info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 2. 2007

Razvojne politike mest ter odnos do državnih razvojnih politik
Mesta v iskanju svojih razvojnih priložnosti in možnosti za dvig konkurenčnosti praviloma posnemajo uspešne rešitve drugih mest, zato je pogosto v ozadju konkreten razvojni kontekst, ki ga za mesto predstavljajo regije in države, njihove značilnosti in razvojne ambicije. V okviru cikla predavanj o urbani politiki EU bo zato v sredo, 21. februarja ob 18h v prostorih Predstavništva Evropske Komisije v Sloveniji na Bregu 14, Ljubljana, predavanje na temo razvojnih politik mest in njihovega odnosa do razvojnih politik višjih ravni, predvsem do državnih razvojnih politik.

Predavanje bo sestavljeno iz dveh dopolnjujočih se delov. V prvem bolj teoretičnem delu bo razvojni ekonomist Bojan Radej z uporabo modela štirih kapitalov prikazal probleme integralnega razvoja ter možnosti njihove rešitve. Predstavil bo tudi enostaven model, ki nadgrajuje omenjeni model z orodji družbenega računovodstva in modeliranja, in ki lahko služi za integralno razvojno načrtovanje na različnih ravneh.

V drugem delu pa bo Josip Mihalic s Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko na kratko predstavil konkretne možnosti, ki jih slovenska država skozi dokumente za uporabo sredstev Strukturnih skladov EU ponuja mestom za uresničenje njihovih razvojnih načrtov. Predvsem gre za aktivnosti namenjene mestom v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013 ter predvideni način njihovega uresničevanja.
Vljudno Vabljeni!


Več informacij:
>>hwww.ipop.si
>>ec.europa.eu/slovenija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 23.2. 2007, 19:15

Konkreten razvojni kontekst v mestu Ljubljana si lahko ogledamo ob razstavi Imosovega natečaja za območje Tobačne tovarne.
Razvojni kontekst je investitorjev planirani izkoristek, ki je po možnosti čim više nastavljen, ne glede na lokacijo ali širši mestni "kontekst" - mesto in razne uradne službe temu samo še sledijo.
Enako se je dogajalo že za lokacijo Kolizeja, na vrsti so razne stanovanjske super stolpnice - kontekst je DOBIČEK posameznih interesentov in nima nič skupnega s kakšnim naštudiranim prostorskim razvojem - ostalo so akademske razprave - na žalost


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh