info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 4. 2007

Ljubljana 2025

PR MOL
V Galeriji Kresija so v petek odprli razstavo Ljubjana 2025 - Predlog vizije dolgoročnega razvoja mesta, s katero Mestna Občina Ljubljana želi spodbuditi razpravo o nadaljnjem razvoju prestolnice. razstava zastavlja številna vprašanja: Kako bo mesto videti leta 2025?, Kam se bo širilo, kje bomo našli prostor za gradnjo?, Kakšno vlogo bo imelo mesto v Evropi, državi in regiji?, Kakšne spremembe bo doživelo?

Kaj je vizija?

Vizija naj vzpodbudi k oblikovanju samopodobe mesta, ki kaže, kaj prebivalcem mesto pomeni in kakšna so dejanska pričakovanja o njegovi prihodnosti. Pozitivna podoba o mestu, ki izhaja predvsem iz njegove zgodovine, kulturnih tradicij in prostorskih posebnosti, ima zato velik vpliv na življenje v mestu in predstavlja tudi močan dejavnik za njegov gospodarski in socialni razvoj. Pomaga odkrivati prednosti in nove priložnosti razvoja in je še posebej pomembna pri sprejemanju osnovnih strateških odločitev, ki mesto spreminjajo. Na pozitivni podobi se gradi tudi strategija trženja mesta.

Povezanost med vizijo, strategijo in projekti je nujni in potrebni pogoj za usmerjanje dolgoročnega razvoja mesta. V viziji je potrebno ugotoviti, kaj so poglavitne primerjalne prednosti Ljubljane in kaj je njena absolutna konkurenčnost, česar druga mesta nimajo. V odnosu do drugih mest in regij mora vizija odkriti vrednosti, po katerih lahko mesto izstopa od svojih konkurentov. V odnosu do prebivalcev naj vizija poskuša ustvariti skupno zavest o mestu kot zgodovinskem torišču udejanjanj prihodnosti. O njej mora zato odločati najširša javnost.

V viziji dolgoročnega prostorskega razvoja Ljubljane imata največji strateški pomen projekta poglobitve železnice skupaj z izgradnjo potniškega centra in logističnega terminala ter izgradnja treh vodnih elektrarn »Srednja Sava« z obsežnimi vodnimi in parkovnimi ureditvami za namen športa in rekreacije.

Prostorski in časovni horizonti vizije so postavljeni različno glede na predvideno izvedbo razvojnih projektov: nekatere projekte se da uresničiti takoj, med tem ko potrebujemo za izvedbo obsežnih ureditev okoljskih sistemov več časa.

S tem pozivamo vse, ki želijo prispevati k razvoju našega mesta, da se do predlagane prostorske vizije opredelijo. Komentarje lahko pošljejo na e-mail vizija@ljubljana.si.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Res, kaj je vizija?, 20.4. 2007, 22:24

Zgleda, da je razumevanje te besede še kar naprej trd oreh za protagoniste razstav s tem naslovom. Tudi koncept postrgavanja projektov iz zaprašenih predalov in back up diskov jim je tako ljub, da so ga raztegnili še na (upam) zadnjo razstavo, ki širnemu občestvu pričara alegorične sanje "naših" arhitektov vse do leta 2025.
Tolažim se z mislijo, da smo na tej točki končno dosegli dno intelektualne in strokovne plitvine, da tako abotnih, dolgočasnih in brezzveznih razstav ne bo več in da bo mestna avtoriteta (glede na že sedaj pričakovani in poznani odziv/rezultat na zgoraj navedeni emajl) dojela, da se je s to temo potrebno malce bolj poglobljeno ukvarjat. Ja, trdno držim pest in navijam, da bi dojela...


andlen
vprašanje, 26.4. 2007, 00:49

"...vizija poskuša ustvariti skupno zavest o mestu kot zgodovinskem torišču udejanjanj prihodnosti." Mi kdo zna raztolmačiti tole?

dasa
Brez naslova, 26.4. 2007, 19:08

no, 'andlen,' to bos moral vprašati gospoda podžupana koželjA. verjetno ima kaksne veze s strnjenim in razpršenim mestom........v principu nakladanje. ....no, da ne bi bil toliko kriticen, je treba pohvaliti projekt za BTC... nekdo, ki si res upa to pokazati... pohvalil bi avtorja tega ''zanimivega'' projekta ki se je upal podpisati pod projekt... jaz za to nimam ''jajc'' ......zelo je zanimiva zicnica iz btcja do ljubljanskega starega mesta, ki bo ful pomagala mescanom, ki zivijo v starem mestnem jedru.... ....ko grejo kupit hladilnik v merkur bodo sli z zicnico in vzpenjaco, a ne z avtom.... ....to bo res dogodek in priloznost, katere nimajo nobeni mescani tako lepe evropske unije....
Skoraj sem pozabil pohvaliti kanale, kateri so nacrtovani v btcju, ker me spominjajo na odprto kanalizacjo stare srednjeveske ljubljane in bodo res lep stik sodobnega z zgodovinskim.....
razstava (posebno projekt za btc) mi bo za vedno ostala v spominu ker sem se tri dni po obisku razstave imel zelodcne tezave....

LP


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh