects

Mercedes-Benz Museum, Stuttgart, Nemčija
Ben van Berkel/UN Studio

Centro de Artes de Sines, Sines, Portugalska
Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus/Aires Mateus e Associados

Edificio Veles e Vents, Valencia, Španija
David Chipperfield Architects/b720 Arquitectos. David Chipperfield, Fermin Vázquez

MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, León, Španija
Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón/Mansilla + Tuñón.

Odločitev bo znana 14. maja v Miesovem paviljonu v Barceloni. Arhitekt nagrajenega dela bo prejel 50.000EUR, medtem ko je priznanje za ‘’prihajajočega’’ arhitekta vredno 10.000 EUR.
Nagrado so leta 2005 prejeli OMA/Rem Koolhaas in Ellen van Loon za Nizozemsko ambasado v Berlinu, posebno priznanje za prihajajoče arhitekte pa so dobili nizozemski NL arhiteki.

Več:
>>www.miesbcn.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Miespreis - 33 izbranih del
(30,2 kB/*.pdf)Priznanje 2007
NL architects: Igrišče za košarko, UtrechtNagrada 2007
OMA/Rem Koolhaas, Ellen van Loon: Nizozemska ambasada, Berlin
na vrh