info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 9. 2003

Kakšna pravila na bienalu vidnih sporočil ?

Uredništvo
V Narodni galeriji bo Fundacija Brumen 29. novembra letos priredila 1. bienale vidnih sporočil, pregledno razstavo vidnih sporočil. Fundacijo je konec letošnjega februarja ustanovila skupina slovenskih oblikovalcev: Petra Černe Oven, Radovan Jenko, Žare Kerin, Matevž Medja, Ranko Novak in Peter Skalar. Poimenovali so jo po pionirju grafičnega oblikovanja na Slovenskem, Jožetu Brumnu (1930 - 2000), arhitektu in oblikovalcu, enem od začetnikov in nedvomno enem naših najvidnejših grafičnih oblikovalcev.

V programu Fundacije Brumen je promocija dobrega oblikovanja in oblikovalcev vidnih sporočil ter oblikovanje kriterijev, ki naj bodo vodilo in pomoč tako ustvarjalcem kot naročnikom, oziroma uporabnikom v širšem smislu. Bienale vidnih sporočil je konkretna akcija v tem smislu. Obsegal bo pregled najboljših del slovenskih oblikovalcev, realiziranih v zadnjih dveh letih. Na razpis se lahko prijavijo vse fizične in pravne osebe, ki delujejo na teritoriju Republike Slovenije z deli, ki so bila izvedena ali objavljena med 1. septembrom 2001 in 1. septembrom 2003. Sodelovanje na bienalu je možno v različnih kategorijah: od črkovnih vrst, znakov in logotipov, knjig in ovitkov, do digitalne in TV grafike.

Najprej bo komisija v sestavi Jasna Andrić, Kostja Gatnik, Tomaž Gregorič, Miljenko Licul, Žare Kerin (član uprave fundacije Brumen), Slavimir Stojanović in Matjaž Vipotnik opravila pregled in izbor prispelih del, nato pa jih bo predala mednarodni žiriji, ki bo podelila Brumnovo nagrado in Brumnova priznanja. Mednarodno žirijo bodo sestavljali priznani ustvarjalci s tega področja: Nenad Dogan, Zagreb, Hrvaška; Mirko Ilić, New York, ZDA; Jean François Porchez, Pariz, Francija; Rick Poynor, London, Velika Britanija in Mieczyslaw Wasilewski, Varšava, Poljska.

V razpisu se sicer nahaja tudi nekoliko nenavadno določilo, ki pravi, da člani slovenske komisije niso prisotni pri izboru svojih del. Kaj naj to pomeni je vprašanje, prebere pa se, kot da so dela članov komisije praktično že izbrana, le v trenutku, ko jih bodo izbirali, se bo dotični član umaknil. Dovolj neobičajno je že, da člani komisije v izboru konkurirajo s svojimi deli. Obstaja bojazen, da v primeru izločitve del enega od članov žirije iz nadaljnje konkurence utegne biti dobro ozračje za delo komisije ogroženo. Še bolj verjetno pa je, da do takšne izločitve niti ne more priti.

No, pravila so takšna kot si jih postavimo, vendar nas to ne odvrača od tega, da novega bienala ne bi pozdravili in mu zaželeli uspešne prihodnosti.

Zadnji rok prijave na 1. bienale vidnih sporočil je 20. september 2003. Prijave je potrebno poslati na spodnji naslov. Dodatne informacije pa dobite na telefonu +386 41 20 70 74.

Akademija za likovno umetnost
Oddelek za oblikovanje
Dolenjska 83
1000 Ljubljana


>>Fundacija Brumen / besedilo razpisa
>>Prijavnica (pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh