info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
8. 5. 2007

Arhitekti multiPlan v Skopju

Uredništvo
Sredi aprila so v Skopju razglasili rezultate mednarodnega natečaja za novo mestno hišo – natečaja so se uspešno udeležili slovenski arhitekti iz studia multiPlan, ki si dobili eno od dveh enakovrednih najvišjih nagrad. Drugo enakovredno najvišjo nagrado je prejel skopski arhitekt Kosta Mangaroski.

Natečajno razstavo so otvorili v petek 13. aprila v Kulturno informacijskem centru mesta Skopje. Razstavo, ki je imela glede na pomen projekta velik odmev, je otvorila državna sekretarka za kulturo makedonskega Ministrstva za kulturo ga. Elizabeta Kancevska Milevska, otvoritve pa so se udeležili tako predstavniki Ministrstva za kulturo Makedonije kot tudi Veleposlaništva Republike Slovenije.

Uradni rezultati mednarodnega natečaja so sedaj tudi objavljeni na >>www.kultura.gov.mk.
Komisija se je enotno odločila, da nagrad ne bo razvrstila kot običajno - izjemoma je podelila le najvišjo enakovredno nagrado dvema elaboratoma ter en odkup: enakovredni nagradi arhitekturnemu biroju multiPlan iz Ljubljane (projekt je objavljen na
>>www.multiplan.si)in arh. Kosti Mangaroskemu iz Skopja.

Ministrstvo za kulturo Makedonije se bo v sodelovanju z obema avtorskima skupinama odločila za rešitev in nadaljnjo izdelavo projekta.
Izgradnja mestne hiše je za Skopje velikega pomena, saj bo zgrajena na enkratni reprezentančni lokaciji - na Glavnem trgu Makedonija ob reki Vardar, na predelu ob Kamenem mostu, ki povezuje stari in novi del mesta.

Projekt ‘Odsev’ studia multiplan, ki ga vodita Katja Žlajpah in Aleš Žnidaršič, je poskusil izpostaviti specifični fenomen kompleksnega prepleta raznolikih kultur, vere in običajev mesta Skopja vis-a-vis vsebini Mestne hiše, ki ‘demokratično in enakopravno’ ureja zakone.
Temu primerno je oblikovana zunanja podoba stavbe, ki s svojo belo monumentalnostjo izraža institucionalni naboj. Notranjost je nasprotna in oblikovana bolj po meri človeka in v vzdušju domačnosti, ki za izhodišče povzema tradicionalne vzorce oblikovanja prostora.


Več:
>>Multiplan

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.kultura.gov.mk
>>MultiplanMultiPlan: projekt Odsev


MultiPlan: projekt Odsev, notranjost stavbe


MultiPlan: projekt Odsev, pogledi na mesto

na vrh