info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 2. 2007

Umetnost kot raziskava - Temporary Services
Program Umetnost kot raziskava je del večletnega raziskovalnega transdisciplinarnega projekta Vzporedne ekonomije, ki raziskuje pojavne oblike vzporedne ekonomije v urbanem kontekstu. Namen celoletnega niza predavanj, s skupnim naslovom Umetnost kot raziskava, je obravnava metode raziskave v umetnosti. Poudarek bo na umetniški raziskavi, ki za polje svoje raziskave jemlje javni prostor v urbanem kontekstu. Cilj programa je reflektirati preusmeritev pozornosti k transdisciplinatornemu načinu dela in umetniškemu dokumentiranju, arhiviranju in kartografiranju, ki jim lahko v veliki meri sledimo v sodobni umetniški produkciji.

V okviru programa Umetnost kot raziskava bodo tako obravnavana vprašanja kot so: na kakšen način umetnik-raziskovalec pristopa k temam in prostoru, ki jih raziskuje; kako razvija svoje metode dela; kakšen je status dokumenta v umetnosti; na kakšen način umetnik prezentira oz. vizualizira svojo raziskavo; v čem se njegovo raziskovalno delo razlikuje od novinarja ali znanstvenika ipd.

Temporary Services (Chicago, ZDA)
Kot prvi v nizu predavanj Umetnost kot raziskava se bo predstavil ameriški kolektiv Temporary Services iz Chicaga, ki se je v Evropi “proslavil” s projektom Prisoners’ Inventions, ki je bil predstavljen leta 2005 na festivalu Transmediale v Berlinu.
Za projekte Temporary Services je značilen interes za kreativnost, ki se manifestira v vsakdanjem življenju, princip sodelovanja in vzpostavljanje direktne komunikacije z različnimi javnostmi, samoorganiziranost, raziskovanje javnega prostora in začasne urbane intervencije.

V svojem predavanju bo Brett Bloom predstavil njihove urbane intervencije in raziskave javnega prostora. Pri tem se bo osredotočil na Public Phenomena Archive (1998-), ki je vizualna raziskava neformalnih rab javnega prostora in ob tem govoril o razmerju med dokumentiranjem določenega gradiva in iskanjem inovativnih načinov vizualizacije rezultatov umetniške raziskave. V svojem predavanju bo predstavil še projekte Construction Site (2005), v katerem so Temporary Services nekoriščeno površino v mestu spremenili v začasni javni prostor oz. skulpturo; Public Sculpture Opinion Poll (1999), ki je kritična reakcija na tradicionalno pojmovanje javne skulpture; Ancient Order Flyers (1999-2000), v katerem so TS zbirali flayerje anonimne skupine iz Chicaga, ki je za komuniciranje z javnostmi koristila alternativne načine distribucije in Audio Relay (2002, 2005), ki je mobilna radio postaja ter zvočni in glasbeni arhiv obenem.


Več:
>>www.zavod-parasite.si/
>>www.temporaryservices.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

stanko
podatki: kje, kdaj itd, 20.2. 2007, 15:04

PROSIM POVEJTE VENDAR, KJE IN KDAJ LAHKO TO DOŽIVIMO!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh