info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 4. 2007

Nagrajene študentske pasivne hiše

Martina Zbašnik-Senegačnik
Fakulteta za arhitekturo iz Ljubljane se je na povabilo podjetja Isover Slovenija udeležila mednarodnega dvostopenjskega natečaja 'Multi-comfort house – living with the family'. Organizator natečaja, podjetje Saint-Gobain Isover, je k sodelovanju povabilo študente arhitekture z univerz v Avstriji, Sloveniji, Slovaški, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Romuniji, Litvi, Latviji, Estoniji in Ukrajini.

Vsebina natečaja je bila hiša za štiri člansko družino (2 odrasla, 2 otroka). Energijski koncept je moral ustrezati standardom pasivne hiše. Hiša je morala biti vključena v realno okolje, ki ima naravno in kulturno vsebino, izbira lokacije je bila prepuščena udeležencem natečaja. Konstrukcijski sistem ni bil določen, edina zahteva razpisovalca je bila izbira toplotne izolacije Isover.

Prvi krog natečaja je potekal v okviru nacionalnega izbora petih najboljših natečajnih rešitev, ki se bodo uvrstile v drugi, mednarodni krog. Ta bo letos v mesecu maju v Beogradu. Tam bo ponovni izbor petih najboljših izmed natečajnih rešitev vseh držav udeleženk.

V nacionalnem krogu je žirija, ki so jo sestavljali predstavniki Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in Saint Gobain Isoverjevih podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem (Peter Gabrijelčič, Igor Kalčič, Martina Zbašnik-Senegačnik, Borut Kocjan, Mirsad Begović in Ivica Dijanić) izmed 21 natečajnih rešitev izbrala 5 nalog, ki so si nagrade razdelile v naslednjem vrstnem redu:

1. Bojan Fratina in Tadej Renar
2. Anja Jutraž, Nina Humar in Jurij Nemec
3. Milena Beber, Jana Kocjan in Vesna Pungerčar
4. Aleksander Šivic, Barbara Klopčič in Jerneja Erklavec
5. Lea Mlečnik in Maja Mercina

Vsi avtorji so v svojih rešitvah upoštevali principe, ki jih zahteva načrtovanje pasivnih hiš. Zgradbe imajo kompaktne oblike, orientirane so proti jugu, na severnem delu imajo majhne odprtine. Bivalni prostori so locirani na jug, velike zastekljene površine nudijo možnost izrabe dobitkov sončnega obsevanja. Ovoji zgradb so dobro toplotno izolirani, predvidene so troslojne zasteklitve in različni ukrepi za preprečevanje poletnega pregrevanja. Odsotnost toplotnih mostov so dokazali v detajlih. Izračuni, ki jih je zahteval natečaj, dokazujejo toplotno bilanco, pri vseh zgradbah je letna poraba toplote za ogrevanje zgradbo manj kot 15 kWh/(m2a), kot zahteva tudi standard pasivne hiše. Raznolike arhitekturne rešitve dokazujejo vklapljanje v obstoječe gradbene strukture in zlahka ovržejo splošno predstavo, da pasivne hiše ni mogoče zgraditi v ruralnem okolju.

Natečajne rešitve kažejo, da imajo študentje Fakultete za arhitekture iz Ljubljane potrebno znanje in predstavljajo potencial arhitektov, ki se bodo v prihodnjih letih ambiciozno lotili snovanja pasivnih hiš. Še prej pa se bodo udeležili mednarodnega kroga natečaja Multi-comfort house v Beogradu. 14. do 17. maja bodo imeli možnost v kratkem nagovoru razložiti svoje koncepte kolegom udeležencem iz drugih držav in mednarodni žiriji, ki bo izbrala 5 najboljših.


Več:
>>Fakulteta za arhitekturo Ljubljana

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

1. nagrada (1500.- €): Bojan Fratina (abs.) in Tadej Renar (abs.) sta hišo postavila v predmestje Ljubljane. Z vzdolžnim volumnom in dvokapno streho se prilagaja tradicionalni arhitekturi, dinamično oblikovane kapi strehe dajejo objektu moderen in atraktiven izgled. Fasada je iz naravnih materialov, opeke in lesa, streha je pločevinasta in vključuje sprejemnike sončne energije.


2. nagrada (1000.- €): Anja Jutraž (4. let.), Nina Humar (3. let.) in Jurij Nemec (4. let.) so lokacijo svoje pasivne hiše izbrali v Predvoru na Gorenjskem, na rahlo nagnjenem južnem pobočju sredi zelenja. Njihova rešitev izraža težnjo po sodobni energijsko varčni hiši, ki pa ne zanika vrednot obstoječega identitetnega stavbarstva, značilnega za gorenjsko pokrajino.


3. nagrada (750.- €): Milena Beber (4. let.), Jana Kocjan (4. let.) in Vesna Pungerčar (4. let.) so izbrale lokacijo na levih dravskih terasah pod Kalvarijo v Mariboru. Stoječa na strmem terenu nadaljuje strukturo obstoječe ulice. Na severnem delu je delno vkopana, z velikimi zastekljenimi površinami se odpira proti jugu. Leseni fasadni ovoj obdaja hišo in na južni fasadi prehaja v lesene brisoleje, ki omogočajo nadzor nad sončnim obsevanjem in osvetlitvijo.


4. nagrada: Aleksander Šivic (abs.), Barbara Klopčič (abs.) in Jerneja Erklavec (abs.) so zasnovali zgradbo z izbočeno južno fasado, kar nudi še večji izkoristek sončnega obsevanja. Na severni strani je zgradba delno vkopana. Zeleni strehi in zasteklitvi na strehi sledi armirano- betonski podaljšek, ki služi kot nadstrešek nad vhodom, hkrati pa ločuje stanovanjski del od garaže.


5. nagrada: Lea Mlečnik (2. let.) in Maja Mercina (2. let.) sta v zasnovi svoje pasivne hiše združili tipiko kraške gradnje v Štanjelu. Zasnovo sta prilagodili klimatskim razmeram in vhod locirali na jugu, saj bi bil na severni strani zaradi močne kraške burje neprimeren. Servisni del in garažo sta locirali v kletno etažo in sicer izven toplotnega ovoja zgradbe.
na vrh