info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 4. 2007

Makrolab povezuje zemeljske pole

Uredništvo
Na Fakulteti za arhitekturo bodo v četrtek, 19. aprila ob 18.00 v Galeriji umetnik Marko Peljhan, režiser Sašo Podgoršek in umetnik/kustos Thomas Mulcaire predstavili priprave na zaključno fazo projekta Makrolab – postavitve modulov na Arktiki in Antarktiki. Priprave so potekale aprila lani na skrajnem severu Kanade v Nunavutu.

Makrolab je dolgoročen projekt – zasnovan je bil kot avtonomna komunikacijska raziskovalna delovno-bivanjska enota. Prvi Makrolab so postavili l. 1997 na razstavi sodobne umetnosti Documenta v Kasslu. Desest in več let kasneje se je Makrolab spreminjal in dobival nove tehnološke, okoljske in politične razsežnosti – postavili so ga v različnih okoljih (v Benetkah na Bienalu sodobne umetnosti 2003, v Avstraliji, na Finskem itd.). Tedanji cilj projekta Makrolab je bil postavitev stalnega umetniško-znanstveno-taktičnega medijskega laboratorija v edinem transnacionalnem svetovnem teritoriju – na Antarktiki. Cilj je bil kasneje dopolnjen z nasprotnim zemeljskim polom – Arktiko, oba pa bosta realizirana v letu 2007/08, ki je Mednarodno polarno leto. Povezava obeh polov ne bo le konceptualna, temveč tudi dejanska – vodila jo bo I-TASC, Interpolar Transnational Ars Science Constellation, v kateri sodelujejo umetniki, znanstveniki, inženirji in mnogi drugi.

Leta 2006 je ekipa Makrolaba z namenom raziskave okolja in priprav za instalacijo enote obiskala arktični teritorij v kanadskem Nunavutu ter pripravila uvajalni projekt Polar_Tangent, ki je vključeval delavnico in prezentacijo za lokalne prebivalce.
Pred kratkim se je s prvega 8-tedenskega obiska nasprotnega pola - Antarktkike vrnila ekipa I-TASC-a. Izvedli so prve raziskave okolja in testirali potencialni modul za izgradnjo enote,
Na predstavitvi bodo zkušnje predstavili Marko Peljhan – iniciator projekta, Sašo Podgoršek – filmski režiser in Thomas Mulcaire - vodja prve ekipe I-TASC na Anatarktiki.

Vabljeni!

Marko Peljhan
je umetnik in nagrajenec Prešernovega sklada za leto 2007. V projektih raziskuje odnose med znanostjo in umetnostjo.
L. 1992 je ustanovil Projekt Atol, l. 1995 tehnološko podružnico Pact Systems ter soustanovil Ljudmilo - Ljubljana. Od leta 1997 je koordinator projekta Makrolab in Insular Technologies. Od leta 1999 je bil vodja sedmih paraboličnih poletov v centru za urjenje astronavtov Jurij Gagarin v Zvezdnem mestu. Leta 2000 je prejel posebno nagrado za medijske umetnosti v centru za nove medije ZKM v Karlsruheju, leta 2001 skupaj s Carstenom Nicolaijem Golden Nica Prix na Ars Electronica v Linzu za projekt Polar. Leta 2004 je Makrolab dobil drugo nagrado Unesco Digital Media Art Award.
Marko Peljhan je sodeloval na mednarodnih razstavah kot so Documenta, Bienale sodone umetnosti v Benetkah, Gwangju Biennale v Koreji, v PS1 MOMA, na Manifesti in drugod.
Trenutno je gostujoči profesor za interdisciplinarne študije na Univerzi Santa Barbara v Kaliforniji, direktor Projekta Atol in sodirektor Interpolar Transnational Art Science Constellation.

>>www.makrolab.ljudmila.org

Sašo Podgoršek je filmski režiser. Njegovi filmi so Koza je preživela, Sladke sanje, plesni filmi, ki sta jih posnela skupaj s koreografom Iztokom Kovačem - ‘Dom svobode’, ‘Vrtoglavi ptič’ in ‘Kaj boš počel, ko prideš ven od tu?’ ter številni dokumentarci. Za filme je prejel mnogo nagrad na evropskih in svetovnih filmskih festivalih. Sodeluje s produkcijsko hiso Arxel Tribe, Iztokom Kovačem in njegovo skupino En-knap, z Mute Records, Ajax Studiom in ZRC SAZU-jem. Njegova zadnja filma, dokumentarec o turneji skupine Laibach v Združenih državah leta 2004, "Divided States of America", in zadnji film z Iztokom Kovačem ‘Kaj boš počel, ko prideš ven od tu?’, sta bila deležna odličnih kritik in prejela mnoge nagrade. Z Markom Peljhanom sodeluje od leta 2000 kot avtor celostne podobe Makrolaba in soavtor večkanalne instalacije na beneškem bienalu.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Več:
>>www.makrolab.ljudmila.org
na vrh