info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
11. 2. 2007

Arhitektura-Inventura 2004-06
V ponedeljek 12. februarja ob 20.00 bo v Cankarjevem domu otvoritev pregledne razstave članov Društva arhitektov Ljubljane Arhitektura Inventura 2004-06. Letošnja razstava, ki je že tretja zapored, bo do 18. marca na ogled v Veliki sprejemni dvorani. Predstavila bo delo članov Društva v preteklem dveletnem obdobju.


Razstava Arhitektura-Inventura je pregled dela različnih ustvarjalcev, ki jih je letos kar 120 in delujejo na področjih arhitekture, urbanizma, notranje opreme, grafičnega in industrijskega oblikovanja ter scenografije.

''Arhitektura-Inventura ni elitna selekcija najboljšega. Je demokratična razstava, kjer vsak po lastnem izboru in svoji vesti pokaže tisto, na kar je ponosen. Tak izbor seveda ni reprezentativen, vendar zelo natančno pokaže stanje v stroki. Arhitektura ni kot poezija ali slikarstvo, kjer zadoščata prazen list papirja in zvrhana mera kreativnosti. Za dobro arhitekturo je potrebno veliko »srečnih« okoliščin: razumljiv investitor, dobra gradbena operativa, ustrezna zakonodaja, tradicija, kvalitetni materiali in napredna tehnologija, ter ne nazadnje dober izobraževalni sistem. Zato radi pravimo, da arhitektura ne kaže le mojstrstvo arhitekta ampak je zrcalo stanja celotne družbe. In to se ni spremenilo že od egipčanskih piramid. Odličnost neke davne civilizacije presojamo po kompleksnosti njenih ruševin in tudi našo bodo zanamci ocenjevali na enak način. Zato razstava ne kaže le prereza zmožnosti naših arhitektov, ampak celovito stanje civilizacijske stopnje naše družbe.

Kaj hočemo?

Vendar prerez stanja ni edini namen pregledne razstave. Njeno poslanstvo je dosti bolj pomembno. Arhitektura je pomemben del ustvarjalnosti nekega naroda. V nasprotju z drugo umetnostjo in kulturo, smo na arhitekturo neizogibno obsojeni. V njej živimo vsak dan in je zato ne moremo zapreti kot knjigo ali ugasniti kot televizor. Vendar, kot da se tega ne zavedamo - tako smo se privadili, da je niti ne opazimo več. Ljudje preprosto ne premišljujejo o prostorih in stavbah v katerih živijo in delajo.
Arhitektura ni produkt za katerim stojijo multinacionalne družbe, ki bi jo reklamirale kot to delajo s filmi ali avtomobili. Po drugi strani njena ustvarjalnost ni toliko družbeno priznana, kot npr. literatura in poezija, da bi se o arhitekturi učili že v osnovni šoli. S tem, ko se predstavljamo v osrednjem slovenskem kulturnem hramu želimo vzbuditi zanimanje za stroko. Pokazati, kaj lahko zmoremo in kaj lahko ponudimo. Vse z namenom, da bi ljudje arhitekturo razumeli, v njej uživali in zahtevali boljše rešitve kot jih imajo danes.’’

Andrej Hrausky, iz uvodnika kataloga razstave

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Organizacija razstave:
Društvo arhitektov Ljubljana
>>Društvo arhitektov Ljubljana

Sofinanciranje razstave:
Ministrstvo za Kulturo RS

Sponzorji/donatorji:
Almont d.o.o., Arcadia d.o.o., Alukoenigstahl d.o.o., Esal d.o.o., FSB Winkhausen, Giposs d.o.o., Imos d.d., Interflooring d.o.o., Ka studio d.o.o., Kraški zidar d.d., Proal d.o.o., Rima d.o.o, Ruukki Hungary, podružnica Ljubljana, Velux d.o.o., Xella d.o.o.
na vrh