info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 3. 2007

Razstava "Videti" Tivoli

Uredništvo
V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo v ponedeljek, 2. aprila ob 18.00 otvoritev razstave Videti Tivoli. Pripravljajo jo Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ljubljana, SSI - slepi in slabovidni intelektualci v ZDSSS v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, vljudno vabijo na otvoritev razstave "Videti" Tivoli.

"Videti" Tivoli je naslov študentske naloge in hkrati javna predstavitev idejnih osnutkov prilagoditve delov parka Tivoli, tako da bi bil primeren tudi za samostojno gibanje slepih in slabovidnih.

Osnutke so pripravili študentje 3. letnika študija krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Ane Kučan in asist. Andreje Zapušek ter ob prijaznih nasvetih krajinske arhitektke Andreje Krivic ter Tomaža Wraberja in Roka Janežiča.

Študentje so v svojih delih raziskali možnosti prilagoditve dela Tivolija, tako da bi ga lahko samostojno obiskovali tudi slepi in slabovidni. Izluščili so značilnosti Tivolija in ga poskušali s funkcionalnimi in ambientalnimi posegi približati ljudem z okvarami vida, ne da bi ga pri tem spreminjali. Ob tem so ugotavljali, da ljudje na svojih vsakdanjih obiskih Tivolija morda pozabimo "gledati" Tivoli tako, kot ga je možno celostno doživljati - z vsemi čutili. Svoje ugotovitve so prenesli v načrte in risbe, pa tudi v modele in taktilne karte.

Zavest o tem, da lahko tudi primerno urejeni parki pomembno prispevajo k socialnemu vključevanju slepih in slabovidnih, je pri nas še premalo prisotna. Zato pričakujemo, da se boste predstavitve udeležili in si razstavo ogledali arhitekti, urbanisti, krajinski arhitekti in drugi, ki v našem mestu ali v državi lahko vplivate na oblikovanje okolja, prijaznega do vseh. Še posebej pa vabimo predstavnike medijev, da bi o predstavljenih pobudah poročali in z njimi seznanili tudi čim širšo strokovno in drugo javnost.

Zgodovinski atrij Magistrata do 12. aprila 2007 vsak dan med 9. in 19. uro.

Vljudno vabljeni!

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.dkas.si/na vrh