info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
26. 2. 2007

France Ivanšek (1922 - 2007)

Nataša Koselj
V petinosemdesetem letu starosti je umrl arhitekt France Ivanšek. Njegova soseska Murgle (1965) je še danes sinonim za kvaliteto bivanja v Ljubljani. Vse do svoje smrti si je Ivanšek, skupaj z ženo in stalno sodelavko Marto, prizadeval za kulturo in harmonično lepoto bivanja po skandinavskih vzorih, ki jih opisujemo s pojmi: taktilnost, subtilnost, zadržanost. Dejstva, da je bil glavni urednik do sedaj najkvalitetnejše slovenske arhitekturne revije Arhitekt, glavni projektant najelitnejše stanovanjske soseske v Sloveniji Murgle in avtor prve monografije o arhitektu Edvardu Ravnikarju, sama na sebi govorijo o pomenu njegovega osebnega prispevka k razvoju in kultiviranju slovenske družbe na področju arhitekture.


Ivanškovi vzori so bili v Skandinaviji, predvsem na Švedskem, kjer je nekaj časa tudi živel. Poleg soseske Murgle, ki je njegovo najpomembnejše arhitekturno delo, je tudi avtor domov za ostarele v Ljubljani (Kolezija (1976-82) in Poljane (1971-75) ter šole za slepo mladino v Škofji Loki (1980). Poleg številnih člankov in publikacij je avtor knjig Enodružinska hiša (1988) in Hommage à Edvard Ravnikar (1995). Za svoje delo je prejel nagrado mesta Ljubljane (1966), Plečnikovo nagrado (1973), skupaj z ženo Marto tudi nagrado IKEA (København, 1986) in Plečnikovo medaljo (1987).

France Ivanšek je bil tudi soustanovitelj Društva arhitektov Slovenije (1950), soustanovitelj in glavni urednik revije Arhitekt (1951-62), ustanovitelj in vodja oddelka za stanovanjsko raziskovanje Urbanističnega inštituta LRS (1959-62), pobudnik in vodja tečajev Barva in oblika na Fakulteti za arhitekturo (1961-64), ustanovitelj biroja za stanovanjsko raziskovanje, član ustanovnega komiteja BIO (Bienale industrijskega oblikovanja, 1964), ustanovitelj studia Ambient (1963-79) in ustanovitelj Plečnikovega sklada (1972).

France Ivanšek ostaja pomembna figura v naši polpretekli zgodovini, ki jo je s svojim delom soustvarjal in poznavalsko nadgrajeval. Z Murglami, ki so bile v preteklosti že večkrat predmet samovoljnih, neutemeljenih in nepoznavalskih podiranj ali prezidav, nam je Ivanšek zapustil enega najkvalitetnejših bivalnih okolij. Želimo si, da bi se v prihodnosti tradicija in kultura, ki jo je negoval Ivanšek, ne ustvarjala z brisanjem, ampak s poznavanjem, priznavanjem in nadgradnjo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 26.2. 2007, 18:47

Murgle bi morale dobiti zaščito urbane ureditve s strani varstva kulturne dediščine!! Sicer bodo pokončane in od dobrih urbanistično-arhitekturnih zamisli osnovnega koncepta ne bo nič ostalo.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh