info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 3. 2007

EASA predstavlja evropske šole arhitekture
Društvo študentov arhitekture EASA Slovenija vabi na otvoritev razstave Evropske šole arhitekture, ki bo v četrtek 15.3.2007 ob 17.00 v atriju Mestne hiše v Ljubljani. Razstava je nastala kot obeležje 25 let delovanja neformalne evropske mreže študentov arhitekture EASA - European Architecture Students’ Assembly. Ob razstavi bodo organizirana številna predavanja na temo povezovanja evropskih študentov in delovanja mreže EASA.

EASA
Zgodovina združenja EASA sega v Liverpool leta 1981, kjer se je zaradi perečih problemov v razvoju mesta tamkajšnja fakulteta odločila organizirati mednarodno arhitekturno delavnico, s katero bi pridobila sveže poglede na probleme. ‘The Liverpool Workshops’ so vsled uspešnosti - tako s strokovnega kot družabnega vidika - postale tradicija in prerasle v European Architecture Students’ Assembly (EASA), ki se v samoiniciativni organizaciji študentov zgodi vsako leto. Duh povezovanja je kljub tedaj razdeljeni Evropi in pomanjkanju komunikacijskih sredstev kot je internet) hitro prerasel v gosto mednarodno mrežo brez predsednika, štaba ali pravnega statusa. EASA že 25 let povezuje študente arhitekture iz cele Evrope, jim omogoča izmenjavo idej in pogledov, preizkušanje v praksi in proaktivno delovanje v prostoru.

Koncept razstave
Razstava je sestavljena iz dveh delov. Prvi je informativni in predstavlja evropske šole arhitekture. Drugi je prezentacijski in predstavlja delovanje in aktivnosti mreže EASA v zadnjih letih. Razstavo so prvič postavili na srečanju nacionalnih predstavnikov mreže EASA v Moskvi, nato pa je svojo pot nadaljevala preko Budimpešte, Beograda in Zagreba do Ljubljane. Sledijo Riga, Dublin in druga mesta.
Razstava ni kataloškega značaja, saj ne predstavlja vseh evropskih šol. Gre za nabor zanimivih šol, selekcijo, ki obiskovalcem daje vtis o današnjem dogajanju v arhitekturi širšega evropskega prostora. Ponuja pregled mednardnih povezav, izmenjav in direktnih kontaktov predstavljenih univerz.

Otvoritveni afterparty: KMŠ 15. 03.2007 22:00 - ?
DJ Brilliant [republish.org|Berlin], Zondagscock [myspace.com/derkaisertribute|Delft]

Predavanja in spremljajoči dogodki
Evropske šole arhitekture se bodo predstavile tudi z osebnim stikom s študenti teh šol. Slovenski študentje so na obisk povabili predstavnike iz Moskve, Delfta, Berlina, Liega in Zagreba, ki se udejstvujejo tudi v praksi. Predstavili bodo svoje poglede na temo mednarodnih povezav v arhitekturi ter domače šole.

Predavanja
Vsa predavanja bodo v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo.

Četrtek 15. 03. 2007, 13:00 - 15:00
Kaj je mreža EASA, zakaj je zanimiva, kako deluje in kakšen je njen učinek na prostore, kjer se odvija? Kako vpliva na razvoj arhitekture in arhitektov?

The EASA network
Jurrien van Duijkeren, Tecnical University Delft / Verhoeven CS, Amsterdam

INCM’06 Moscow
Inara Nevskaya, Moscow Architectural Institute / Architectural atelier Boris Shabunin, Moskva]

trans.ID#
Alexandre-M. Bauer, University of Liège / Imhotep Engineering, Liège

Talking T-Shirt
Jurrien van Duijkeren, Marten Dashorst, Technical University Delft

The Europe Experience - Evropske šole arhitekture
Jelk KRUK, Delft University of Technology / SuperNova Studios, Den Haag

Petek 16. 03 .2007, 13:00 - 15:00
Kakšen je študij arhitekutre v Delftu, Moskvi, Zagrebu, Liegu? Kakšno je arhitekturna praksa v Los Angelesu? Kakšne arhitekte vzgajamo v različnih
delih Evrope in kakšno arhitekutro bodo producirali?

Diplomas‘06 Moscow Architectural Institute
Inara Nevskaya, Moscow Architectural Institute / Architectural atelier Boris Shabunin, Moskva]

Transgressing The Borders
Alexandre-M. Bauer, University of Liège / Imhotep Engineering, Liège

On Two Coasts: Delfft to L.A.
Marten Dashorst, Technical University Delft / NL Architects, Amsterdam

Zagreb” EASA kot šola življenja. From EASA to Lhasa
Ana Aščić, Damir Alibegović, Arhitektonski fakultet Zagreb

Ponedeljek 19.3.2007 ob 18.00

Aleksander Saša Ostan, Arhitekturni atelje Ostan Pavlin, Ljubljana

Študiral in delal v Ljubljani in tujini. Mentor na EASI med 1993 in 2003. Predstavil bo desetletje izkušenj z EASo; njene (z)možnosti, preobrazbe in pretakanja v vsakdanje strokovno delo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh