info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 5. 2007

Razstava TDC na dan zmage

Fundacija Brumen - PR
Na dan zmage, 9. maja, Fundacija Brumen odpira vrata Jakopičeve galerije z razstavo TDC52. Do 3. junija bodo na ogled dela, zbrana na pregledu leta 2006 pod taktirko Type Directors Cluba iz New Yorka. Že samo ime producenta zagotavlja delikatesni izbor uporabe črkovnih vrst, kaligrafije in ostalih tipografskih rešitev.

Čeprav v današnjem času vsi do neke mere poskušamo biti oblikovalci, je umetnost efektivnega komuniciranja še vedno poznana le nekaterim. Senzibilnost in strokovno poznavanje tipografije bo vedno ločevala dobre oblikovalce od 'sina od sestrične, ki zna risati'. Zaradi mednarodnih institucij, kot je Type Directors Club iz New Yorka, ki skrbijo za stimuliranje raziskovalnega dela, za dvig nivoja izobraževanja na področju tipografije in opravljajo povezovalno funkcijo drugih strokovnih teles na področju tipografije, je še vedno mogoče ločevati pleve od zrnja.

TDC ima v strokovnem svetu zelo pomembno in prestižno vlogo, pa tudi tradicijo, saj kontinuirano deluje že 61 let. Poslanstvo TDC–ja se uresničuje skozi izobraževalne seminarje, štipendije in publikacije, mednarodno najbolj znana aktivnost pa je gotovo letni pregled najboljše bere v svetu tipografije, oblikovanja črkovnih vrst in povezanih disciplin.

Fundacija Brumen, ki si prizadeva pokriti praznino v zavedanju o pomembnosti kakovosti vizualnih komunikacij na področju Slovenije, je s pomočjo MO Ljubljana in Ministrstva za kulturo uspela pripraviti razstavo TDC52 (gre za pregled leta 2006) tudi v slovenski prestolnici – kot neke vrste napoved Bienala vidnih sporočil Slovenije, katerega tretjo izdajo organizira jeseni.

Glavna značilnost TDC-jevih letnih pregledov je prepoznavanje vrhunske uporabe črkovnih vrst, kaligrafije in ostalih tipografskih rešitev. V izboru se znajdejo tako različni materiali, kot so ročno stavljene in zasebno tiskane izdaje nizkih naklad, veliki plakati, spletna mesta, študentski projekti, celostne podobe, oglasi, označevalni sistemi javnih prostorov, embalaža, itd.

Skrbno izbrana žirija vsako leto pregleda na stotine poslanih del in najboljša uvrsti v izbor. Žirija natečaja TDC52 so bili: Diego Vainesman (predsednik žirije), Andy Altman (Why Not Associates, London), Mike Joyce (Stereotype Design, New York), Alexa Nosal (Leap, New York), Emily Oberman (Number Seventeen, New York), Woody Pirtle (Pentagram Design, New York) in Steve Sandstrom (Sandstrom Design, Portland).

Na natečaj se je prijavilo 2035 del z vsega sveta, na razstavo jih je žirija uvrstila 190, prihajajo pa kar iz sedemnajstih držav: Avstralije, Kanade, Kitajske, Hrvaške, Nemčije, Izraela, Italije, Japonske, Koreje, Mehike, Nizozemske, Nove Zelandije, Portugalske, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Fundacija Brumen
>>www.brumen.org
info@brumen.org
040 427 659
041 944 967

Type Directors Club
>>www.tdc.org

Jakopičeva galerija
Slovenska 9
Razstava je na ogled od 9. maja do 3. junija vsak dan, razen ponedeljka.
Odprto: 10.00–18.00

na vrh