info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 2. 2007

Prenosno bivališče
V sredo, 14. februarja, bo ob 20. uri v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani otvoritev razstave z naslovom »Prenosno bivališče«. Projekt je rezultat študentskega seminarskega dela, ki je v akademskem letu 2005/06 potekalo pod vodstvom mentorja prof. dr. Aleša Vodopivca in asistentov mag. Tomaža Krušca in mag. Anje Planišček. Skupina enajstih študentov 1. letnika je raziskovala možnosti izdelave poceni, enostavno sestavljivih in prenosnih bivališč za različne skupine ljudi brez stalnega doma – za ljudi, ki se zaradi naravnih nesreč ali družbenih okoliščin znajdejo brez strehe nad glavo in obenem za ljudi, katerih način življenja zahteva spremenljiv bivanjski prostor – popotnike, ulične umetnike ipd.

Študenti so se v nalogi soočili s problemi sodobne družbe – naraščajočim brezdomstvom, družbeno razslojenostjo ter s sodobnim načinom življenja, ki marsikoga prisili v stalno spreminjanje kraja bivanja. Ob tem so se študenti na začetku študija arhitekture prvič srečali z oblikovanjem bivanjskega prostora in spoznali osnovno nalogo arhitekture – človeku ponuditi zatočišče, četudi je to najpreprostejše zavetje. Prvič so se srečali s problemi gradnje, saj je naloga zahtevala izdelavo bivališča v naravni velikosti.

Študenti so materiale, konstrukcije in tehnike iskali v vsakdanjih prostorih – na mestnih ulicah, dvoriščih delavnic, gradbiščih, v trgovinah z gradbenimi materiali in domačih garažah ter pri izdelavi uporabili cenene predmete serijske proizvodnje – samokolnico, dežnik, tovorne palete, sod, smetnjak itn. Omejitev cene posameznega bivališča (7.000 SIT) je od njih zahtevala temeljit razmislek o lastnostih materialov in iznajdljivih načinih njihovega sestavljanja.

Bivališča ponujajo zelo različne rešitve navedenih problemov in so rezultat individualne ustvarjalnosti in pogledov na svet, ki so se izoblikovali v štirih mesecih študija. Verjetno pa so bolj kot rešitve pomembnejša nadaljna vprašanja, kot so: kako ustvarjati domove za vse, ne le za elitne družbene sloje, kako graditi ceneje in enostavneje in navsezadnje, kakšna naj bi bila vloga arhitekture v sodobnem svetu.

Projekti:

VAGABUND (štud. Katja Ložar)
AMRILA (štud. Primož Pavšič)
ZLOŽENKA (Urban Petranovič)
UTA (štud. Ana Pezdirc)
BORELA (štud. Denis Plahuta)
KOTALKAR (štud. Davor Podbregar)
HARMONIKA (štud. Katja Pogačar)
SAMOKOLNICA (štud. Mateja Žerjal)
KATAMARAN (štud. Maja Žust)

>>http://www.zavod-parasite.si/

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh