info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
30. 3. 2007

ZAPS ni podprla pobude, ki nasprotuje novim zakonom

Matevž Čelik
Predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Viktor Pust je danes v elektronski pošti na TrajekT naslovil prošnjo, da popravimo besedilo ponedeljkovega prispevka Spremembe zakonov bodo ovirale projekte 2007-2013, "ker Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ni podprla pobude, ki nasprotuje tem zakonom." Predsednik Pust se sklicuje stavek, v katerem je zapisano, da ustavitev postopka sprejemanja novih zakonov podpirajo predstavniki različnih ustanov, med drugim tudi zbornic.

Da bi dobili jasnejšo predstavo o tem, kakšna so stališča ZAPS-a o novi zakonodaji smo gospoda Pusta pozvali, da nam jih podrobneje pojasni v posebnem prispevku. Obljubil je, da bo to v prihodnjih dneh tudi storil.

Medtem, ko lahko pričakujemo, da bodo poslanci državnega zbora danes sprejeli Zakon o prostorskem načrtovanju, je Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti še v postopku priprave. V ponedeljek 2. aprila ZAPS skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor organizira javno okroglo mizo, na kateri naj bi potekala razprava o izhodiščih ZAID-a. Okrogla miza bo potekala v Hotelu Mons, prične pa se ob 10.00.

Razpravljalci naj bi se osredotočili na problematiko pravne ureditve poklicne dejavnosti arhitektov in inženirjev. O tovrstni zakonodaji s tega področja nas bodo podučili sodelujoči, ki so na razpravo povabljeni iz drugih evropskih držav. Podatke o povabljenih razpravljalcih smo zaman iskali na spletni strani ZAPS, kjer smo zasledili najavo okrogle mize. Delovni osnutek Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor.


Več
>>Spremembe zakonov bodo ovirale projekte 2007-2013
>>Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti / predlog

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Stanko
vse za ekskluzivo, 1.4. 2007, 20:17

Sodeč po povedanem, so arhitekti, ki predstavljajo večino članov zaps, obljubili, da ne bodop delali nobenih težav okrog nove zakonodaje, če bodo le dobili samo oni pravico do dela v prostorskem načrtovanju. Čisto možno pa seveda je, da sploh ne razumejo v čem je nova zakonodaja slaba. Ampak raje verjamem, glede naslepomiošenje gospdoa Pusta, da gre za trgovino.
Zdaj so povabili še nekaj tujcev, da nam razložijo, da je tudi pri njih prostorsko načrtovanje v rokah arhitektov in potem bo mop trdil, da so zadeve uredili evropsko. Da enotnega evropskega načina urejanja prosotra in pvoezanih zadev ni, pa seveda ne vedo na mop-u in tako jih v tem primeru arhitekti vodijo kamor hočejo.
Velika veselica se seveda obeta v praksi in prav težko že čakamo na podzakosnek akte ter še posebej na izobraževanje, ki nas edino lahko pripravi za predelavo po starem izdelanih dokumentov.


miha
Spremembe in strokovnost, 2.4. 2007, 14:56

Spremembe so nujne, toda v pravo smer saj sedanji način dela omogoča nestrokovne razvrednotenja prostora in krajine na prevelik račun osebnih koristi investitorja in poceni gradenj.
naštejem vam par primerov ko bi morali ukrepati predhodno ali naknadno pa se ni arhitekt je pač čigumi v rokah investitorja ali je pri njem celo zaposlem ali pa se motim?
LP


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh